Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suosikkipojat tekevät paluun valkokankaalle – Takavuosien lempisarjasta tulee vauhdikas seikkailuelokuva

Uuden Pertsa ja Kilu -elokuvan kuvaukset alkavat Kotkassa ensi kesänä.

Kaksi poikaa istuu urheilukentän aidalla.
Olavi Kiiski ja Oskari Mustikkaniemi ovat uudet Pertsa ja Kilu. Kuva: Kiira Ikävalko-Lindqvist / Yle
Kiira Ikävalko-Lindqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

KOTKA Olavi Kiiski ja Oskari Mustikkaniemi ovat uudet Pertsa ja Kilu. Tai Kilu ja Pertsa – sitä, kumpi esittää kumpaa, ei vielä tiedetä.

Pojat astelevat Karhulan keskuskentän tekonurmelle hyväntuulisina.

Oskari nakkaa pallon peliin. Jalkapallo on molempien poikien mieleen. Parhaillaan käytävistä MM-kisoistakin löytyy yhteinen voittajasuosikki, Portugali.

Lämpö hätyyttelee hellerajaa ja kesälomaa on takana jo liki kuukauden päivät. Pojat ovat ottaneet lomailun rennosti. Heitä eivät stressaa edes Pertsa ja Kilu -elokuvan promotrailerin kuvaukset, jotka on tarkoitus järjestää Kotkassa vielä lähikuukausien aikana.

– Minua ei jännitä suunnilleen mikään asia, Oskari Mustikkaniemi toteaa ilman minkäänlaista rehvastelua äänessään.

– Kiva päästä kokeilemaan jotain uutta, Olavi Kiiski komppaa.

Ajaton seikkailu

Pertsa ja Kilu on Väinö Riikkilän kirjoittama kirjasarja 1950-luvulta. Poikakaksikon seikkailut sijoittuvat romaaneissa tuon ajan Karhulaan ja Kotkaan. Kirjoissa kuvataan paitsi poikien välistä ystävyyttä myös suomalaista kulttuuri- ja sosiaalihistoriaa. Työläisperheiden pojat seikkailevat satamakaupungissa ja merellä rosvoja jahdaten.

Kirjasarjaan perustuva neliosainen tv-sarja kuvattiin 1970-luvulla ja sitä tähdittivät Tommi Auvinen ja Jyrki Thil. Vili Auvisen ohjaaman sarjan jokaisesta osasta on tehty elokuvaversio.

Yle TV2 teetti uuden 12-osaisen Pertsa ja Kilu -sarjan vuonna 2000. Sarjan käsikirjoitti ja ohjasi Taavi Vartia. Rooleissa esiintyivät tuolloin Joona Mielonen ja Ville Turtiainen.

Nyt Vartia on palaamassa Kotkaan tekemään uutta Pertsa ja Kilu -elokuvaa, joka on tarkoitus kuvata vuonna 2019–2020. Elokuvan promotraileri valmistuu tänä kesänä.

Tuleva elokuva perustuu Vartian aiempaa ohjausta tarkemmin alkuperäisiin kirjoihin. Tapahtumia ei kuitenkaan suoranaisesti sijoiteta 1950-luvulle, vaan elokuvasta on tarkoitus tehdä mahdollisimman ajaton, mutta nykyaikaisin keinoin toteutettu vauhdikas seikkailuelokuva.

Pertsa ja Kilu lähikuvassa
Kaksi poikaa makaa nurmella
Liikuta kuvan keskellä olevaa palkkia niin näet minkälaiset Pertsa ja Kilu olivat vuonna 1973 ja ovat 2018. Valokuvat: Antero Tenhunen / Yle ja Kiira Ikävalko-Lindqvist / Yle

Pojat löytyivät samalta kadulta

Pertsan ja Kilun rooleihin haki lähes sata innokasta nuorta ympäri Suomea. Kevään mittaisten koekuvausten kautta parhaiten synkkaava kaksikko löytyi lopulta Kotkasta, vieläpä samasta naapurustosta. Syksyllä nelosluokan aloittava Oskari ja viidennelle menevä Olavi asuvat samalla kadulla.

Pojat tunsivat toisensa kasvoilta entuudestaan, mutta tutustuivat kunnolla vasta koekuvauksissa. Pertsan ja Kilun tarinat olivat sen sijaan heille tuntemattomia. Innostus kokeilla jotain uutta ja hauskaa houkutti hakemaan rooleja. Pojat eivät ole vielä elokuvan käsikirjoitusta saaneet, joten vuorosanojen opettelu jää tuonnemmaksi.

Elokuvan roolitus toteutettiin yhteistyössä Kaakon elokuvakomission kanssa. Ohjaaja Vartia oli mukana tekemässä valintoja.

Kaksi poikaa juoksukilpailun lähtöasennossa.
Olavi Kiiski ja Oskari Mustikkaniemi. Kuva: Kiira Ikävalko-Lindqvist / Yle

Jarrumiehille voisi olla tarvetta

Pojat pyöräyttävät kärrynpyöriä samaan tahtiin pitkin urheilukenttää. Kastelulaitteiden käynnistyttyä kumpikin ryntää välittömästi vesisuihkuun eikä vanhempien estely toppuuta menoa yhtään.

Nämä veijarit varmasti hoitelevat vauhdikkaammatkin kohtaukset mennen tullen, ainoastaan jarrumiehille saattaisi olla tarvetta.

Kameratyöskentely ei tunnu tulevia elokuvanäyttelijöitä jännittävän.

– Täytyy vain keskittyä ja ignoorata kokonaan se kamera, pojat toteavat yhdestä suusta.

Vuorosanojen mahdolliseen unohtamiseenkin on ratkaisu valmiina. Jos toinen ei muista repliikkiään, auttaa toinen kuiskaamalla lauseen alun.

– Tärkeintä on hauskanpito, Oskari kiteyttää ja ripustaa litimärän t-paitansa aidalle kuivumaan. Sitten paidattomat pojat pinkaisevat taas futiskentälle.

Katso Ylen elävästä arkistosta kuuden minuutin katkelma TV-elokuvasta Pertsa ja Kilu kippareina. Elokuva tuli TV:stä vuonna 1973. Pertsaa esittää Tommi Auvinen ja Kilua Jyrki Thil. Roistoja esittävät Veijo Pasanen ja Kari Kihlström. Kuva: Ylen Elävä arkisto

Juttuun tehty korjaus 2.7.2018 klo 12:05: Pertsa ja Kilu -kirjasarjan on kirjoittanut Väinö Riikkilä, ei Rikkilä.

Suosittelemme