Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Trumpin ja Putinin huippukokous "valtava mahdollisuus" Suomen näkyvyydelle – tuo mukanaan satoja tai jopa tuhansia toimittajia

Helsingin kaupunki ja Visit Finland varautuvat mainostamaan Suomea maahan huippukokouksen takia tuleville toimittajille.

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori Kuva: Antti Kolppo / Yle
Sonja Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen järjestetään Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoo, että kaupunki alkaa heti valmistautumaan siihen, että huippukokous tuo Helsinkiin satoja ellei jopa tuhansia toimittajia.

– Se on valtava mahdollisuus Helsingille ja Suomelle tuoda esiin yhteiskuntamme vahvuuksia, Vapaavuori kertoo Yle Uutisille.

Kokous vahvistaa ulkomaalaisten käsitystä Suomesta luotettavana, toimivana ja länsimaisena demokratiana.

Vapaavuori toivoo, että toimittajilla olisi mahdollisuuksia olla Suomessa hieman pidempään kuin vain huippukokouksen ajan ja tehdä juttuja laajemmin.

– On selvää, että turva- ja liikennejärjestelyt tulemaan olemaan massiiviset. Kokous näkyy varmasti ihmisten arjessa riippuen siitä, missä varsinainen kokous pidetään.

Käytännön järjestelyistä vastaa kuitenkin valtio, mutta Helsingin kaupunki voi tarjota toimittajille tietoa Helsingistä ja houkutella tutustumaan kaupunkiin. Kokouksen tarkkaa paikkaa ei ole vielä torstaina iltapäivästä varmistettu.

Vapaavuori uskoo, että toimittajat eivät ole kiinnostuneita niinkään yksittäisistä nähtävyyksistä, vaan hekin haluavat elää kuin paikalliset käymällä luonnossa ja merellä.

– "Live like a local" -henkinen matkailu valtaa yhtä enemmän alaa, Vapaavuori toteaa.

Huippukokousta hyödynnetään Visit Finlandin kanavissa

Matkailuyritys Visit Finlandin ja Business Finlandin kansainvälisen markkinoinnin johtaja Heli Jimenez arvioi, että tapaaminen tarjoaa Suomelle ja Helsingille merkittävää julkisuutta.

– Nousemme otsikoihin ja toivottavasti voimme todistaa, että voimme nopeasti ja luotettavasti olla järjestämässä tällaisia tilaisuuksia, Jimenez sanoo.

Suoria vaikutuksia matkailulle on vaikea arvioida, mutta tapaaminen itsessään tuo varmasti jonkin verran median edustajia Helsinkiin. Eniten vaikutusta on nimenomaan imagolle.

– Tapaaminen nostaa Suomen maailmankartalle, Jimenez toteaa.

Visit Finland ja Business Finland pyrkivät hyödyntämään huippukokouksen tuoman julkisuuden myös omissa kanavissaan.

– Tuomme esiin, että Suomi kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelee seuraavia lomamatkoja.

Lue lisää:

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta – Aiheina ainakin USA-Venäjä-suhteet ja turvallisuuspolitiikka

Presidentti Niinistö Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisesta: Minulle välitettiin tiedustelu viime viikolla – Katso Niinistön tiedotustilaisuus suorana klo 17

Helsingin poliisilaitos on aloittanut huippukokouksen turvajärjestelyt – nopea aikataulu ja kesäloma tuovat haasteita

Suosittelemme