Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Trumpin hotelliyö häätäisi kaikki muut asiakkaat yön selkään

Jos Donald Trump yöpyisi tulevan Putin-tapaamisen yhteydessä Helsingissä, valitun hotellin kaikki muut asiakkaat väistäisivät USA:n päämiestä.

Hotelli Indigon huone
Yhdysvaltojen presidenttiä ei odota tyhjä hotellihuone, vaan kokonainen tyhjä hotelli. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähestyvä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä on jo käynnistänyt mittavan järjestelyruljanssin. Ruljanssi yltyisi entisestään, jos esimerkiksi Trump yöpyisi Helsingissä.

Yhdysvaltojen presidentin kohdalla noudatetaan maailmalla yleensä käytäntöä, joka tyhjentää koko hotellin muista asiakkaista.

– Varauskannassa oleville asiakkaille ilmoitetaan, että on force majeure -tilanne. Toki alan toimijat pyrkivät löytämään asiakkaille jonkin toisen majoituksen, eli etsitään korvaava, mahdollisimman vähän asiakasta haittaava ratkaisu, Primehotelsin toimitusjohtaja Tomi Peitsalo kuvailee.

Radisson Blun Suomen maajohtaja Tomi Peitsalo.
Tomi Peitsalo Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Hän korostaa puhuvansa yleisellä tasolla, eikä tulevasta Trumpin ja Putinin tapaamisesta.

– Isojen valtiovierailujen turvajärjestelyt ovat sitä luokkaa, että ei vaikkapa Yhdysvaltojen presidentti yövy hotellissa, jossa viereisessä huoneessa on joku toinen asiakas. Hotelli tyhjennetään, vaikka siinä olisi 500 huonetta. Hotelli tyhjenee itse asiassa jo muutamia päiviä ennen vierailua ja turvallisuusspesialistit käyvät rakennuksen läpi.

EU:n sisäiset vierailut sujuvat Peitsalon mukaan huomattavasti vähäisemmin poikkeusjärjestelyin, vaikka silloinkin vierailu käytännössä syrjäyttää hotellin normaaliarjen.

Esimerkiksi vuoden 2006 epävirallista EU-huippukokousta Tomi Peitsalo muistelee näin.

– Useiden valtionpäämiesten yhtäaikaisen vierailun aikana hotelliin saapuminen muistutti lentokentän turvatarkastusta läpivalaisuineen. Viranomaisten läsnäolo oli silmiinpistävää.

Erityisjärjestelyt lisäävät vaikeuskerrointa

Presidenttien tapaaminen houkuttelee Helsinkiin parin viikon päästä jopa monituhatpäisen joukon presidenttien delegaatioiden ja tiedotusvälineiden edustajia. Esimerkiksi Hilton- ja Scandic-ketjuista ei toistaiseksi kommentoida vierailuajankohdan varaustilannetta.

Primehotelsin Tomi Peitsalo arvioi, että kapasiteetti riittää.

– Helsingin seutu pystyy varmasti pari tuhatta henkilöä nielemään, mutta mahdolliset erityisjärjestelyt tuovat siihen toki lisähaastetta.

Pientä lisäjännitystä mahdolliset majoittajat saavat vielä valtiovierailuille tyypillisistä viime hetken ohjelmanmuutoksista.

– Tämän tason valtiovierailuilla on täysin mahdollista, että pari tuntia ennen tulee tieto, että eipä yövytäkään. Siitä huolimatta, että kaikki on varattu, valmisteltu ja kaupat tehty, Peitsalo hymähtää.

Suosittelemme