Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tekeekö Trump diilin vai viekö Putin kuin märkää rättiä? Ylen Yhdysvaltain- ja Venäjän-kirjeenvaihtajat vastaavat viiteen kysymykseen tapaamisesta

Presidentit tapaavat Helsingissä 18 päivän päästä.

Donald J. Trump ja Vladimir Putin.
Donald J. Trump ja Vladimir Putin. Kuva: Mikhail Klimentyev / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit tapaavat toisensa Helsingissä heinäkuun 16. päivänä. Mutta mitä presidentit huipputapaamiselta odottavat, ja mitkä ovat tapaamisen mahdolliset vaaranpaikat?

Venäjän kirjeenvaihtajamme Marjo Näkki Moskovasta ja Yhdysvaltain kirjeenvaihtajamme Mika Hentunen Washingtonista vastaavat viiteen kysymykseen.

1. Mitä Trump/Putin odottavat huippukokoukselta?

Mika Hentunen: Trump nostaa esille suurvaltasuhteet eli käytännössä Yhdysvaltain Venäjän-vastaiset pakotteet. Kansainvälisistä teemoista hän puhuu ainakin Syyriasta ja Pohjois-Koreasta.

On myös mahdollista, että Naton huippukokouksesta nousee aiheita, joista hän haluaa keskustella Putinin kanssa.

Marjo Näkki: Venäjä on korostanut, että tapaaminen on mahdollinen alkusysäys kahdenvälisten suhteiden parantamiseksi.

Venäjä aikoo nostaa esiin asevalvonnan, ydinaseriisunnan sekä Minskin sopimuksen, joka liittyy neuvotteluihin taisteluiden lopettamiseksi Itä-Ukrainassa.

2. Miten Venäjällä ja Yhdysvalloissa on reagoitu tietoon kokouksesta?

Mika Hentunen: Yhdysvalloissa tapaamista pidetään periaatteessa hyvänä asiana. On kuitenkin eri asia, mitä sen aikana saadaan aikaiseksi. Odotukset eivät ole korkealla, ainakaan vielä.

Marjo Näkki: Venäjä suhtautuu kokoukseen myönteisesti. Putin totesi tavatessaan Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin, että maiden suhteet eivät voisi olla huonommalla tolalla mutta joitain keskustelunaiheita voisi silti löytyä.

3. Millaisia vaaran paikkoja huippukokouksessa voi olla?

Mika Hentunen: Yhdysvalloissa moni on huolissaan siitä, että presidenttien kemiat kohtaavat liian hyvin. Pelätään, että Trump puhuu ohi suunsa ja menee lupaamaan jotain edeltä valmistelematonta. Pohditaan, pärjääkö Trump Putinin kanssa.

Tuoreessa muistissa on Singaporen huipputapaaminen Kim Jong-unin kanssa, jonka aikana Trump yllättäen lupasi Yhdysvaltain ja Etelä-Korean lopettavan yhteiset sotaharjoituksensa.

Marjo Näkki: Vastakkain ovat kylmän järkähtämätön Putin ja impulsiivinen Trump. Uhkana on se, että venäläiset pääsevät viemään Trumpia kuin märkää rättiä.

Toisaalta Trumpin joukkoihin kuuluu haukkamainen neuvonantaja John Bolton, jonka linja on ollut äärimmäisen Venäjä-kriittinen. Venäläiset arvostavat kovan linjan neuvottelijoita.

4. Kokous pidetään Naton huippukokouksen jälkeen. Mitä merkitystä ajankohdalla on?

Mika Hentunen: Ajankohta on todella merkittävää, sillä Trump menee lähes suoraan Nato-kokouksesta tapaamaan Putinia. G7-kokouksessa Trump riiteli länsijohtajien kanssa.

Täällä Yhdysvalloissa jännitetään sitä, mihin sävyyn Trump puhuu esimerkiksi Itämeren alueen turvallisuudesta, ja mitä Putin sanoo.

Marjo Näkki: Kokouksen ajankohta kielii siitä, että suurvaltojen johtajat pyrkivät luomaan ainakin jonkinlaisen luottamuksen ilmapiirin.

Pelkona on ollut, että Trump tekisi diilin Putinin kanssa Euroopan turvallisuuden kustannuksella. Nyt Putin ei pääse painostamaan Trumpia ennen Naton huippukokousta.

5. Mitä merkitystä tapaamisella on sisäpoliittisesti?

Mika Hentunen: Sillä on suuri merkitys. Täällä seurataan tarkasti, mitä Trump ja Putin sanovat liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n Venäjä-tutkinnasta. Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen mukaan venäläiset yrittivät vaikuttaa 2016 presidentinvaaleihin. Venäjä kiistää sen.

Tutkinta ulottuu Trumpin lähipiiriin, ja Trump on vakuuttanut omaa syyttömyyttään. Hän on myös kiistänyt lähipiirinsä yhteydet venäläisiin. Demokraatit ja osa jopa hänen oman puolueensa republikaaneista hyökkäävät voimakkaasti Trumpia vastaan, mikäli hän myöntelee Putinin kantoja.

Marjo Näkki: Monille venäläisille Trump näyttäytyy vahvana johtajana, joka ajaa kansansa etuja. Vaikka Venäjää syytetään Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta, Trump ei ole ollut Venäjällekään helppo presidentti arvaamattomuutensa takia.

Venäjä on eristetty ja eristäytynyt lännestä Krimin valtauksen jälkeen, joten uusi avautuminen ja tapaaminen presidentti Trumpin kanssa tuskin ainakaan vähentää Putinin suosiota.

Lue lisää tapaamisesta:

3 syytä, miksi Helsinki valikoitui Trumpin ja Putinin tapaamispaikaksi

Presidentti Niinistö Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisesta: Minulle välitettiin tiedustelu viime viikolla

Venäläinen duumaedustaja: "Helsinki ideaali paikka rauhallisille neuvotteluille"

Trump esitteli golftaitojaan Japanin pääministerille – "Golfin pahin julkkishuijari"

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta – Aiheina ainakin USA-Venäjä-suhteet ja turvallisuuspolitiikka

Suosittelemme sinulle