Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain Marylandissa viisi kuoli sanomalehtitalon ampumisessa – neljä kuolleista oli toimittajia, yksi myyntiassistentti

Capitol Gazette -lehden toimittaja raportoi Twitterissä hyökkäyksestä toimitukseen.

Miehet töissä parkkihallissa.
Capital Gazette -lehden valokuvaaja Joshua McKerrow ja toimittaja Chase Cook tekivät seuraavan päivän lehteä parkkihallissa ampumistapauksen jälkeen. Viisi heidän kollegaansa oli kuollut ja kolme haavoittunut toimitukseen tehdyssä hyökkäyksessä aiemmin saman päivänä. Kuva: Ivan Couronne / AFP
Saana Uosukainen,
Sanni Harmanen,
Simo Ortamo

Hyökkääjä surmasi useita ihmisiä sanomalehtitalossa Marylandin Annapolisissa torstaina.

Poliisin mukaan viisi ihmistä kuoli. Kuolonuhrien lisäksi ainakin kolme ihmistä haavoittui. Hyökkääjä ampui haulikolla ihmisiä paikallisen Capital Gazette -lehden toimituksessa.

Poliisi otti epäillyn ampujan kiinni toimituksesta. Poliisin mukaan epäilty ampuja oli piileskellyt toimituspöydän alla ja oli jo lopettanut ampumisen poliisin saavuttua paikalle. Mies oli käyttänyt hyökkäyksessä myös jonkinlaisia savukranaatteja.

– En tiedä, miksi hän lopetti ampumisen, kertoi lehden paikalla ollut oikeustoimittaja. Hän kuvaili tilannetta "sotatantereen kaltaiseksi", ja kertoi pelastuneensa ampujalta piileskelemällä pöydän alla.

CBS-kanavan (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan epäilty on valkoihoinen ja 38-vuotias. Hänellä ei ollut mukanaan henkilöpapereita ja hän oli vahingoittanut sormenpäitään, jotta häntä ei voisi tunnistaa, kertovat eri mediat. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Mies oli tunnistettu vertaamalla hänen kasvojaan poliisin tiedostoissa oleviin kuviin. Useat yhdysvaltalaismediat ovat julkaisseet epäillyn nimen.

CNN on (siirryt toiseen palveluun) julkaissut poliisin listan ampumisessa kuolleista. Poliisin mukaan kaikki olivat töissä lehdessä. Neljä kuolleista oli toimittajia ja yksi myyntiassistentti.

Poliisi on tehnyt kotietsinnän epäillyn kotiin ja käy läpi myös epäillyn sosiaalisen median tilejä. Lehteä oli uhkailtu sosiaalisessa mediassa ennen ampumista. Poliisi ei ole kertonut, kuka uhkaili lehteä sosiaalisessa mediassa.

Takana oikeusjuttu

Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että mies oli ottanut lehden tarkoituksella kohteekseen. CBS:n mukaan mies oli riidoissa lehden toimituksen kanssa.

Epäilty ampuja oli haastanut vuonna 2012 Capital Gazetten oikeuteen kunnianloukkauksesta, kun lehti oli kertonut miestä koskevasta oikeusjutusta. Miestä oli syytetty vuonna 2011 paikallisen naisen ahdistelusta, ja mies oli myöntänyt syyllistyneensä ahdisteluun.

Tuomari oli hylännyt miehen syytteet lehteä vastaan.

Poliisi ei ole vielä kertonut tarkemmin epäillyn motiivista.

Trump ja Valkoinen talo pahoittelivat

Valkoisen talon tiedottaja Lindsay Waltersin mukaan presidentti Donald Trump oli saanut tiedon tapahtumista.

Trump sanoi ajattelevansa perheitä ja uhreja, ja hän kiitti pelastustyöntekijöitä.

Myös Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders tuomitsi iskun Twitterissä.

– Väkivaltainen isku viattomia työtään tekeviä toimittajia vastaan on hyökkäys jokaista amerikkalaista kohtaan.

Aiemmin Trumpin presidentinkaudella lehdistö on ollut yksi hänen kritiikinkohteistaan.

Trump on presidenttiehdokkaana sekä presidenttinä jatkuvasti hyökännyt toimittajia ja medioita vastaan kutsumalla niitä muun muassa valemedioiksi tai valeuutisiksi. New York Timesia, CNN:ää sekä CBS:ää hän on kutsunut "amerikkalaisten vihollisiksi".

Toimittaja raportoi tilanteesta Twitterissä

ABC-kanava julkaisi Twitterissä videon, jossa ihmiset poistuvat rakennuksesta kädet ylhäällä.

Lehden rikostoimittaja Phil Davis raportoi tapahtumista Twitter-tilillään.

– Yksittäinen ampuja ampui useita ihmisiä toimituksessani, ja osa heistä on kuollut, Davis viestitti Twitterissä.

– Asemies ampui lasioven läpi toimitukseen ja ampui useita työntekijöitä kohti. En osaa sanoa enempää enkä halua julistaa ketään kuolleeksi. Mutta näyttää pahalta, Davis jatkoi.

– Ei ole mitään pelottavampaa kuin kuulla useiden ihmisten joutuvan ammutuiksi, kun itse piileskelee työpöydän alla ja kuulee, kun ampuja lataa asettaan, hän kirjoitti.

Myöhemmin Davis kirjoitti olevansa turvassa ja odottavansa poliisin kuulustelua.

Lehti on kertonut aikovansa jatkaa toimintaansa ja julkaista seuraavan numeron aikataulussa.

Korjattu 9:54: Väliotsikkoa muotoiltu

Suosittelemme sinulle