Hyppää sisältöön

Metsäyhtiö UPM sai vakavan varoituksen – ei olisi saanut hakata valkokankaalta tuttua kuukkelimetsää

Metsäyhtiö UPM on saanut vakavan varoituksen avohakkuusta, joka hävitti kuukkelimetsän Ruokolahdella Etelä-Karjalassa. UPM teki virheen, kun se ei uskonut paikallisten luonnonsuojelijoiden kuukkelihavaintoja.

Avohakkuu hävitti kuukkelireviirin Ruokolahdella Etelä-Karjalassa. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

RUOKOLAHTI Luontokuvaaja Hannu Siitonen joutuu pidättelemään kyyneleitään tuoreen avohakkuun reunalla Ruokolahden Petrankankaalla. Paikka on Siitoselle merkityksellinen. Ennen hakkuuta metsässä asui kuukkelipariskunta, jota Siitonen kävi vuosien aikana kuvaamassa ja seurailemassa lukemattomia tunteja.

Puoli vuotta hakkuun jälkeen valmistunut selvitys on metsäyhtiö UPM:n kannalta ikävää luettavaa. Selvityksessä yhtiön todetaan rikkoneen omia tavoitteitaan uhanalaisten lajien suojelussa.

Kymmenille tuhansille suomalaisille sama metsä on tullut tutuksi huiman suosion saavuttaneen Metsän tarina -elokuvan kuvauspaikkana. Hannu Siitonen on toinen elokuvan kuvaajista ja osan kuukkelikohtauksista hän kuvasi juuri niiltä sijoilta, josta nyt tähyilee hakkuuaukean yli.

Epäonnistunut suojeluyritys

Metsäyhtiö UPM päätyi pistämään alueen sileäksi viime syksynä. Yle uutisoi hakkuusta, kun se oli saatu päätökseen marraskuun lopulla. Kahdesta erillisestä metsäalueesta koostuva hakkuu on kooltaan runsaan kymmenen hehtaarin kokoinen. Niiden välissä näkyy pystyyn jätetty metsäkaistale.

Omituisinta Ruokolahden Petrankankaan aukkohakkuussa on se, että sekä kuukkelin vähentymisestä huolestuneet luontoaktiivit että metsäyhtiö UPM kertovat tekevänsä kaikkensa, ettei eteläisessä Suomessa uhanalaiseksi luokiteltu laji entisestään vähene.

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan osasto on toistuvasti käynyt neuvotteluja alueella toimivien metsäyhtiöiden kanssa kuukkeleiden kotimetsien suojelemiseksi. Hannu Siitonen lähetti UPM:lle sähköpostilla tiedon, jossa kertoo kuukkelin ydinreviirin sijaitsevan Petrankankaan metsässä.

– On selvää, että UPM:llä oli tieto kuukkelihavainnoista Petrankankaalla ennen hakkuupäätöstä, Siitonen sanoo.

Lopputuloksena avohakkuu

Sama suojelumyönteinen ääni kuuluu myös UPM:n kommentissa. UPM:n ympäristöpäällikkö Inka Mustan mukaan kuukkeli on yhtiössä erityisen huomion kohteena.

– Kuukkeli lajina on meille tärkeä. Olemme luoneet erityisen ohjeistuksen kuukkelimetsien hoidolle ja olemme myös suojelleet kaikki meidän tiedossamme olevat kuukkelin ydinreviirit eli yli 200 hehtaaria, Inka Musta sanoo.

Etelä-Karjalan luonnonsuojeluyhdistyksen metsävastaava Anitta Miikkulainen harmittelee, että keskustelut suojeltavista alueista sujuvat toisten metsäyhtiöiden kanssa helpommin, toisten kanssa yhteisymmärrystä ei löydy.

– En nyt mainitse yhtiöitä nimiltä, mutta kyllä niiden välillä eroja on tässä kuukkelimetsien suojelussa, Miikkulainen sanoo.

Kuukkelin tiedetään kesän aikana tekevän asuinmetsänsä puihin jopa 30 000 ruokakätköä talven varalle. Kuva: YLE

Kuukkelit hävisivät

Hakkuun jälkeen Hannu Siitonen on käynyt Petrankankaalla muutaman kerran.

– Tämmöinen hakkuu, mikä tässä nyt on nähtävillä, on kuukkelille kuolinisku. Ovat hävinneet, Siitonen sanoo.

Siitonen arvelee, että menetettyään ruokakätkönsä avohakkuussa kuukkeli lähtee etsimään uutta metsää. Koko ikänsä samalla reviirillä viihtyvä kuukkeli ei yleensä tee pitkiä vaelluksia. Siitosen mukaan kuukkeli ei selviä ilman metsän suojaa vaan jää aukeita paikkoja ylittäessään petolintujen saaliiksi.

UPM on perustellut hakkuupäätöstä Ruokolahden Petrankankaalla eri tavoin. Heti hakkuun päättymisen jälkeen UPM sanoi Iltalehden haastattelussa, että Hannu Siitoselta ei ole tullut yhtiöön tietoa reviiristä. (siirryt toiseen palveluun)

– Toivomme, että tieto toimitetaan meille. Muuten me emme voi ottaa sitä huomioon. UPM on toiminut kohteella lainmukaisesti, sanoi UPM:n sidosryhmäjohtaja Sami Oksa Iltalehdelle marraskuussa 2017.

Nyt yhtiön ympäristöpäällikkö Inka Musta sanoo, että yhtiölle toimitettuja kuukkelihavaintoja ei saatu varmistettua.

– Olemme tosiaan saaneet tältä alueelta tietoa, että siellä esiintyy kuukkeleita, ja että on ydinreviiriin viittavia havaintoja. Saamamme tiedot kuukkelihavainnoista olivat epätarkkoja ja varmentamattomia. Siksi tulkitsimme, että olisimme FSC-kriteerien mukaisesti voineet toimia kohteella, ympäristöpäällikkö Inka Musta sanoo.

UPM:n perustelu ei kelvannut vastuullista metsänhoitoa edistävän FSC-sertifiointijärjestelmän valvojalle. Valvoja päätti tehdä Ruokolahden tapahtumien vuoksi ylimääräisen tarkastuskierroksen keväällä.

Tarkastuksen perusteella se antoi UPM:lle vakavan varoituksen. Varoituksen mukaan UPM:n olisi pitänyt uskoa paikallisten luontoaktiivien tietoja kuukkelin ydinreviiristä Petrankankaalla.

Valitukset otettiin tosissaan

FSC Suomen pääsihteeri Anniina Kostilainen arvioi, että vakava varoitus on metsäsertifikaattiin sitoutuneelle yhtiölle iso asia. Kaksi vakavaa varoitusta samantyyppisestä rikkeestä perättäisinä vuosina, johtaa FSC-sertifikaatin menettämiseen.

UPM on lupautunut noudattamaan FSC.n sääntöjä kaikessa tuotannossaan.

FSC Suomen pääsihteeri Anniina Kostilainen pitää hyvänä asiana sitä, että yksittäisten ihmisten tekemillä havainnoilla on vaikutusta vastuullisen metsänhoidon tavoitteiden onnistumisessa.

– Tässä tapauksessa UPM:n toiminnasta Petrankankaalla tehtyjä valituksia pidettiin niin vakavina, että asia haluttiin selvittää erillisessä tarkastuksessa. Normaalisti FSC-sertifikaattiin liittyvä tarkastus tehdään vasta loppuvuodesta, Kostilainen sanoo.

UPM:n ympäristöpäällikkö Inka Musta kertoo, että sertifikaatin ehtojenkin mukaan UPM:n on tehostettava toimiaan kuukkelin suojelussa.

– Kun saamme tiedon uhanalaisen lajin esiintymisestä, laitamme sen koordinaattipisteinä paikkatietojärjestelmäämme. Tietoa käytetään hyväksi metsätaloustoimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Suosittelemme sinulle