Suomalaisten kulutustottumukset käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen julkaisemasta vuoden 2017 ravintotaseen ennakkotiedoista.
Maitoa 112 litraa
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 160 kiloa nestemäisiä maitotuotteita. Maitoa suomalaiset juovat aina vain vähemmän, sillä kulutus laski taas viitisen prosenttia edellisvuodesta.
– Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna keskimäärin henkeä kohti noin 112 litraa, josta rasvatonta maitoa oli kolmannes, kevytmaitoa 56 prosenttia ja täysmaitoa reilu kymmenen prosenttia, yliaktuaari Tarja Kortesmaa kertoo.
Piimän ja viilin kulutus -6 %, jogurtti +-0 %, kerma +6 %. Juuston kulutus - 2 % eli suomalainen syö keskimäärin noin 26 kiloa juustoa vuodessa. Voi 3,5 kg/v, muutos +-0 %.
Lihaa 81 kg
Lihankulutus on pysynyt ennallaan. Broileria ja muuta siipikarjaa syötiin kiihtyvään tahtiin, kasvua kuusi prosentia vuoteen 2016 verrattuna. Naudanliha maistui prosentin verran enemmän, mutta possu ei. Sen kulutus laski neljä prosenttia.
Lampaanlihaa kului vain 0,7 kiloa, poroa 0,4 ja hevosenlihaa 0,3 kiloa henkeä kohti vuonna 2017.
Viljatuotteita 80 kg
Viljan kokonaiskulutus lisääntyi vajaan prosentin 80 kiloon henkeä kohti.
Muodikasta kauraa syötiin hieman enemmän. Sen kulutus lisääntyi kilon verran 7,3 kiloon (6,3 kg v. 2016).
Riisin kulutus kasvoi myös 0,2 kiloa eli kuuteen kiloon henkeä kohti. Vehnää ja ruista käytettiin lähes saman verran kuin edellisvuonna, 44,5 ja 15,5 kiloa.
Hedelmiä 59 kiloa
Sitrushedelmiä suomalaiset söivät 10 prosenttia vähemmän, viime vuonna 13 kiloa. Muita tuoreita hedelmiä popsittiin entiseen tapaan 46 kiloa. Hedelmäsäilykkeiden ja kuivattujen hedelmien kulutus pysyi seitsemässä kilossa.
Tuoreiden vihannesten kulutusmääräksi viime vuonna arvioidaan noin 64 kiloa henkeä kohti. Tämä määrä sisältää kuitenkin myös mahdollisen hävikin.
Sokerin kulutus henkeä kohti oli 30,6 kiloa vuonna 2017.
Olutta 75 litraa
Oluen kulutus on laskusuunnassa, sillä vuoteen 2016 verrattuna suomalaiset joivat 1,6 litraa vähemmän.
Long drink -juomia taas lipiteltiin hieman enemmän 7,4 litraa, kun vuotta aiemmin jäi yksi lasillinen eli 2 desilitraa juomatta.
Väkevien osalta kulutus on pysynyt 4,4 litran vuositasolla. Viinin osalta on lievää nousua eli viime vuonna kulutus nousi desilitran verran 11,6 litraan henkeä kohti.
Ravintotaseeseen voit tutustua tarkemmin Luonnonvarakeskuksen sivuilla tästä linkistä: http://stat.luke.fi/ravintotase-2017-ennakko-ja-2016-lopulliset-tiedot_fi