Hyppää sisältöön

Domenic Tordaysta voi tulla Suomen ensimmäinen transmies, jolta kerätään munasoluja julkisessa sairaalassa

Aiemmin transmiehillä ei ole ollut samanlaista oikeutta biologiseen lapseen kuin transnaisilla. Syynä tähän on translain tulkinnanvaraisuus.

Domenic toivoo olevansa Suomen ensimmäinen transmies, jolta kerätään munasoluja julkisessa sairaalassa
Domenic toivoo olevansa Suomen ensimmäinen transmies, jolta kerätään munasoluja julkisessa sairaalassa
Yle Uutiset

32-vuotias Domenic Torday haluaa oman, biologisen lapsen, mutta tähän asti haave on ollut Domenicille mahdoton toteuttaa.

Nyt on mahdollista, että Domenicista tulee Suomen ensimmäinen transmies, jolta kerätään biologista lasta varten munasoluja julkisen terveydenhuollon piirissä.

Koska Domenic on mies, raskaus, synnytys tai imettäminen eivät tunnu luonnolliselta.

– Olen mies, eikä raskaaksi tuleminen vain tunnu omalta, Domenic toteaa.

Haaveena on, että Domenicilta kerätään munasolut, ne pakastetaan, hedelmöitetään ja vaimo Amanda Torday kantaisi lapsen.

– Vaimoni haluaa kuusi lasta. Ehkä kaksi minun munasoluistani ja loput hänen omistaan. Latinonaisena vaimoni tahtoisi oikean suurperheen, kuten tapana on, Domenic sanoo ja virnistää.

Domenicin ja hänen brasilialaisen vaimonsa Amandan kotikieliä ovat espanja ja portugali.

Amanda tapailee keittiönpöydän ääressä sanoja suomeksi.

– Haluaisin äidiksi. Menikö lause oikein? Amanda kysyy mieheltään.

Domenic Torday.
Domenic Torday on käynyt kahdesti mastektomiassa, eli rintojen poistoleikkauksessa, jossa rintakehä maskulinisoidaan. - Nyt olen saanut kehon, joka vastaa navasta ylöspäin sitä mielikuvaa, joka minulla on aina ollut mielessä itsestäni. Navasta alaspäin olen yhä kesken. Kuva: Uwa Iduozee / Yle Perjantai

Ihmisoikeutta vastaan

Tähän asti Suomessa julkisen terveydenhuollon piirissä on säilötty sukusoluja vain transnaisilta, ei koskaan transmiehiltä.

– Miksi minulta ja muilta transmiehiltä kielletään se, mikä on täysin luontainen halu? Ihmisellä on primitiivinen halu lisääntyä, saada perhe. Kyse on tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Miksi transnaiset voivat tallettaa siittiöitä omaa lasta varten julkisella puolella, mutta samaa oikeutta ei suoda transmiehille? Domenic kysyy.

"Kyse on rahasta ja siitä, että yksi toimenpide on toista vaikeampi tehdä. Se ei silti ole mikään syy estää ihmiseltä mahdollisuutta saada biologisia lapsia."

Domenic Torday

Transihmisten oikeus biologisiin lapsiin omien sukusolujen avulla ei Suomessa vieläkään ole translain takia itsestään selvää, ei edes transnaisten kohdalla.

– Transnaisilta siittiöitä on kerätty julkisella puolella vasta muutaman vuoden ajan. Silti transnaistenkaan kohdalla sukusoluja ei ole vielä koskaan otettu käyttöön julkisella puolella, Taysin gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Pia Das kertoo.

Siittiöiden säilöminen on munasolujen talletusta yksinkertaisempi ja edullisempi operaatio, ja ehkä siksi sitä on jo tehty hetken aikaa.

Munasolujen kypsytys, keruu ja talletus voivat maksaa yksityisellä klinikalla yhteensä yli 7 000 euroa. Julkisella puolella operaatio maksaisi vähemmän.

– Kyse on rahasta ja siitä, että yksi toimenpide on toista vaikeampi tehdä. Se ei silti ole mikään syy estää ihmiseltä mahdollisuutta saada biologisia lapsia, Domenic toteaa.

Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, jossa sukupuoltaan korjaavan ihmisen on oltava lisääntymiskyvytön saadakseen laillisesti uuden sukupuolimerkinnän henkilötietoihinsa.

"Välillä tuntuu, että yhteiskunnan silmissä minä en ole edes ihmisyyden arvoinen, koska minulta on kielletty niin paljon asioita vain siksi, että olen trans. Me haluamme vain samoja asioita kuin kaikki muutkin, lapsia ja perheen. Miksi se olisi väärin?"

Domenic Torday

Miksi ihmisen täytyy valita joko minuus tai lapset? Miksi juridisen sukupuolen saaminen riistetään, jos haluaa säilyttää oikeuden perheen perustamiseen, Domenic ihmettelee.

– Ihan kuin me transihmiset olisimme jotenkin rikki, ja siksi me emme saisi lisääntyä. Jos on syntynyt väärään kehoon ja haluaa tulla omaksi itsekseen myös kehollisesti, joutuukin steriiliksi. Ihan kuten aikanaan Ruotsissa steriloitiin kaikki “erilaiset naiset” (siirryt toiseen palveluun), toisin sanoen lesbot. Suomessa laki laahaa historiallisissa ajoissa, vaikka yhteiskunta on jo merkittävästi muuttunut.

Monet tahot tasa-arvovaltuutetusta (siirryt toiseen palveluun), europarlamentaarikoista (siirryt toiseen palveluun) ja ihmisoikeusyhdistyksistä alkaen vaativat lain pikaista muuttamista.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi vuonna 2017, että lisääntymiskyvyttömyyden vaatiminen on ihmisoikeusloukkaus.

Myös Euroopan komissio huomioi samana vuonna, että juridisen sukupuolen ehtona ei voi vaatia steriiliyttä.

– Välillä tuntuu, että minä en ole yhteiskunnan silmissä edes ihmisyyden arvoinen, koska minulta on kielletty niin paljon asioita vain siksi, että olen trans. Me haluamme vain samoja asioita kuin kaikki muutkin, lapsia ja perheen. Miksi se olisi väärin?

"Yksittäinen lääkäri tai klinikka voi suostua keräämään sukusoluja transnaisilta, toinen ei. Ihmisen ei pitäisi joutua pelkäämään, miten lakia hänen kohdallaan tulkitaan, etenkin kun kyse on niin suuresta asiasta kuin omat lapset. Sen takia lakia pitäisi uudistaa heti."

Maarit Huuska

Translain kohtaa hedelmättömyyden vaatimuksesta tulkitaan tällä hetkellä Suomessa monin eri tavoin. Lain ei pitäisi olla niin vanhentunut, että se on tulkinnanvarainen, muistuttaa Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.

– Yksittäinen lääkäri tai klinikka voi suostua keräämään sukusoluja transnaisilta, toinen ei. Ihmisen ei pitäisi joutua pelkäämään, miten lakia hänen kohdallaan tulkitaan, etenkin kun kyse on niin suuresta asiasta kuin omat lapset. Sen takia lakia pitäisi uudistaa heti.

Taistelu taistelun jälkeen

Myös Domenicin kohdalla sukupuolenkorjausprosessi on ollut pitkä ja työläs. Jo ensimmäiset askeleet kohti sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikkaa olivat vaikeita.

– Kun pyysin lähetettä tutkimuspolille, miespuolinen psykiatri vähätteli tunteitani ja suhtautui minuun nihkeästi. Hän esimerkiksi totesi, että oletpa aika lyhyt siihen nähden, että haluat mieheksi. En odottanut sellaista kieltä asiasta päättävältä ihmiseltä.

Domenic kävi melkein vuoden ajan keskustelemassa psykiatrin, psykologin, sosiaalityöntekijän ja sairaanhoitajan kanssa transsukupuolisuusdiagnoosia varten.

Hänen piti myös vastata kymmeniin lomakkeisiin eri aiheista.

Domenic Torday.
Vaikka Domenic on keskeyttänyt testosteronihoitonsa, tietyt asiat kehossa eivät enää muutu. Esimerkiksi madaltunut ääni ja kehon karvoitus pysyvät samoina kuin nyt. Kuva: Uwa Iduozee / Yle Perjantai

Satojen kysymysten kaavakkeessa piti esimerkiksi kertoa, oliko lapsena katsonut Prinsessa Ruususta ja jos oli, kuinka paljon, kenties yhtä paljon, vai ehkä enemmän kuin muut?

– Tietenkin leikin lapsena esimerkiksi nukeilla. Miten se vaikuttaa siihen, voinko olla mies?

Lopulta Domenic sai diagnoosin. Hänelle tehtiin vuonna 2016 rintakehän maskulinisaatio, eli mastektomia, suomeksi rintojen poistoleikkaus. Hän sai henkilötodistukseensa juridisen vahvistuksen sukupuolestaan syksyllä 2017.

– Jatkuvasti on tuntunut, että joudun taistelemaan oikeuksieni puolesta. Olen taistellut jo identiteettiäni vastaavan kehon puolesta ja nyt oikeudesta omaan lapseen, Domenic sanoo.

Vuosien prosessi

Nyt, kun Domenic on yli kahden vuoden sukupuolenkorjausprosessin aikana viimein saanut kehon, joka vastaa paremmin hänen omaa identiteettiään, hänen täytyy ottaa askeleita taaksepäin.

Sukusolujen kerääminen ennen korjaushoitoja olisi ollut huomattavasti helpompaa kuin kesken hoitojen.

– Mutta minulta ei kysytty ennen korjausprosessia, haluanko tallettaa munasoluja omaa perhettä varten. Minulle ei missään vaiheessa edes annettu sellaista mahdollisuutta. Minulta kysyttiin vain, olenko valmis luopumaan lapsista, Domenic sanoo.

Domenic sai viimeisen testosteronipiikkinsä toukokuussa. Seuraavaa hän ei halua, ei ennen kuin munasolut on saatu kerättyä.

Edes lääkärit eivät tiedä täysin varmaksi, miten Domenicin keho reagoi testosteronihoitojen lopettamiseen. Suomessa on vain muutamia ennakkotapauksia, joissa hoidot on lopetettu kesken.

– Lääkäritkin menevät vähän kuin silmät ummessa, katsotaan, mitä tapahtuu. Olen niin optimisti, että uskon parhaaseen lopputulokseen. Jos olen jaksanut henkisesti taistella tieni tänne asti, uskon, että kehokin jaksaa tästä eteenpäin, Domenic miettii.

Domenic Torday.
Domenic Torday ei pelkää kertoa tarinaansa omalla nimellään ja kasvoillaan. "Jos olisin nuorena tiennyt muita transihmisiä, olisin löytänyt itseni ja oman tieni nopeammin ja helpommin. Haluan, että tarinani kertominen tuo toivoa ja kenties auttaa muita eteenpäin." Kuva: Uwa Iduozee / Yle Perjantai

Heinäkuussa vuorossa on hormonitasojen tarkistuksen vuoro. Vielä ei tiedetä, kuinka kauan aikaa Domenicin kohdalla kehon oman hormonituotannon käynnistymiseen menee.

Monet transmiehet inhoavat kuukautisia, naiseuden merkkiä. Niin inhosi Domenickin. Ajatus kuukautisista tuo huulille nyt vienon hymyn, silmät täyttyvät valosta.

– Siitä asti, kun kuukautiset alkoivat, halusin vain niistä eroon. Nyt ensimmäistä kertaa elämässäni odotan menkkoja. Kuukautiset tarkoittavat nyt sitä, että olen jälleen hieman lähempänä haaveeni toteutumista, lähempänä mahdollisuutta omaan lapseen. Nyt on mahdollista, että voin olla sekä mies että biologisesti oman lapseni isä.

Avuksi ulkomainen spermapankki

Suomessa julkisen terveydenhuollon piirissä lapsettomuushoitoja ei tehdä luovutetuilla siittiöillä, joten avioparin olisi käännyttävä hedelmöityshoidoissa yksityisklinikan puoleen.

Koska hedelmöityshoidoissa käytettävät munasolut tulisivat Domenicilta, lapsi ei biologisesti olisi Amandan.

Siksi Domenic ja Amanda haluaisivat käyttää munasolun hedelmöitykseen Suomen ulkopuolista spermapankkia.

– Olemme miettineet esimerkiksi tanskalaista tai saksalaista vaihtoehtoa. Ehkä löytäisimme niin sellaisen sukusolujen luovuttajan, joka on kotoisin samasta maasta kuin Amanda, tai ainakin lähialueelta. Niin tuleva lapsi näyttäisi enemmän äidiltään, Domenic kertoo.

Domenicin sukupuolenkorjausprosessin seuraava vaihe on hysterektomia, jossa poistetaan munasarjat, munanjohtimet ja kohtu.

"Olen valmis tähän kaikkeen, jotta minulla on edes mahdollisuus itse päättää, voinko yrittää saada omia lapsia. Ennen kaikkea toivon, että minun taisteluni jälkeen muiden transmiesten ei enää tarvitsisi kamppailla samasta oikeudesta."

Domenic Torday

– On lähes sietämätöntä odottaa leikkausten välissä ja miettiä, että sitten kun pääsen seuraavaan leikkaukseen, olen taas enemmän minä. Leikkaukseen meneminen yhä uudelleen on raskasta paitsi henkisesti, myös fyysisesti.

– Turhauttaa, kun tietää, että sukusolujen keruu olisi voitu tehdä ennen hoitoja ja leikkauksia. Silloin en olisi joutunut odottamaan leikkausten välillä näin, Domenic lisää.

Munasolujen keräämistä varten munasoluja täytyy kypsyttää lääkkein, jotta samalla kerralla saadaan mahdollisimman monta sukusolua talteen.

Omakustanteiset lääkkeet maksavat asiakkaalle noin 600 euroa.

– En voi tietenkään tietää, toimivatko munasoluni, tai onnistuuko keinohedelmöitys. Silti olen valmis tähän kaikkeen, jotta minulla on edes mahdollisuus itse päättää, voinko yrittää saada omia lapsia. Ennen kaikkea toivon, että minun taisteluni jälkeen muiden transmiesten ei enää tarvitsisi kamppailla samasta oikeudesta. Se on unelmani.

Anni Tolonen

Yle Perjantai

----------------

Lue lisää: Transsukupuolisuus poistetaan mielenterveyden häiriöiden tautiluokituksesta - Lääkärilehti: Suomessa muutos tapahtuu soten jälkeen (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle