Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tapahtumaviikonloppu sai ihmiset liikkeelle Meri-Lapissa – Saaristopäivistä tehdään perinne

Viikonloppuna on järjestetty sekä perinteisiä että aivan uusia tapahtumia.

Markkinakojuja.
Peräpohjolan markkinoilla on myynnissä muun muassa paikallisia käsitöitä. Kuva: Jenni Mehtonen/ Yle
Riikka Rautiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Meri-Lapissa on ollut vilkas tapahtumaviikonloppu. Järjestäjien arvion mukaan Peräpohjolan markkinoilla Torniossa kävi 4000 ihmistä, vaikka myrskykeli riepotteli aluetta perjantaina.

– Varsinkin leivonnaisten menekki tänä vuonna yllätti myyjät, joista eräät leipoivatkin uusia tuotteita lauantaiksi läpi yön, toteaa taideaineiden opettaja Liisa Kivimäki Tornion kansalaisopistosta.

Samaan aikaan vanhan ajan markkinoiden kanssa järjestettiin Torniossa myös perinteinen Kalottjazz & Blues -tapahtuma.

Tapahtumakoordinaattori Pia Marttinen Haaparannan kunnalta sanoo, että molemmat ilmaiskonsertit vetivät väkeä. Täysille saleille esiintyivät myös ruotsinsuomalainen muusikko Anna Järvinen ja laulaja Diandra, joista jälkimmäinen konsertoi Alatornion kirkossa.

Saaristoa tehtiin tutuksi suurelle yleisölle

Meri-Lapissa järjestettiin viikonloppuna myös ensimmäiset Perämeren Saaristopäivät, joilla tehtiin tunnetuksi Perämeren kansallispuistoa.

Metsähallituksen mukaan tapahtumat onnistui avaamaan monille tien vaikeasti saavutettavaan merelliseen kansallispuistoon.

– Hyvä viikko on takana. Menestys oli oikeastaan parempi, mitä osasimme etukäteen odottaa. Todella positiivista palautetta on tullut asiakkailta. Me kyyditimme viikon aikana lähes parisataa henkeä, ynnää risteilyalus Lady Carinin yrittäjä Arto Ponkala.

Ihmisiä kuljetettiin kansallispuistoon myös perinnelaiva Jähdillä, joka tosin joutui perumaan yhden suunnitellun matkan huonon kelin takia. Monet kyytiläiset olivat ulkopaikkakuntalaisia lomamatkalaisia, mutta mukana oli myös paikallisia ihmisiä, joilla ei ole venettä.

– Ajoitus tapahtumalle on hyvä. Haluamme olla jatkossakin mukana, kiittelee Jähdin kippari Olli Ahonen

Metsähallitus, Visit Meri-Lappi ja paikalliset yrittäjät ovat sitoutuneita luomaan Saaristopäivistä jokavuotisen tapahtuman.

Suosittelemme