Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kissarunot voittivat Tanssiva karhu -runopalkinnon

Lassi Hyvärisen runokokoelma Tuuli ja kissa on saanut tämän vuoden Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon.

Lassi Hyvärinen
Lassi Hyvärinen Kuva: Saara Hyvärinen
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Lassi Hyvärisen runokokoelma Tuuli ja kissa teki vaikutuksen runopalkinnon raatiin. Nelihenkinen jury ilahtui, kun kissat pääsivät jälleen runoilun kohteeksi.

– Kissoilla on ikiajat ollut korkeakirjallinen roolinsa niin runossa kuin proosassakin. Nyt kissavideoiden aikakautena on ilahduttavaa saada päivitys tähän oikukkaaseen traditioon, muotoilee raati.

Neljän tuhannen euron arvoisen palkinnon raadissa istuivat tänä vuonna kirjailija Jukka Viikilä, Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä tuottaja Erja Manto.

Palkintoperusteluissa kiitellään kokoelman mielikuvituksellisuutta.

– Teoksen kuriton faabeli kasvattaa huomaamatta suuria teemoja ystävyydestä ja luonnon tilasta.

Raati jatkaa ylistystä.

– Koskaan kissarunoja ei ole tehty sellaisella poeettisella herkkyydellä ja taidolla kuin mitä Lassi Hyvärinen nyt palkittavassa kokoelmassaan.

Poesian julkaisema Tuuli ja kissa on Lassi Hyvärisen kolmas runokokoelma. Vuonna 1981 syntynyt Hyvärinen julkaisi ensimmäisen kokoelmansa Riippuvat puutarhat yksitoista vuotta sitten.

Hyvärinen on voittanut muun muassa Kalevi Jäntin -palkinnon. Lisäksi hän on ollut ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja Runeberg-palkinnon saajaksi.

Tuuli ja kissa -kokoelma on kirjoitettu säkeisiin. Lassi Hyvärinen kertoo Ylen haastattelussa, että inspiraation lähteenä oli atonaalinen musiikki.

– Pääsin siihen sisään, ja tietoisuudessani muuttui jotain. Voisin verrata kokemusta siihen, että ihminen yhtäkkiä ymmärtäisi jotain vierasta kieltä, Hyvärinen kertoo keväällä tehdyssä haastattelussa.

Tanssiva karhu on Ylen vuodesta 1994 lähtien kotimaiselle runoteokselle jakama palkinto. Muut ehdokkaat tänä vuonna olivat: Kaisa Ijäs, Riina Katajavuori, Susinukke Kosola, Eino Santanen ja Suvi Valli.

1500 euron arvoisen Kääntäjäkarhu-palkinnon sai Kaisa Ahvenjärvi, joka on toimittanut ja suomentanut Tuulisolmut kokoelman, joka esittelee saamelaista nykyrunoutta.

Lue tästä Lassi Hyvärisen tuore haastattelu.

Suosittelemme sinulle