Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Putinin ja Trumpin tapaamispäivälle ilmoitettu jo neljä mielenosoitusta Helsinkiin

Kokoomusnuoret aikovat marssia tulleja ja Krimin miehitystä vastaan. Helsingin poliisi arvioi, että mielenosoituksia ilmoitetaan vielä lisää.

Kuvakollaasissa Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Kuvakollaasissa Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump. Tähän mennessä ilmoitettujen mielenosoitusten järjestämispaikat eivät ole vielä täsmentyneet, sillä presidenttien tapaamispaikkaa ei ole vielä kerrottu. Kuva: EPA
Sanni Harmanen,
Susanna Siironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä saa myös mielenosoittajat liikkeelle. Tähän mennessä Helsingin poliisille on ilmoitettu neljä mielenosoitusta Putinin ja Trumpin tapaamispäivälle maanantaille 16. heinäkuuta.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola kertoo, että mieltään aikovat osoittaa ainakin Kokoomuksen nuorten liitto ja Suomessa asuvista venäläisistä koostuva ryhmä. Kahden muun mielenosoituksen järjestäjistä Hakolalla ei ole tarkkoja tietoja.

Kesäkuun lopussa Facebookiin perustetussa Helsinki for Human Rights -yhteisössä kootaan niin ikään mielenosoitusta Trumpin ja Putinin harjoittamaa politiikkaa vastaan. Yhteisössä ei kuitenkaan kerrota mielenosoituksen järjestäjätahoa, eikä yhteisön nimi ole Hakolalle tuttu.

Siitä Hakola on varma, että mielenosoituksia ilmoitetaan vielä lisää ennen presidenttien tapaamista.

Mielenosoituksesta ilmoitettava vähintään kuutta tuntia etukäteen

Kokoontumislaissa säädetään, että mielenosoituksen tai muun yleisen kokouksen järjestäjän on ilmoitettava tilaisuudesta poliisille vähintään kuusi tuntia ennen tilaisuuden alkamista. Hakola suosittelee ilmoittamaan mielenilmauksista reilusti etukäteen.

– Asiallisesti järjestetyistä mielenilmauksista ilmoitetaan meille yleensä hyvissä ajoin. Varsinkin kun kyse on näin mittavasta tapahtumasta, jossa on paljon turvallisuusnäkökohtia, aikaisin ilmoittaminen antaa poliisille mahdollisuuden neuvotella mielenosoituksen järjestäjätahojen kanssa yksityiskohdista, Hakola sanoo.

Mielenilmausten järjestämispaikat varmistuvat vasta, kun presidenttien tapaamispaikka selviää.

Kokoomusnuoret vastustavat tulleja ja Ukrainan miehitystä

Kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja Henrik Vuornos kertoo, että kokoomusnuoret ilmoittivat poliisille mielenilmauksesta vuorokauden sisällä siitä, kun presidenttien tapaaminen julkistettiin.

– Emme sinällään vastusta presidenttien tapaamista, mutta koemme, että kansalaisyhteiskunnan tehtävä on nostaa esille sellaisia asioita, mistä valtioiden päämiehet eivät välttämättä itse pysty diplomaattisesti samalla tavalla keskustelemaan, Vuornos sanoo.

Putinia kokoomusnuoret aikovat kritisoida Krimin niemimaan edelleen jatkuvasta miehityksestä ja Trumpia tämän Euroopan unionille asettamista ylimääräisistä tullimaksuista.

Mielenosoitukseen on osallistumassa parikymmentä kokoomusnuorta.

Lue myös:

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta – Aiheina ainakin USA-Venäjä-suhteet ja turvallisuuspolitiikka

Suosittelemme