Hyppää sisältöön

Ministeri haluaisi maksuttoman ehkäisyn nuorille laajemmin koko maahan – "Kuntien käytännöt hyvin eriarvoisia"

Kaikki tavat, joilla pystytään ehkäisemään nuorten aborttia, ovat toivottavia, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko aamu-tv:ssä.

Kaikille nuorille ilmainen ehkäisy?
Kaikille nuorille ilmainen ehkäisy?
Mikael Mikkonen

Vantaalla alle kaksikymmentävuotiaiden raskaudet vähenivät kolmessa vuodessa kolmanneksella sen jälkeen, kun kaupunki ryhtyi tarjoamaan ilmaista ehkäisyä. Myös nuorille tehdyt abortit vähenivät merkittävästi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ilmaista ehkäisyä pitäisi tarkastella maanlaajuisesti sote-uudistuksen yhteydessä.

– Nyt kun sote-uudistuksen myötä terveydenhuoltolakia joudutaan avaamaan ja kirjoittamaan uusiksi, niin nämä säädökset voisi siinä yhteydessä maksuttomuudesta lisätä, Saarikko sanoi tänään keskiviikkona Ylen aamu-tv:ssä.

Ministeri sanoo, että kaikki sellaiset tavat, joilla pystytään ehkäisemään nuorelle henkisesti ja fyysisesti raskasta aborttia, ovat toivottavia. Saarikko korostaa myös asian ihmisoikeus-, tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja terveysnäkökulmaa talousnäkökulman lisäksi.

– Tällä hetkellä kuntien käytännöt ovat hyvin eriarvoisia, ja sitä kautta nähdään alueellisia eroja vaikkapa aborttien määrässä eri alueilla Suomessa. Myöskin ikärajat näyttävät vaihtelevan.

– Näen tämän erityisen tärkeänä kysymyksenä nuorille ihmisille, joille ehkäisyvälineen hankkiminen voi olla kallis juttu. Mutta pitää muistaa myös synnyttäneiden ehkäisyvaihtoehdot, joissa nähdään myös tiettyä piikkiä aborttitilastoissa.

Saarikon mukaan asia olisi seuraavan vaalikauden heiniä.

– Tämän sote-uudistuksen yhteyteen, kun puhutaan maakuntien perustamisesta ja valinnanvapaudesta, niin niiden lakien käsittelyaika on nyt. Tämä on sitä jatkosisältömuutosta, mitä sote voisi tuoda tullessaan.

Lue myös:

Vantaalla teiniraskauksista hävisi kolmannes ilmaisen ehkäisyn myötä – Lääkäri: "Toivon todella, että ihmisillä olisi halu tarkastella tätä asiaa"

Ilmainen ehkäisy voisi vähentää abortteja ja niistä koituvia kuluja – vain 35 kuntaa herännyt asiaan, vaikka Väestöliitto suositellut kymmenen vuoden ajan

Suosittelemme sinulle