Hyppää sisältöön

Lidleissä täyskielto muovisille pilleille, kertakäyttöisille astioille ja vanupuikoille – tilalle kartonkia ja "uusia innovaatioita"

EU-komission lakiesitys kannustaa kauppaketjut tositoimiin maailman meriä terrorisoivan muovin vähentämiseksi. Lidl ei vielä tarkalleen tiedä, millä poistuvat tuotteet korvataan.

muovipillejä purkissa
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Julia Sieppi

Lidl liittyi tänään muovin vastaiseen rintamaan ilmoittamalla, että se poistaa valikoimistaan juomapillit, kertakäyttöiset mukit, lautaset ja aterimet sekä vanupuikot vuoden 2019 loppuun mennessä. Lidlin mukaan tämä vähentää myydyn muovin määrää yli 50 000 kilolla vuodessa.

Taustalla on EU-komission lakiesitys (siirryt toiseen palveluun) (Suomen ulkoministeriö), joka kieltäisi useita kertakäyttömuovituotteita. Jatkossa EU-maiden asiakkaiden ostoskoreista puuttuisivat muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, mehupillit, sekoitustikut ja ilmapallotikut.

Mutta millä nämä kaikki korvataan?

Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntijan Riikka Pölläsen mukaan vaihtoehtoja kartoitetaan parhaillaan. Yksi materiaali on kartonki, josta valmistetaan jo esimerkiksi kertakäyttölautasia.

– Suomessa tutkitaan puupohjaisia materiaaleja ja seurataan herkällä korvalla myös uusia innovaatiota tällä saralla.

vanupuikkoja läjä
EU-komission mustalla listalla on muun muassa muovivartinen vanupuikko. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Lidlin tavoitteena on löytää vaihtoehtoiset materiaalit kaikkiin tuotteisiin. Jokainen tuote on oma projektinsa.

– Kaikkien tuotteiden kohdalla kokonaisuus luo haasteet eli pitää löytää tuotteet, jotka ovat käytössä toimivia, ympäristön kannalta aidosti kestäviä ja myös hinnaltaan kohtuullisia. Kertakäyttöveitsellä pitää pystyä käytännössä leikkaamaan tuotetta.

– Edessä on paljon työtä asian suhteen, mutta ryhdymme tähän innolla, Pöllänen sanoo.

Pöllänen ei osaa vielä arvioida, miten muutos tulee vaikuttamaan tuotteiden hintoihin. Aiemmin keväällä Lidl Suomi ilmoitti vähentävänsä myös omien merkkiensä tuotteiden pakkausmuovin määrää viidenneksellä vuoteen 2025 mennessä.

Muovipillit hankalin korvata

Myös Kesko ja S-ryhmä vähentävät turhaa muovia. Alkukesästä myös huonekalujätti Ikea ilmoitti vähentävänsä kertakäyttömuovijätettään.

S-ryhmä aikoo muuttaa kaikki sen omien merkkien tuotepakkaukset kierrätettäviksi vuoden 2022 loppuun mennessä (siirryt toiseen palveluun) (S-ryhmä). Kaupparyhmä laatii parhaillaan kaikkia toimialojaan koskevaa muovilinjausta, jonka on tarkoitus valmistua syyskuussa. Myös Kesko etsii ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

Molemmat kaupparyhmät kertoivat aiemmin kesällä Ylelle, että esimerkiksi osassa niiden omien tuotemerkkien vanupuikoista muovivarsi on jo korvattu kartongilla tai paperilla. Kauppaketjujen brändimerkkien muoviaterimet ovat yhä muovia, kertakäyttölautaset puolestaan kartonkia.

Puun latvoja.
Täältäkö ratkaisu muoviongelmaan? Yksi kertakäyttömuovin korvaajista on kartonki. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Keskossa muovipillien muovia pidettiin vaikeimpana korvata. Keskon omien merkkien tuotteissa pillejä ei tällä hetkellä ole. S-ryhmä on vaihtanut joissakin hotelleissaan pillien materiaalin biopohjaiseksi.

Ylen haastattelussa Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo arveli, että muovista ei pystytä luopumaan täysin. S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sanoi, että muovia korvattaessa tulee huomioida myös tuoteturvallisuus, säilyvyys ja hävikki. Molemmat olivat sitä mieltä, että muovituotteiden kierrätystä pitäisi lisätä huomattavasti.

Euroopassa tuotetaan joka vuosi 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, mutta alle 30 prosenttia siitä kierrätetään. Jos mitään ei tehdä, Euroopan komission ennusteen mukaan maailman merissä on vuoteen 2050 mennessä enemmän muoviroskaa kuin kalaa (siirryt toiseen palveluun) (Euroopan komissio).

Lakiesityksensä ohella Euroopan komissiolla on myös laajempi muovistrategia (siirryt toiseen palveluun), jonka yhtenä tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki EU:n markkinoilla olevat muovipakkaukset ovat kierrätettäviä.

Komission tavoitteena on saada kertakäyttömuovia rajoittava laki voimaan ennen kevään 2019 eurovaaleja.

Lue lisää:

McDonald´s korvaa muoviset pillit paperisilla Britanniassa ja Irlannissa – Suomessa katsotaan ensin, miten uudistus toimii isommilla markkinoilla

Nämä tutut muovituotteet ovat katoamassa kauppojen hyllyiltä EU-kiellon takia – Mitä tulee tilalle?

Hyvästit mehupilleille: EU kieltää kuusi kertakäyttöistä muovituotetta

Lasten huoli maailman muovijätteestä näkyy tarinakilpailussa: Yksisarvisten lisäksi saduissa mukana "Ilkeä herra Muovi"

Osa sinunkin muovijätteistäsi on saattanut matkata toiselle puolelle maapalloa – Kiina pysäytti muovirallin Euroopasta

Pumpulipuikot, muovihaarukat ja pillit historiaan – EU:n komissio aikoo kieltää kertakäyttömuovit

Suosittelemme sinulle