Lidl liittyi tänään muovin vastaiseen rintamaan ilmoittamalla, että se poistaa valikoimistaan juomapillit, kertakäyttöiset mukit, lautaset ja aterimet sekä vanupuikot vuoden 2019 loppuun mennessä. Lidlin mukaan tämä vähentää myydyn muovin määrää yli 50 000 kilolla vuodessa.
Taustalla on EU-komission lakiesitys (siirryt toiseen palveluun) (Suomen ulkoministeriö), joka kieltäisi useita kertakäyttömuovituotteita. Jatkossa EU-maiden asiakkaiden ostoskoreista puuttuisivat muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, mehupillit, sekoitustikut ja ilmapallotikut.
Mutta millä nämä kaikki korvataan?
Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntijan Riikka Pölläsen mukaan vaihtoehtoja kartoitetaan parhaillaan. Yksi materiaali on kartonki, josta valmistetaan jo esimerkiksi kertakäyttölautasia.
– Suomessa tutkitaan puupohjaisia materiaaleja ja seurataan herkällä korvalla myös uusia innovaatiota tällä saralla.
Lidlin tavoitteena on löytää vaihtoehtoiset materiaalit kaikkiin tuotteisiin. Jokainen tuote on oma projektinsa.
– Kaikkien tuotteiden kohdalla kokonaisuus luo haasteet eli pitää löytää tuotteet, jotka ovat käytössä toimivia, ympäristön kannalta aidosti kestäviä ja myös hinnaltaan kohtuullisia. Kertakäyttöveitsellä pitää pystyä käytännössä leikkaamaan tuotetta.
– Edessä on paljon työtä asian suhteen, mutta ryhdymme tähän innolla, Pöllänen sanoo.
Pöllänen ei osaa vielä arvioida, miten muutos tulee vaikuttamaan tuotteiden hintoihin. Aiemmin keväällä Lidl Suomi ilmoitti vähentävänsä myös omien merkkiensä tuotteiden pakkausmuovin määrää viidenneksellä vuoteen 2025 mennessä.
Muovipillit hankalin korvata
Myös Kesko ja S-ryhmä vähentävät turhaa muovia. Alkukesästä myös huonekalujätti Ikea ilmoitti vähentävänsä kertakäyttömuovijätettään.
S-ryhmä aikoo muuttaa kaikki sen omien merkkien tuotepakkaukset kierrätettäviksi vuoden 2022 loppuun mennessä (siirryt toiseen palveluun) (S-ryhmä). Kaupparyhmä laatii parhaillaan kaikkia toimialojaan koskevaa muovilinjausta, jonka on tarkoitus valmistua syyskuussa. Myös Kesko etsii ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.
Molemmat kaupparyhmät kertoivat aiemmin kesällä Ylelle, että esimerkiksi osassa niiden omien tuotemerkkien vanupuikoista muovivarsi on jo korvattu kartongilla tai paperilla. Kauppaketjujen brändimerkkien muoviaterimet ovat yhä muovia, kertakäyttölautaset puolestaan kartonkia.
Keskossa muovipillien muovia pidettiin vaikeimpana korvata. Keskon omien merkkien tuotteissa pillejä ei tällä hetkellä ole. S-ryhmä on vaihtanut joissakin hotelleissaan pillien materiaalin biopohjaiseksi.
Ylen haastattelussa Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo arveli, että muovista ei pystytä luopumaan täysin. S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sanoi, että muovia korvattaessa tulee huomioida myös tuoteturvallisuus, säilyvyys ja hävikki. Molemmat olivat sitä mieltä, että muovituotteiden kierrätystä pitäisi lisätä huomattavasti.
Euroopassa tuotetaan joka vuosi 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, mutta alle 30 prosenttia siitä kierrätetään. Jos mitään ei tehdä, Euroopan komission ennusteen mukaan maailman merissä on vuoteen 2050 mennessä enemmän muoviroskaa kuin kalaa (siirryt toiseen palveluun) (Euroopan komissio).
Lakiesityksensä ohella Euroopan komissiolla on myös laajempi muovistrategia (siirryt toiseen palveluun), jonka yhtenä tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki EU:n markkinoilla olevat muovipakkaukset ovat kierrätettäviä.
Komission tavoitteena on saada kertakäyttömuovia rajoittava laki voimaan ennen kevään 2019 eurovaaleja.
Lue lisää:
Nämä tutut muovituotteet ovat katoamassa kauppojen hyllyiltä EU-kiellon takia – Mitä tulee tilalle?
Hyvästit mehupilleille: EU kieltää kuusi kertakäyttöistä muovituotetta
Pumpulipuikot, muovihaarukat ja pillit historiaan – EU:n komissio aikoo kieltää kertakäyttömuovit