Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Jos ihmettelet miksi kännykkäsi ei yhtäkkiä toimikaan 16. heinäkuuta, se saattaa johtua Yhdysvaltain presidentin autosaattueesta lähelläsi

Puhelinsignaali saatetaan tukkia häirintälaitteella ainakin presidentti Trumpin saapuessa Helsinkiin.

Mobiiverkon tukiasema
Kuva: AOP
Tuulia Thynell
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huippukokoukseen Helsingissä on vielä aikaa, noin puolitoista viikkoa. Aiheesta on jo kirjoitettu lukemattomia artikkeleita. Jossakin törmäsin tiedonmuruseen, jossa väläytettiin, että telesignaalien lähettäminen saatetaan estää presidentti Trumpin saapuessa Helsinkiin.

Telesignaali estetään. Eli kännykät eivät toimi? Kuinka laajalla alueella? Miten se käytännössä järjestyisi? Voivatko operaattorit jotenkin kohdentaa katvealueen yhden ihmisen ympärille? Katvealueen, joka etenisi samaa tahtia kuin kyseistä ihmistä kuljettava autosaattue?

Viestintävirasto valvoo teleoperaattoreiden toimintaa ja varmistaa myös viestintäverkkojen ja -palveluiden toimivuuden. He varmasti tietävät, miten tällainen valtiovierailun aikainen katvealue järjestetään.

Operaattorit eivät katkaise teleyhteyksiä.

Näin vastasi Viestintäviraston taajuushallinnon apulaisjohtaja Kati Heikkinen sähköpostiviestissään. Hänen mukaansa on olemassa laitteita, joilla voidaan estää viestiliikennettä paikallisesti, erityisiä häirintälaitteita. Viestiliikenne estyisi niin pitkään kuin kyseinen häirintälaite on päällä, ja se vaikuttaisi ihan kaikkeen lähialueella olevaan kännykkäliikenteeseen. Eli kännykällä ei voisi soittaa eikä lähettää viestejä häirintälaitteen vaikutusalueella.

Mutta kuinka laaja sen vaikutusalue on?

Laajuus riippuu häirintälaitteen ominaisuuksista, vastasi apulaisjohtaja Heikkinen. Hän korosti, että tällaisten laitteiden käyttö on lähtökohtaisesti kiellettyä rikoslain nojalla. Viestintävirasto myöntää luvan sellaisen käyttöön. Tästä säädetään sähköisen viestinnän palveluista annetun lain pykälässä 39.

Mutta.

Valtiovierailuiden yhteydessä käytettäviin radiolähettimiin ei tarvita mitään lupia. Riittää, kun lähettimen hallussapidosta ja käytöstä on ilmoitettu Viestintävirastolle. Lähettimen rakenteesta pitää antaa Viestintävirastolle sen pyytämät tiedot. Myös tämä on kirjattu sähköisen viestinnän palveluista annettuun lakiin.

Joten tilanne on se, että sekä Venäjän että Yhdysvaltain presidentit voivat halutessaan tuoda turvallisuussyistä telesignaaleja häiritsevän ja kännykkäliikenteen jonkinmoiselta alueelta katkaisevan laitteen Suomeen. Kunhan muistavat ilmoittaa Viestintävirastolle, millainen laite on.

Joten, jos heinäkuun 16. kännykkäsi lakkaa yhtäkkiä toimimasta, ei syy ole välttämättä operaattorin. Voi olla, että Donald Trump tai Vladimir Putin ovat juuri silloin verrattain lähellä sinua.

Suosittelemme sinulle