Hyppää sisältöön

Pohjoismainen rikoskirjallisuus on maailmanlaajuinen käsite - myös suomalainen dekkari kiinnostaa ulkomailla

Kesälomalla arkikiireet hellittävät. Silloin tulee tavallista helpommin avattua uuden kirjan kansi, joka on tilastoihin perustuen hyvin todennäköisesti dekkari.

Jännitysromaaneja / dekkareita
Rikoskirjallisuuden suosio ei näytä laantumisen merkkejä Kuva: Atte Uusinoka / Yle
Anni Riitaho

Dekkarit ovat Suomessa vuodesta toiseen maan luetuimpia kirjoja. Dekkariseura perustettiin aikoinaan nostamaan genren arvostusta, joka vielä 80-luvulla oli Suomessa heikko. Nykyään tarjonnan perässä on mahdotonta pysyä.

Suomen dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki myöntääkin Radio Suomen päivän haastattelussa, että Suomen dekkaririntamaa vaivaa runsauden pula.

–Yksittäisen ihmisen on oltava aika päätoiminen lukija pysyäkseen kaikkien julkaistavien rikos- ja jännityskirjojen perässä, Korsumäki sanoo.

Dekkareiden suosiolle Korsumäki ei näe mitään yksittäistä tekijää, vaan uskoo ihmisten yksinkertaisesti pitävän hyvistä tarinoista, joita juonivetoiset jännityskirjat tyypillisesti lukijalleen tarjoavat. Jännityksessä vain on sitä jotakin.

– Kukapa meistä ei olisi kertonut kummitustarinoita, Korsumäki toteaa.

Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden suosio ei näytä laantumisen merkkejä

Nordic Noir -käsite on muodostunut kuvaamaan pohjoismaista, tyypillisesti kovaa ja poliisien näkökulmasta kuvattua, rikosfiktiota. Sen suosio on vakiintunut maailmalla ja kirjojen käännösoikeuksista käydään kovaa kilpailua.

Leena Korsumäki näkee myös suomalaiset rikoskirjailijat osana Nordic Noir -menestystarinaa, vaikka kääntäjäpula hidastaakin vetoa maailmalle.

–Suomesta ei ole vielä tullut Stig Larssonin kaltaista jymymenestystä, mutta hyvin mekin maailmalla pärjäämme, Korsumäki sanoo.

Seuraava trendi: kotioloissa tapahtuva psykologinen trilleri

Leena Korsumäki uskoo pohjoismaisen kirjallisuuden suosion jatkuvan vahvana. Hän toivoo kuitenkin dekkaririntamalle monipuolisuutta.

Yhdysvalloissa on jo pinnalla kotioloissa tapahtuva psykologinen trilleri. Korsumäki uskoo sen nousevan trendiksi Suomessakin. Esimerkkejä genrestä ovat A. J. Finnin menestysromaani "Nainen ikkunassa" ja Gillian Flynnin jymymenestys "Kiltti tyttö".

Suosittelemme sinulle