Hyppää sisältöön

Vasta muutama julkaistu kappale ja jo supersuosio – Ruusut lupaa uudistaa suomalaisen popmusiikin

Nelihenkinen yhtye kertoo olevansa vastine tylsälle popmusiikille. Bändi on saanut kevään aikana paljon suitsutusta medialta.

Ruusut
Kuva: Juuli Aschan / YleX
Ville Vedenpää

Olavi Uusivirta kuvaa innokkaasti Ruusujen keikkaa Provinssissa. Teltan yleisöstä voi bongata myös Pariisin Keväästä tunnetun Arto Tuunelan, Paola Suhosen ja Tuomo Prättälän.

Keväällä nopeasti suomalaiseen musiikkikenttään nousseen bändin maine on selkeästi levinnyt myös muusikkopiireissä.

Lavalla energisesti esiintyvä Ruusut on neljän eri indiebändeissä kannuksensa saaneen muusikon superkokoonpano. He ovat Ringa Manner (Pintandwefall, The Hearing), Miikka Koivisto (Disco Ensemble, Hisser), Alpo Nummelin(Eleanoora Rosenholm, Cityman) ja Samuli Kukkola (Solano + Profettes).

Ruusut on saanut paljon hehkutusta mediassa omaperäisellä tyylillään. Elokuussa esikoisalbuminsa julkaiseva bändi esiintyy kesän aikana kaikilla suurimmilla festivaaleilla.

Lue YleX:n artikkeli yhtyeen taustasta: Ruusut julisti popvallankumouksen

Ennen Provinssin keikkaa Törnävänsaaren rannassa Ringa Manner ja Alpo Nummelin vastaavat kysymyksiin.

Miten Ruusut sai alkunsa?

Ringa Manner: "Teimme musiikkia aluksi kolmestaan eli minä, Alpo ja Samuli."

Alpo Nummelin: "Miikka laittoi Instagramissa viestiä, että haluaisi tulla mukaan. Me ollaan tavallaan Instagram-bändi."

RM: "Päätettiin, että ei ole aikaa jamitella tyhjänpäiväisyyksiä. Tehdään kunnolla ja tehdään hyvää. Pöhistiin viikonloppu studiossa ja lopulta nauhaa oli purettavana 16 tuntia. Yhtäkkiä tajuttiin, että tämähän on sairaan hyvää."

AN: "Se oli sellainen kollektiivinen uni, jota me nähtiin. Jossain kohtaa tajuttiin, että me on tehty elämämme paras levy."

"Mun mielestä paras taide esittää kysymyksen, ei vastausta."

Miten kuvailette musiikkianne?

RM: "Kai se on aika poppia, mutta aika villiä sanoitusten takia. Meitä on tavallaan viides ruusu, kirjailija Lauri Levola. Hänen kanssaan ollaan aika pitkälti tehty sanoitukset sekä biisien maailmat ja taustatarinat. En ainakaan heti keksi, mikä muu bändi tekisi samanlaista musiikkia."

AN: "Ehkä se on kokoavasti modernia popmusiikkia."

RM: "Se on aika hyvä kattotermi."

Mistä kappaleet kertovat?

RM: "Kappaleet pitää kuunnella itse, sillä ne ovat sen verran monitulkintaisia. Mä tiedän täysin, mistä ne kertovat. Olen kuullut näistä muutamasta julkaistusta biisistä varmaan kymmenen eri tulkintaa. Mua ei kiinnosta alleviivata ja rajata jotain sisältöä yksiulotteiseksi, että tämä on minun vertaukseni. Antaa kuulijan tehdä omat aasinsiltansa ja soveltaa siihen omaa elämäänsä."

AN: "Mun mielestä paras taide esittää kysymyksen, ei vastausta."

Ruusut
Ruusut heitti ensimmäisen keikkansa Sideways-festivaalilla Helsingissä. Kuva: Miikka Varila

Ruusut on saanut paljon hehkutusta mediassa, vaikka kappaleita on julkaistu vasta kolme. Miltä se on tuntunut?

RM: "Se on tuntunut järjettömän hyvältä. Jotenkin se on ollut koko ajan tosi loogista, että jengi tulee tykkäämään tästä. On siitä silti vähän häkeltynyt. Meidän ensimmäisellä keikalla Sidewaysissa oli eturivissä ihmisiä ruusujen kanssa fanittamassa ja lauloi biisejä mukana. Se tuntuu ihan käsittämättömän ihanalta."

Musiikillenne on siis ollut tilausta.

AN: "Suomalaisessa popmusiikissa on selkeästi meneillään sellainen ajankohta, että yleisö haluaa löytää sellaista musiikkia, mikä ei välttämättä ensipureskelulla aukea."

RM: "Mä olen iloinen siitä suunnasta, mikä on käynnissä. Suurelle yleisölle uskalletaan antaa kuunneltavaksi vähän rohkeampiakin juttuja. Tylsän ja valmiiksi pureskellun popmusiikin tekemistä ei voi laittaa yleisön kontolle. Musta tuntuu, että tekijät eivät luota siihen, että ihmiset pystyvät luomaan tunnesiteitä hieman hankalempaan tai omalaatuisempaan musiikkiin."

AN: "Yleisö ei ole tyhmää. Jos miettii jenkkilistamusaa ja vaikka Kendrick Lamaria, niin hänellä on todella syvää lyriikkaa. Yleisö pystyy vastaanottamaan haastavampaakin musiikkia, jos sitä on saatavilla."

"Tämä on vasta pelinavaus. Me tulemme olemaan kuvioissa mukana pitkään."

Tehdäänkö Suomessa kokeellista popmusiikkia?

RM: "Pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Aikaisemmin se on tuntunut vastakkainasettelulta, että onko kokeilevaa vai poppia. Vai onko taidetta tai viihdettä. Ne eivät ole poissulkevia. Voi tehdä tosi viihdyttävää taidetta."

AN: "Tai taiteellista viihdettä. On todella paljon uusia tekijöitä kuten Vesta, Cledos ja Karina, jotka tekevät tosi kiinnostavaa uutta musiikkia. Tässä on selkeästi menossa sellainen murros."

Olette sanoneet, että uudistatte suomalaisen popmusiikin. Miten se tehdään?

RM: "Mun henkilökohtainen agenda on tehdä niin hyvää musiikkia, että jengin tekee mieli skarpata. Ei sellaista ylimielistä, joka lanaa ja lannistaa, vaan tulee sähköisku ja pitää alkaa skarpata omia hommia."

AN: "Ei tämä ole mikään ylimielinen statement, vaan tämä on vain asian laita. Näin se tulee vaan menemään."

Ruusut
Kuva: Juuli Aschan / YleX

Esikoislevynne ilmestyy elokuussa. Mitä sitten tapahtuu?

RM: "Kaikki me neljä ollaan tehty useampi vuosi eri projekteissa paljon musiikkia, mutta tämä on paras levy, mitä meistä kukaan on tehnyt. Meillä jäi niistä 16 tunnin ideanauhoista yli kahdeksan tuntia matskua. Kaikkea ei ehditty ekalle levylle vielä hyödyntää."

AN: "Tämä on vasta pelinavaus. Me tulemme olemaan kuvioissa pitkään mukana."

RM: "Tämä ei ole mikään projektibändi."

Lopuksi. Mistä tulee bändin nimi Ruusut?

RM: "Halusimme nimeksi jotain yksinkiertaista. Haluttiin sana, joka alkaisi tarkoittaa meidän bändiä. Ei kikkailua. Yksinkertaista.

AN: "Se oli paras nimi, mitä me keksittiin."

Suosittelemme sinulle