Hyppää sisältöön

Itärajan karhu näkee itsensä peilistä ja säikähtää perusteellisesti – Katso huikea video

Luontoharrastaja Pentti Myllys laittoi karhun kulkureitille ison peilin. Metsän kuninkaan käytökselle on luonteva selitys.

Karhu riistakamerakuvassa.
Katso videolta, miten karhu säikähtää peilistä heijastuvaa kuvaa. Lopulta karhu keksii, miten oudosta otuksesta pääsee eroon.

RAUTJÄRVI Rautjärveläisellä luontoharrastaja Pentti Myllyksellä on aivan itärajan pinnassa rajavyöhykkeellä kolme riistakameraa. Vuosien aikana muistikorteille on tarttunut lukuisia videoita ja kuvia monenlaisista metsän eläimistä, kuten karhuista, ilveksistä, hirvistä, jäniksistä ja villisioista.

Koska riistakamerat ovat rajavyöhykkeellä, saavat ne olla siellä ihmisiltä rauhassa. Rajavyöhykkeelle kun saa mennä vain erityisluvalla.

Yksi Pentti Myllyksen kameroista sijaitsee metsäautotien laidassa. Tien toiselle puolelle Myllys asetti isohkon peilin ja jäi odottamaan, miten metsän eläimet peiliin suhtautuisivat.

Vajaa viikko sitten perjantaina eli 30.6.2018 aamulla metsäautotielle kömpi pusikon seasta karhu. Eläin kävelee lähelle peiliä, huomaa siitä heijastuvan kuvan ja säikähtää.

Karhu nousee takajaloilleen. Kiertelee pelin lähellä, huomaa taas kuvan, säikähtää uudelleen ja uudelleen. Lopulta karhu menee peilin taakse ja kaataa peilin.

Käytökselle selitys

Luonnonvarakeskus Luken suurpetoihin perehtynyt tutkija Samuli Heikkinen katsoo videota mielenkiinnolla. Hän kiinnittää huomiota siihen, että karhu säikähtää, mutta on siitä huolimatta utelias selvittämään peilikuvan arvoituksen. Karhu ei vaikuta ollenkaan aggressiiviselta.

– Siinä näkyy ihan selvästi se, että karhu on utelias. Lopussa karhu kaataa peilin ja varmasti pohtii, että minne se toinen otus meni, pohtii Samuli Heikkinen.

Kun karhu huomaa, ettei mitään uhkaavaa tapahdu, se uskaltaa mennä lähemmäksi.

– Sellainen perusuteliaisuus on tyypillistä hyvin monille metsän eläimille.

Karhun käyttäytymistä selittää Heikkisen mukaan se, että karhun kaksi tärkeintä aistia on ikään kuin suljettu pois tässä kohtaamisessa. Tärkeimmät aistit karhulla ovat haju ja kuulo. Nyt se ei saanut havaintoa kumpaankaan niistä.

– Karhu teki vain näköhavainnon ja oli ihmeissään, että miten se toinen on noin lähellä, kertoo Samuli Heikkinen.

Heikkinen ei pysty aivan varmaksi päättelemään, onko kyseessä uros- vai naaraskarhu.

– Aika vaikea on sanoa, mutta veikkaukseni on nuori uros.

Yön pimeinä tunteina kameralle tallentui toinen karhun ja peilin kohtaaminen. Siinä karhu ei jää peilikuvaa ihmettelemään, vaan säntää karkuun saman tien. Katso video tästä seuraavaksi.

Karhu riistakamerakuvassa.
Karhu sai jalat alleen, kun se keskellä yötä näki peilistä jotain pelottavaa. Katso video yltä.

Yllä olevalla videolla karhu säikähtää yllättävää kohtaamista. Pelästyminen johtuu siitä, että tässäkään tapauksessa karhulla ei ollut haju- eikä kuulohavaintoa mistään erityisestä. Kuitenkin se näkee yllättäen kuvan peilistä ja säikähtää sitä.

Ihminen näkee peilistä itsensä kuvan, mutta mitä näkee karhu? Tutkija Samuli Heikkisen mukaan on melko mahdotonta sanoa, näkeekö karhu peilistä karhun vai jotain muuta.

– Uskoisin, että karhu näkee peilistä toisen saman lajin edustajan. Mutta en minä mitenkään varma siitä ole. Sitä en usko, että karhu tietäisi näkevänsä siitä itsensä, sanoo tutkija Samuli Heikkinen.

Pentti Myllyksellä on rajavyöhykkeellä kolme riistakameraa. Kuva: Yle/Kari Kosonen

Hyvä kuulo ja haju

Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Heikkinen kertoo, että karhun tärkeimpiä aisteja – kuuloa ja hajua – on tutkittu varsin paljon. Eräässä tutkimuksessa Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät, mitä tapahtuu, kun ihmiset ohittavat karhun melko läheltä.

– Tutkimuksessa selvisi, että karhu tietää lähes poikkeuksetta jo useaa sataa metriä ennen, että sieltä on tulossa ihmisiä.

Heikkisen mukaan joskus karhu lähtee karkuun jo paria kolmea sataa metriä ennen kuin se havaitsee ihmisen. Sitten myös niitä karhuja, jotka jäävät lähemmäksi.

Heikkinen kertoo, että tutkimuksissa on myös selvinnyt, miten toisinaan karhu väistää ihmistä, mutta on sen jälkeen lähtenyt seuraamaan juuri ohi kulkeneiden ihmisten jälkiä ja tullut ihmisten perässä.

– Sitten kun karhu on havainnut, että näistä ei ole vaaraa, niin vasta sitten se on lähtenyt pois.

Karhu havaitsee ihmisen hajunsa ja kuulonsa avulla jo todella kaukaa. Siksi peilistä näkyvä lajitoveri on todellinen yllätys karhulle.

Katso tästä, millaisia videoita Pentti Myllyksen riistakameraan tarttui kesällä 2017.

Suosittelemme sinulle