Hyppää sisältöön

Sukelluskouluttaja: "On varauduttava siihen, etteivät kaikki thaimaalaislapset selviä"

Tekniikkasukelluskouluttaja ja Sukeltajaliiton turvallisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jouni Piispanen epäilee, ettei thaimaalaisten lasten pelastamiseksi luolastosta ole olemassa täysin turvallista keinoa.

Jouni Piispanen Kuva: Yle

Sukelluskouluttaja Jouni Piispanen arveli keskiviikon A-studiossa, että thaimaalaisen juniorijalkapallojoukkueen pelastamisessa voidaan joutua tekemään nopeita päätöksiä monsuunisateiden alkaessa.

– Sukeltamalla pelastaminen on vaikuttanut olevan mediaseksikäs vaihtoehto, mutta en usko, että kukaan sukelluksen asiantuntija pitää sitä kauhean hyvänä tapana.

Keskiviikon aikana Thaimaassa punnittiin vaihtoehtoja, jossa lapset olisi pelastettu luolaston halkeamasta tai luolan seinämän läpi poratusta reiästä.

Iltapäivällä sukelluspelastusvalmisteluita kuitenkin jatkettiin. The Guardianin (siirryt toiseen palveluun)tietojen mukaan lapsille etsitään nyt sukellusnaamareita, märkäpukuja ja kypäriä. Luolaston pohjaan on jo asennettu vaijeri, joka auttaa suunnistamista sukeltaessa.

Sukeltamalla pelastamiseen liittyy monia riskejä.

Luolastossa on hyvin ahtaita kohtia, joista myös huippuammattisukeltajilla on ollut vaikeuksia päästä läpi. Vaikka luolaa pyritään tyhjentämään vedestä, voivat vedentaso, virtaussuunta ja näkyvyys muuttua sateiden mukana.

Sukellusonnettomuuksia tutkineen Piispasen mukaan suurin riski on uimataidottomien lasten joutuminen paniikkiin.

– Pelastettavat voivat sukeltaessa alkaa hengittää huonolla tekniikalla, jolloin he saavat lievän hiilidioksidimyrkytyksen. Tämä johtaa kehään, jossa liiallinen hiilidioksidi keskushermostossa johtaa yhä huonompaan hengittämiseen ja myrkytyksestä seuraa usein paniikki.

Thaimassa pelastussuunnitelma on edelleen epäselvä. Autettavia on paljon ja mahdollinen sukelluspelastustilanne on hyvin poikkeuksellinen koko maailman mittakaavassa. Piispasen mukaan on varauduttava myös siihen, etteivät kaikki lapset selviä pelastusoperaatiosta hengissä.

Katso A-studion aihetta käsittelevä juttu ja Piispasen haastettelu kokonaisuudessaan:

Lue myös:

Neljä vaihtoehtoa: näin Thaimaassa luolaan jääneet pojat voitaisiin pelastaa

Thaimaassa nuorten jalkapallojoukkue jäi loukkuun luolaan – tämä katoamisesta tiedetään nyt

Suosittelemme sinulle