Hyppää sisältöön

Mies ja nainen altistuivat Novitšok-hermomyrkylle lähellä Salisburya – Tämä tiedetään Britannian uudesta myrkytystapauksesta

Poliisi tutkii, onko uudella hermomyrkkytapauksella yhteyttä entisen vakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytykseen maaliskuussa.

Poliisi eristi alueita Amesburyssä sen jälkeen, kun oli saanut tiedon myrkytystapauksista 4. heinäkuuta. Kuva: Tony Kershaw / EPA
Simo Ortamo

Britannian poliisi on kertonut, että kaksi henkilöä on kriittisessä tilassa altistuttuaan Novitšok-hermomyrkylle lähellä Salisburya. Samaa myrkkyä käytettiin maaliskuussa venäläisen entisen vakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytykseen Salisburyssa.

Tämä tapauksesta tiedetään nyt.

Mitä on tapahtunut?

Kaksi Britannian kansalaista löydettiin lauantaina tiedottomasta tilasta Amesburyn kylästä eteläisessä Britanniassa. Alun perin oireiden uskottiin johtuvan huumeiden yliannostuksesta.

– Mies hikoili paljon ja kuolasi. Hänelle ei voinut puhua, hän päästi erikoisia ääniä ja heilui eteen ja taakse, tilanteen nähnyt Sam Hobson kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Myöhään keskiviikkona kävi ilmi, että parin oireet johtuivat Novitšok-hermomyrkystä.

Myrkytyspaikka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Salisburysta, jossa Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija myrkytettiin maaliskuussa. Britannia ja länsimaat syyttävät maaliskuun myrkytyksestä Venäjää, joka on kiistänyt syyllisyytensä.

Maaliskuun myrkytystapaus aiheutti diplomaattisen kriisin, kun länsimaat ja Venäjä karkottivat toistensa diplomaatteja.

Mitä uhreista tiedetään?

44-vuotias nainen ja 45-vuotias mies ovat paikallisia Britannian kansalaisia.

– Ei ole mitään tiedustelutietoa tai todisteita siitä, että heitä vastaan olisi suunnattu hyökkäystä millään tavalla. Mikään heidän taustassaan ei myöskään viittaa siihen, terrorisminvastaisen poliisin päällikkö Neil Basu sanoi keskiviikkona.

Ei tiedetä, että parilla olisi mitään yhteyttä Skripaleihin tai että he olisivat käyneet paikoissa, joiden tiedetään altistuneen hermomyrkylle maaliskuussa.

Pari on kriittisessä tilassa. Heitä hoidetaan samassa Salisburyn alueen sairaalassa, jossa Skripaleitakin hoidettiin.

Kuva: Google

Mitä myrkystä tiedetään?

Myrkky varmistui Novitšokiksi Porton Downin sotilastutkimuskeskuksessa. Sen alkuperästä ei toistaiseksi ole mitään tietoa. Ei tiedetä, onko myrkky peräisin samasta erästä kuin Skripalien myrkytyksessä käytetty aine.

Novitšok on yleisnimitys sotilaalliseen käyttöön tarkoitetuille hermomyrkyille, joita Neuvostoliitossa kehitettiin 1970-1980-luvuilla.

Sanomalehti The Timesin tietojen mukaan Britannian viranomaiset uskovat, että Skripalien myrkytyksessä käytetty aine oli kehitetty Venäjällä sotilastukikohdassa. Venäjä on kiistänyt kehittäneensä novitšok-myrkkyjä.

BBC:n turvallisuuskirjeenvaihtaja Gordon Correan mukaan (siirryt toiseen palveluun) voisi olla mahdollista, että maaliskuun iskun tekijät olisivat jättäneet tai hylänneet jäänteitä hermomyrkystä jonnekin, jossa pari olisi altistunut sille.

Uuden tapauksen tutkinta voisi näin tuoda uutta tietoa maaliskuun myrkytykseen.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Tutkintaa johtaa nyt poliisin terrorisminvastainen yksikkö, joka on lähettänyt sata poliisia tutkimaan tapausta. Poliisi tutkii muun muassa tapauksen yhteyttä Skripalien myrkytykseen.

Poliisi on eristänyt ainakin viisi paikkaa, joiden joukossa on puisto ja asunto Salisburyssa sekä apteekki ja asunnottomien asuntola Amesburyssa.

Terveysviranomaisten mukaan ei ole suurta riskiä siitä, että tapaus aiheuttaisi vaaraa muille. Poliisi on kuitenkin kehottanut kaikkia eristetyissä paikoissa käyneitä tai paria tavanneita puhdistamaan vaatteensa.

Britannian hallituksen ministerit ovat kokoontuneet hätäistuntoon asian takia. Sisäministeri Sajid Javid pitää uuden kokoontumisen torstaina.

Venäjä ei ole toistaiseksi kommentoinut tapausta.

Poliseja vartiossa Amesburyssä. Kuva: Tony Kershaw / EPA

Korjattu 5.7.2018 klo 10.04 uhrien iät.

Lue myös:

Britannian mukaan venäläisvakoojaan käytettiin neuvostoliittolaista hermomyrkkyä – Suomalaisasiantuntija: Uhrit saivat luultavasti vasta-ainettaa

Asiantuntija Amesburyn hermomyrkystä: "Pysyy käyttökelpoisena 20–30 vuotta"

Myrkytyksen uhriksi joutunut Julia Skripal haluaa palata kotiin – Venäjä: "Olemme valmiit auttamaan"

"Odotimme, että he eivät selviäisi" – Salisburyn sairaalan lääkärit ja hoitajat kertoivat BBC:lle, miten Skripalit pelastettiin

Venäjän media keksi Skripalien myrkytykselle kymmeniä selityksiä – Tutkija: "Tarkoitus on totuuden käsitteen hämärtäminen"

Venäjä ja Britannia väittelivät YK:n turvallisuusneuvostossa myrkkyiskusta – Venäjä: "Britannia leikkii tulella"

Suosittelemme sinulle