Hyppää sisältöön

Asiantuntija Amesburyn hermomyrkystä: "Pysyy käyttökelpoisena 20–30 vuotta"

Britannian viranomaiset selvittävät, onko nyt löydetty myrkky samasta erästä kuin maaliskuussa Skripaleiden myrkyttämiseen käytetty aine.

Suojapukuisia tutkijoita ja poliiseja Salisburyssa.
Viranomaiset tutkivat, liittyvätkö maaliskuussa myrkytetyn Sergei Skripalin ja uusin Amesburyn tapaus toisiinsa. Kuva: EPA-EFE/NEIL HALL
Anna Saraste

Uusi myrkytystapaus Britannian Amesburyssa on herättänyt kysymyksiä siitä, voivatko yhä uudet ihmiset altistua hermomyrkylle.

Vasta maaliskuussa Venäjän entinen vakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin samalla aineella läheisessä Salisburyn kylässä.

Eilen Porton Downin sotilastutkimuskeskus vahvisti (siirryt toiseen palveluun), että uudessakin myrkytystapauksessa oli kyse niin kutsutusta Novitšok-hermomyrkystä. Nyt selvitetään, oliko myrkky peräisin samasta erästä kuin hermomyrkky, jolle Skripalit altistuivat.

Hermomyrkyn epäpuhtaudet johtolankana

– Olisi vaikea todistaa, että uuden tapauksen myrkky on samaa, jolla Skripalit myrkytettiin, Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n neuvonantaja Ralf Trapp arvioi puhelimitse Yle Uutisille.

Trapp on hermomyrkkyjen asiantuntija, joka on tutkinut muun muassa Syyriassa käytettyjä kemiallisia aseita.

Novitšok-hermomyrkkyä oli sitä tutkineen OPCW:n mukaan käytetty Skripaleiden myrkytyksessä todella puhtaassa muodossa.

Hermomyrkky syntyy kemiallisessa reaktiossa, jossa itse myrkyn rinnalla syntyy epäpuhtauksia. Epäpuhtauksia puolestaan käytetään yksittäisten myrkkyerien eräänlaisen kemiallisen sormenjäljen määrittelyssä.

Novitšok-hermomyrkky hajoaa hyvin hitaasti. Se voi pysyä käyttökelpoisena jopa 20–30 vuotta, jos se varastoidaan oikein.

– Mitä puhtaampaa hermomyrkky on, sen paremmin se kestää aikaa. Kemiallisena aineena Novitšok on hyvin vakaa, Ralf Trapp sanoo.

Mitä ovat Novitšok-hermomyrkyt?

Novitšok on yleisnimitys sotilaalliseen käyttöön tarkoitetuille hermomyrkyille, joita Neuvostoliitossa kehitettiin 1970-1980-luvuilla. Novitšok tarkoittaa venäjäksi "uutta tulokasta".

– Novitšok-hermomyrkky voi olla kahdeksan kertaa myrkyllisempää kuin sariini, ja sitä on vaikeampi tunnistaa, Readingin yliopiston professori Gary Stephens kuvaili Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Novitšok-hermomyrkkyä on olemassa sekä nestemäisessä että kiinteässä muodossa. Sitä voi hengittää sisään esimerkiksi aerosolina tai sitä voi joutua elimistöön ihon kautta.

Myrkky alkaa vaikuttaa nopeasti: ensimmäiset oireet voivat esiintyä jo 30 sekunnin kuluttua. Ihminen hikoilee voimakkaasti, oksentelee ja menettää tajuntansa.

Myrkky supistaa lihaksia, jonka takia keho tärisee ja silmien pupillit laajenevat.

Vain nopea toiminta oireiden lievittämiseksi voi pelastaa hermomyrkylle altistuneen henkilön hengen.

Itse myrkkyä vastaan ei ole olemassa vasta-ainetta.

Kenellä on hallussaan Novitšok-myrkkyä?

Ralf Trappin mukaan ainoastaan Venäjän armeija osaa käsitellä Novitšok-hermomyrkkyä tarpeeksi taitavasti käyttääkseen sitä jotakin henkilöä vastaan.

Kylmän sodan aikana monet suuret länsimaat tutkivat Novitšok-hermomyrkkyä, koska halusivat varautua mahdolliseen kemialliseen hyökkäykseen. Näiltä ajoilta esimerkiksi Britannialla ja Saksalla on pieniä Novitšok-varastoja.

Lisäksi Tšekin tasavallalla ja Ruotsilla tiedetään olevan vähäiset Novitšok-varastot.

Trapp korostaa, että hermomyrkyn onnistunut käyttö vaatii paitsi myrkyn luomisen laboratoriossa, myös tiedon siitä, miten myrkky varastoidaan, kuljetetaan ja sitä käytetään oikein.

– Mailla, joilla on vain vähän Novitšok-hermomyrkkyä, ei voi olla tästä riittävää kokemusta. Tähän tarvitaan asianmukaista armeijan kalustoa, jollaista vain Neuvostoliitolla tai myöhemmin Venäjällä on ollut, Ralf Trapp summaa.

Voiko hermomyrkkyä löytyä lisää?

Amesbury sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Salisburysta, jossa Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija myrkytettiin maaliskuussa.

BBC:n turvallisuuskirjeenvaihtaja Gordon Correan mukaan (siirryt toiseen palveluun) voisi olla mahdollista, että maaliskuun iskun tekijät olisivat jättäneet tai hylänneet jäänteitä hermomyrkystä jonnekin, jossa pari olisi altistunut sille.

– Alueen asukkaat eivät saa koskea mihinkään esineeseen, jota he eivät tunne entuudestaan, terrorisminvastaisen poliisin päällikkö Neil Basu sanoi BBC:lle.

– Emme toistaiseksi tiedä, miten uudet hermomyrkkyaltistumat tapahtuivat, Basu kommentoi.

Salisburyssa korkein Novitšok-keskittymä löydettiin Skripalien etuovesta.

Lisää aiheesta:

Mies ja nainen altistuivat Novitšok-hermomyrkylle lähellä Salisburya – Tämä tiedetään Britannian uudesta myrkytystapauksesta

Britannian turvallisuusministeri: Oletamme, että uusin Novitšok-tapaus on seurausta Skripalien myrkytyksestä

BBC: Skripalit olivat Venäjän tarkkailussa ennen myrkytystä

Britannian poliisi: Kaksi ihmistä Salisburyn lähellä sairastuttanut aine on Novitšok-hermomyrkkyä

OPCW vahvistaa hermomyrkyn käytön, muttei sen alkuperää

Suosittelemme sinulle