BBC tietojen mukaan Venäjä tarkkaili entistä vakoojaa Sergei Skripalia ja tämän tytärtä Julia Skripalia kuukausien ajan kevättalvella 2018 ennen heidän joutumistaan Novitšok-hermomyrkyn uhreiksi maaliskuussa. BBC perustaa tietonsa Britannian tiedusteluviranomaisten antamiin selvityksiin Britannian ja länsiliittolaisten johtajille.
Julia Skripalin puhelinta on tutkittu Britanniassa sillä oletuksella, että siitä löytyisi merkkejä jäljittämisen mahdollistavasta haittaohjelmasta.
Neljä kuukautta Salisburyn myrkytysiskun jälkeen Britannian tutkinta Venäjää kohtaan on perustunut enimmäkseen salaiseen tiedustelutietoon. Britannia uskoo iskusta epäiltyjen olevan Venäjällä. Epäiltyjen nimiä ei ole kerrottu.
Tällä hetkellä ei tiedetä, oliko Skripaleiden tarkkailu Britannian viranomaisten tiedossa ennen myrkytystä.
Britannian valtiojohto on väittänyt Natolle välittämässään kirjeessä aikaisemmin, että Skripalit olivat olleet Venäjän tarkkailussa jopa viiden vuoden ajan ennen myrkytystä. Britannian mukaan Venäjän viranomaiset hakkeroivat Julia Skripalin sähköpostin vuonna 2013.
Britannia pitää Venäjää syyllisenä
Britannian Venäjään kohdistuvia syytöksiä ovat vahvistaneet kemiallisten aineiden asiantuntijoiden löydökset Skripaleihin käytetyn Novitšok-myrkyn vaikuttavan aineen puhtaudesta ja vahvuudesta.
Niiden perusteella on päätelty, että Skripaleihin käytetyn hermomyrkyn valmistaminen on vaatinut korkeaa osaamista ja edistyksellistä laboratorioteknologiaa, johon kykenee vain yhdestä kahteen laboratoriota maailmassa.
Venäjä on kiistänyt syyllisyytensä myrkytykseen.
Karkotuksia puolin ja toisin
Novitšok on yleisnimitys sotilaalliseen käyttöön tarkoitetuille hermomyrkyille, joita Neuvostoliitossa kehitettiin 1970-1980-luvuilla. Niitä kehitettiin Britannian tietojen mukaan Šikanyn kaupungissa sijaitsevassa laitoksessa.
Sergei Skripal työskenteli viime vuosituhannen puolella Venäjän sotilastiedustelupalvelussa. Vuonna 2006 hänet tuomittiin Venäjällä vankeuteen, koska hän oli myynyt Britannialle tietoja sotilastiedustelun Euroopassa olevista agenteista.
Vuonna 2010 Skripal pääsi Britanniaan osana Yhdysvaltain ja Venäjän vakoojavankien vaihtoa.
Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia löydettiin maaliskuussa lojumasta tiedottomina ostoskeskuksen penkillä Salisburyssa, Lontoon länsipuolella. Pian varmistui heidän altistuneen Novitšok-hermomyrkylle.
Skripalien myrkytys sai aikaan kylmän sodan henkisen diplomaattisen kriisin. Kaikkiaan yli 150 venäläisdiplomaattia karkotettiin Yhdysvalloista sekä EU- ja Nato-maista vastatoimena myrkytykselle. Venäjä puolestaan karkotti vastatoimena muun muassa kymmeniä yhdysvaltalaisdiplomaatteja.
Skripalit olivat viikkoja kriittisessä tilassa tehohoidossa. Molemmat ovat päässeet pois sairaalasta, josta heidät siirrettiin suojaan salaiseen paikkaan.
Lue lisää:
Asiantuntija Amesburyn hermomyrkystä: "Pysyy käyttökelpoisena 20–30 vuotta"
Venäjä kiistää kaikki yhteydet Salisburyn hermomyrkkytapaukseen – "Uusi myrkytys on huolestuttava"