Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Huippukokki tarjoaisi Trumpille ja Putinille järvivettä, Juha Mieto mämmiä – mitä sinä kattaisit presidenttien pöytään?

Suomalaiset kulinaristit tarjoilisivat pikaruokaa rakastavalle tviittaajalle ja urheilulliselle ex-agentille kotimaisia perinneherkkuja. Kerro meille, millainen olisi sinun menusi?

Kuvassa mämmiä, korvapuusteja ja haukifile parilalla.
Kuva: AOP, Yle
Julia Sieppi
Avaa Yle-sovelluksessa

USA:n ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta. Spekulaatiot huippukokouksen yksityiskohdista käyvät kuumana, mutta entäpä ruokapuoli? Keskustele jutun lopussa, mitä ruokia sinä kattaisit suurvaltojen presidenteille.

Urheilulegenda Juha Miedon ei tarvitse pohtia hyvää presidenttimenua pitkään. 68-vuotias sanavalmis pohjalainen tarjoaisi poronkäristystä, Lapin puikulaperunoista tehtyä muusia ja jälkiruuaksi – mitäs muutakaan kuin – pääsiäisherkku mämmiä.

– Kyllä poroa pitää olla! Putin on varmaan tottunut syömään poroa, kun on Siperiassa kulkenut. Jälkiruuaksi suomalaista mämmiä. En minä tiedä, pitääkö niille niin rapeeta olla, Mieto veistelee.

Ruokajuomana toimisi vanhan ajan vissyvesi. Mämmin kyytipojaksi Mieto lorauttaisi sinistä maitoa.

– Sen verran voi herroilta kysyä, että sairastaako laktoosi-intoleranssia, jottei mene heti maha kuralle.

Mieto arvelee, että suomalaisten rakastetuin ja vihatuin pääsiäisherkku maistuisi myös suorasukaisista mielipiteistään tunnetulle Trumpille.

– Luulen, että se on sen verran diilimiehiä, että eiköhän sille maistu. Jos ei irvistä syöressään, saattaa jopa kehaista.

Juha Mieto
Juha Mieto Kuva: Tomi Hänninen

"Ruoan pitää olla aina merkityksellistä"

Kun kyseessä on kaksi vaikutusvaltaista henkilöä, huippukokki Jyrki Sukula ei jättäisi mitään sattuman varaan. Sukulan mukaan gastronomia on voimakas viestintäkeino. "Friikit erikoisuudet", kuten mämmin, Sukula unohtaisi kättelyssä.

– Mämmi, eihän sitä tajua kukaan. Siinä ei ole järkeä, sillä ei saada mitään aikaiseksi, Sukula sanoo.

– Ruuan pitää aina olla merkityksellistä, se ei ole sivuseikka. Joskus se voi olla nautinto, joskus terveellistä, joskus sillä ilmaistaan itseään. Sitä ei pidä jättää sattuman varaan.

Kesällä Sukula tarjoaisi sesongin mukaisia ruokia: ehdottomasti kalaa ja sen kylkeen kantarelleja ja kotimaista perunaa. Marjametsän tunnelmaa ruokalistaan toisi mustikka.

– Siinä olisi sisältöä ja viestiä, että meillä on maailman puhtain vesi, ilma ja maaperä. Siihen tukeutuisin.

Sukula arvelee, että Putin ja ylipäätään venäläiset pitävät kalasta, ja se olisi siksi luotettava valinta. Sukulan menu kätkisi mukaansa myös ilmastosopimukseen liittyvän piiloviestin Trumpille.

– Juottaisin järvivettä suomalaisesta järvestä, koska täällä niin pystyy tekemään. Monessa maassa ei voi.

Jyrki Sukula
Jyrki Sukula Kuva: Timo Korhonen / AOP

Suositun Kinuskikissa-blogin kirjoittaja Sini Visa puolestaan tarjoaisi presidenteille suomalaisten rakastamia leivonnaisia: mansikkakakkua, mustikkapiirakkaa ja korvapuusteja. Visa loihtisi pöytään myös sinivalkoisella kuorrutteella koristeltuja Aleksanterinleivoksia. Värikkään blogin äiti panostaisi myös isänmaalliseen koristeluun.

Kumpaahan presidenteistä olisi helpompi miellyttää vatsan kautta?

– Vaikea sanoa, kumpi olisi enemmän herkkujen perään. Olisiko Putin sellainen, että katsoo enemmän mitä suuhunsa pistää. Ehkä Trump ulkoisesti ajatellen, Visa naurahtaa.

Keskustele: millainen olisi sinun menusi?

Suosittelemme sinulle