BRYSSEL Euroopan parlamentti on torjunut kiistanalaisen tekijänoikeusdirektiivin uudistuksen, joka olisi kriitikoiden mukaan rajoittanut ilmaisunvapautta internetissä.
Parlamentin täysistunto päätti niukalla äänten enemmistöllä palauttaa direktiiviesityksen uuteen käsittelyyn parlamentissa. Äänestystä edelsi vimmainen kampanjointi esityksen puolesta ja vastaan. Edustajat kertovat saaneensa esityksen tiimoilta satoja yhteydenottoja kansalaisilta ja eturyhmiltä.
Täysistunnon hyväksyttävänä ollut muotoilu olisi edellyttänyt, että internet-palvelut varmistavat, että käyttäjillä on oikeus julkaista tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia. Käytännössä tämä voisi johtaa siihen, että palvelut ryhtyvät automaattisesti suodattamaan käyttäjien julkaisemia kuvia tai videoita.
Alkuperäisten teosten ohella automaattiset suodattimet poistaisivat verkosta luultavasti myös meemejä, fanitaidetta ja muita muunnelmia.
Esitykseen sisältyi myös entistä laajempi tekijänoikeuden suoja esimerkiksi uutisille ja uutisotsikoille, joiden linkkaaminen verkossa voisi tulla jatkossa maksulliseksi.
Tekijänoikeusdirektiivi palautettiin koko parlamentin käsittelyyn äänin 318–278. Suomalaismepeistä keskustan Anneli Jäätteenmäki, Elsi Katainen ja Mirja Vehkaperä äänestivät täysistuntoon tuodun esityksen puolesta.
Kaikki muut suomalaiset kannattivat esityksen palauttamista uuteen käsittelyyn, paitsi Petri Sarvamaa (kok.), joka ei osallistunut äänestykseen.
– Luovan työn tekijöille kuuluu asiallinen korvaus työstään myös internetissä, sanoi Jäätteenmäki Twitterissä.
– Tekijät ovat korvaukset työstään ansainneet, mutta korjataan myös kansalaisoikeuksien osalta artiklat kuntoon, totesi puolestaan esitystä vastustanut Merja Kyllönen (vas.).
Esimerkiksi verkkosanakirja Wikipedian perustaja Jimmy Wales ja WWW:n keksijä Tim Berners-Lee ovat kampanjoineet ehdotetun kaltaista muutosta vastaan, sillä se uhkaa heidän mukaansa ilmaisunvapautta internetissä.
Muutosta ovat taas puolustaneet artistit kuten Beatlesin Paul McCartney, joka lähetti asian tiimoilta europarlamentaarikoille hiljattain kirjeen. Puolustajien mukaan muutos on tarpeen, sillä se takaa oikeudenhaltijoille paremmat mahdollisuudet saada tuloja teoksistaan internetissä.
Parlamentin äänestys tarkoittaa sitä, että koko parlamentti pääsee vaikuttamaan oikeusvaliokunnan hyväksymän esityksen sisältöön kun asia tulee uuteen käsittelyyn syyskuussa. Jäsenmaat ovat jo omalla tahollaan hyväksyneet kannan, joka myötäilee oikeudenhaltijoiden näkemyksiä. Suomi on suhtautunut neuvoston hyväksymään kantaan kriittisesti.
Sen jälkeen kun parlamentti saa oman näkemyksensä valmiiksi, direktiivin lopullinen muoto haetaan jäsenmaiden, parlamentin ja komission välisissä neuvotteluissa.
Artikkelia päivitetty 5.7.2018 klo 15.05 suomalaisedustajien kannoilla.