Hyppää sisältöön

Hallitus hautaa kiistellyn lakihankkeen, jolla olisi helpotettu alle 30-vuotiaiden pätkätyöllistämistä

Irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä halutaan edelleen helpottaa, lakiluonnos lähti lausuntokierrokselle.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Hallitus vetää pois kevään kehysriihessä linjaamansa kiistellyn uudistuksen, jolla oli määrä helpottaa nuorisotyöttömyyttä.

Hallitus linjasi tuolloin, että alle 30-vuotias, vähintään kolme kuukautta työttömänä ollut henkilö pitäisi voida palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityistä perustetta.

Tänään hallitus ilmoitti tiedotteella, että muutoksen valmistelu lopetetaan.

– Perustuslain ja kansainväliset velvoitteet täyttävä malli olisi ollut mahdollista tehdä, mutta se olisi ollut hyvin byrokraattinen ja sen vaikuttavuus heikko, tiedotteessa todetaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kommentoi päätöstä blogissaan.

– Varmasti jotkut iloitsevat siitä, että tämä muutos ei nyt etene, mutta minä en. Kyseisen toimenpiteen tarkoitus oli saada työttömiä nuoria helpommin työelämään kiinni ja tätä tuskin kukaan vastustaa. Valitettavasti hyvin toimivaa ja vaikuttavaa mallia, joka samalla täyttäisi perustuslain ja kansainvälisten velvoitteiden asettamat erittäin perustellut reunaehdot, emme pystyneet tekemään.

Lindströmin mukaan hallitus tekee uusia linjauksia nuorisotyöttömyyden alentamiseksi seuraavassa budjettiriihessä.

Irtisanomissuojan heikentämistä viedään eteenpäin

Kehysriihen toinen päätös, irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 työntekijän yrityksissä, etenee lausuntokierrokselle.

– Alle 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin myös nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun työntekijän moitittava menettely on horjuttanut työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttanut työnantajan ja työyhteisön toimintaa eikä työsuhteen jatkamista voitaisi pitää enää työnantajan kannalta kohtuullisena, tiedotteessa kirjoitetaan.

Irtisanominen olisi mahdollista vasta sen jälkeen, kun työntekijää on ensin varoitettu moitittavasta menettelystä. Sen sijaan irtisanomisen edellytyksenä ei olisi, että työnantaja on pyrkinyt tarjoamaan työntekijälle muuta työtä ennen työsuhteen päättämistä.

Työministeri Lindströmin perustelee muutosta sillä, että suurin osa työpaikoista syntyy pieniin yrityksiin.

– Ymmärrän oikein hyvin, että olemme erittäin herkän asian kanssa tekemisissä. Irtisanomisen perustelut pitää olla kestävät myös jatkossa. Meillä on perustuslaki ja kansainväliset sopimukset, jotka määrittelevät sen, miten ihmisiä voidaan irtisanoa

Suosittelemme sinulle