Hyppää sisältöön

Ilmavoimien kone rikkoi äänivallin puoli kahdelta – pamausta ihmeteltiin Pirkanmaalla laajalla alueella

Äänivallin rikkoi F-18 Hornet, joka oli huollon jälkeisellä koelennolla.

lokki lentää sinisellä taivaalla
Kuvan lokki ei liity tapaukseen. Kuva: Esko Jämsä / AOP
Mari Siltanen

Pirkanmaalla kuului kova pamaus torstaina puoli kahdelta iltapäivällä. Yle Tampereeseen otti yhteyttä Orivedeltä mökkiläinen Mirja Rajala, joka ihmetteli pamauksen syytä.

– Koira hyppäsi penkistä ja ajattelin, että kaatuuko mökki, Rajala sanoo naurahtaen.

Rajala soitti jopa viereiseen kaivokseen selvittääkseen pamauksen syytä. Siellä ei kuitenkaan oltu räjäytetty mitään juuri äänen aikoihin.

Yle Tampereen puhelimet soivat kuumina, kun pyysimme radiolähetyksessä lisähavaintoja pamauksesta. Se oli havaittu laajalla alueella Tampereen seudulla ja Orivedellä.

Selityksenä tarjottiin sitä, että lentokone olisi rikkonut äänivallin. Näin myös oli. Kyseessä oli Satakunnan lennoston koelento.

Pamaus kuului yli 12 kilometrin korkeudesta

Kova pamaus syntyi siitä, kun F-18 Hornet ylitti äänivallin. Kone oli huollon jälkeisellä koelennolla. Everstiluutnantti Mika Hakasen mukaan yksi koelennolla testattavista asioista on se kuinka kone toimii yliääninopeudessa.

– Kone lensi yli 12 kilometrin korkeudella, mikä on ohjeistustakin korkeammalla. Yliäänilennot tehdään yli 10 kilometrin korkeudessa haja-asutusalueella. Tällä kertaa ääni valitettavasti kantautui laajalle alueelle, Hakanen kertoo.

Testilennolla katsotaan huollon jälkeen, toimiiko kone oikein ja voiko sen ottaa ilmavoimien käyttöön. Huollon tyypistä riippuu kuinka pitkä koelento on. Nyt kyseessä oli kattavampi lento.

Suosittelemme sinulle