Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Paahtava helle kietoo maapalloa – ympäri pohjoista pallonpuoliskoa rikottu kaikkien aikojen lämpöennätyksiä

Muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Britteinsaarilla ja Venäjällä on mitattu kesä–heinäkuun vaihteessa poikkeuksellisen korkeita 30–40 asteen lämpötiloja.

Ympäri maailmaa on mitattu poikkeuksellisia lämpötiloja.
Ympäri maailmaa on mitattu kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Kuva: Climate Change Institute / University of Maine
Jaro Asikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Voimakkaat lämpöaallot ovat velloneet kesäkuun loppu- ja heinäkuun alkupäivinä eri puolilla pohjoista pallonpuoliskoa, missä on monin paikoin rikottu kaikkien aikojen lämpöennätyksiä.

Poikkeuksellisia yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu muun muassa Irlannissa, Skotlannissa ja Kandassa, jossa kesät ovat tyypillisesti leutoja, kertoo The Washington Post.

Eniten ennätyksiä rikottiin viikko sitten, kesäkuun 28. päivänä.

Skotlannin lämpöennätys rikkoutui Glasgown lähellä sijaitsevassa Motherwellissa, jossa mitattiin 33,2 lämpöastetta. Irlannissa päästiin 32:een ja Pohjois-Irlannissa 30 asteeseen.

Samaan aikaan useissa paikoissa Venäjän eteläosissa ylitettiin tai päästiin tasalukemiin kesäkuun korkeimmissa mitatuissa lämpötiloissa, mittarin kohotessa 38–40 asteeseen.

Lisäksi Lähi-idässä sijaitsevassa Omanissa mitattiin samalla päivämäärällä maailman tähän saakka kuumin vuorokauden matalin lämpötila: 42,6 astetta.

Äärimmäisiä lämpötiloja yhä useammin

Lämpöennätykset ovat paukkuneet myös Pohjois-Amerikassa.

Kanadan Montrealissa rikottiin maanantaina heinäkuun 2. päivänä 147 vuotta vanha lämpöennätys, kun lämpötila kohosi 36,6 asteeseen. Vuonna 1871 Montrealissa mitattiin 36,1 astetta.

Sekä Kanadan Ottawassa että Montrealissa mitattiin myös ennätykset lämmön ja kosteuden määrässä.

Helleaalto on tappanut jo ainakin 33 ihmistä Quebecin provinssissa, kertoivat terveysviranomaiset torstaina. Kuolleista 18 on Montrealin kaupungista.

Yhdysvaltain Denverissä mitattiin muutama päivä aiemmin 40,5 celsiusastetta, joka sivusti kaupungin vallitsevaa lämpöennätystä.

Kesäkuun lopun ja heinäkuun alun lämpöennätykset ovat jatkoa pitkälle listalle tänä ja viime vuonna mitatuista ennätyshelteistä.

Lämpöennätyksiä ei voi suoralta kädeltä osoittaa ilmastonmuutoksen aiheuttamiksi. Tiedossa kuitenkin on, että ilmastonmuutos tekee entistä yleisemmäksi ääri-ilmiöitä, joihin voimakkaat lämpöaallot lukeutuvat.

Päivitetty 5.7. 2018 kello 20.45: Kanadassa helteeseen kuolleiden määrä nousi.

Suosittelemme