Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen julkinen ruokapuisto avattiin Poriin – syödä saa, mutta kitkeäkin pitäisi

Asuntomessualueen lähellä on kaupungin puisto, josta saa luvan kanssa poimia suuhunsa hedelmiä, marjoja ja yrttejä.

Ruokapuistoon on istutettu toistaiseksi satakunta kasvia. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Porin Hevosluotoon (siirryt toiseen palveluun), lähelle asuntomessualuetta on avattu Suomen ensimmäinen julkinen ruokapuisto. Kaupunkilaiset saavat vapaasti nauttia puiston antimista, kuten marjoista, hedelmistä ja yrttikasveista. Idea lähti kansalaisaloitteesta.

Puistossa kasvaa hedelmäpuita, marjapensaita, vadelmaa, mansikkaa, raparperia ja lipstikkaa.

– Sitten löytyy Porin päärynä, eli Porin oma päärynälajike. Se on erittäin satoisa, kertoo suunnitteluhortonomi Katja Pesonen.

Vaikka puiston antimia saa ottaa vapaasti omaan käyttöön, täysin vastikkeetonta hupia se ei ole. Kaupunkilaisten toivotaan osallistuvan puiston hoitamiseen.

Porin ruokapuisto sijaitsee kävelymatkan päässä asuntomessualueesta. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Porilaiset Katja Peltoniemi ja Mari Haapala osuivat ruokapuistoon lenkillään. He eivät ole varauksettoman kiinnostuneita talkootöistä kaupungin puistossa.

– Ei todellakaan. Mutta en ollut aiemmin edes kuullut, että kaupunkilaisten toivotaan kitkevän rikkaruohot, Peltoniemi sanoo.

Mari Haapala epäilee, ettei nautiskelupuolikaan jakaannu aivan tasan.

– Kuulin sellaisen tarinan, että viime syksynä muutamat olisivat otsalamppujen valossa käyneet täällä poimimassa omenoita tai marjoja. Vähän pelkään, ehtivätkö ne kypsyä ollenkaan vai revitäänkö ne ennen kypsymistä.

Ensi syksystä alkaen puutarhanhoitoon on rekrytoitu koululaisia. Suunnitteluhortonomi luottaa siihen, että hoidettavaa riittää.

– Lähdimme siitä periaatteesta, että tänne istutetaan varsin rotevakokoisia kasveja. Eli jos puisto jää jossain vaiheessa hoidotta tai vähän vähemmälle hoidolle, kasvit eivät jää ihan heti jalkoihin, Katja Pesonen kertoo.

Hevosluodon ruokapuistosta kaupunkilaiset voivat poimia vaikkapa raparperia. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Lue myös:

Yhteiskäyttöfillareita, iltatapahtumia, vastassa uniikki heimo – 9 tärppiä asuntomessukävijöille Poriin

Suosittelemme sinulle