Hyppää sisältöön

Sote-valiokunnan keskustalaiset kannelleet puheenjohtaja Krista Kiurusta puhemiesneuvostoon, Kiuru puolustautuu Facebookissa: "Sama virsi on jatkunut läpi kevään"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentely päättyi ilmiriitaan. Osa jäsenistä syyttää puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.) sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyn viivyttelystä. Kiurulle kantelu tuli yllätyksenä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sote-valiokunnan kokouksen yhteydessä eduskunnassa torstaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Tekijät

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet ovat tehneet puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) toiminnasta kantelun puhemiesneuvostolle.

Valiokunta on käsitellyt tällä viikolla kiisteltyä sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta. Perjantaina oli valiokunnan viimeinen kokous ennen elokuuta.

Kantelun allekirjoittajat, keskustan kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen, Niilo Keränen, Ulla Parviainen, Pekka Puska ja Martti Talja kertovat olevansa huolissaan valiokunnan toimintakyvystä. Kirjeen on allekirjoittanut myös sinisten Vesa-Matti Saarakkala.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo Ylelle, että valiokunta ei ole enää toimintakykyinen.

– Valiokunta ei kykene nykyisillä toimintatavoilla saamaan sote- ja maakuntauudistuksia läpi syksyn aikana. Syksy on kuitenkin lyhyt, ja meille tulee budjettiasiat, vammaispalvelulaki ja lukuisia muita lakiehdotuksia käsittelyyn soten ja maakuntalakien lisäksi. Tällä tahdilla meillä ei ole edellytyksiä selviytyä syksystä, hän kertoo.

Keskusta tyytymätön Kiurun toimintaan

Heikkinen sanoo, ettei puheenjohtaja ole toiminut eduskunnan työjärjestyksen edellyttämällä tavalla. Työjärjestys edellyttää asioiden viivytyksetöntä käsittelyä.

Heikkisen ja muiden allekirjoittaneiden mukaan Kiuru on puheenjohtajana viivyttänyt valiokunnan työtä ja estänyt neljästi äänestyksen valiokunnan aikatauluista, asiantuntijakuulemisista tai keskustelun jatkamisesta. Hän ei ole myöskään saanut pidettyä keskustelua ja jäsenten asiantuntijoille esittämiä kysymyksiä asiassa, mikä pitkittänyt käsittelyä. Lisäksi Kiuru ei ole puuttunut keskustelun harhailuun muihin asioihin.

Tarkoittaako tämä, että Kiuru on jarruttanut tahallaan sote-uudistuksen käsittelyä?

– Näemme, että sellaista rytmiä, jolla tämä iso työ saataisiin eteenpäin, ei valiokunnan työskentelyyn ole muodostunut, Heikkinen muotoilee.

Mitä puhemiesneuvosto voi tehdä asialle?

– Emme halua rajata puhemiesneuvoston keinoja. Haluamme, että he selvittävät keinot, joilla tämä iso lakiuudistus saadaan vietyä eduskuntakäsittelyn läpi, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan kantelun lopputuloksesta eli esimerkiksi valiokunnan puheenjohtajan vaihtamisesta on vielä liian aikaista puhua, koska asia on nyt puheenjohtajiston käsissä.

Heikkinen kertoo, että Kiurun kanssa on keskusteltu toimintatavoista, mutta asiaa ei ole pystytty hoitamaan valiokunnan sisällä.

– Tämä on avunhuuto eduskunnan ja puhemiesneuvoston suuntaan, Heikkinen sanoo.

Allekirjoittaneet myös syyttävät Kiurua puheenjohtajuuden käyttämisestä oppositiopolitiikan välineenä.

– Tämä on mielestäni vääränlainen tapa tehdä oppositiopolitiikkaa, Heikkinen toteaa.

Kantelusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kiuru: Omat epäonnistumiset vieritetty toisten syyksi

Yle ei tavoittanut Krista Kiurua, mutta hän julkaisi henkilökohtaisessa Facebook-profiilissaan päivityksen (siirryt toiseen palveluun) yhdeksän aikaan perjantai-illasta. Kiurun mukaan kantelu tuli hänelle yllätyksenä. Valiokunta oli aiemmin Kiurun arvion mukaan päättänyt työnsä hyvässä hengessä.

– Osittain oman joukon yhteishengen lujittamiseksi ja osaksi oman toiminnan virheiden peittämiseksi on helppoa vierittää keinolla millä hyvänsä epäonnistuminen toisten syyksi, Kiuru kirjoittaa.

– Sama virsi on jatkunut läpi kevään.

Kiuru itse osoittaa syyttävällä sormella hallituksen tekemiä perustuslain vastaisia ja hajanaisia esityksiä, jotka ovat aiheuttaneet valiokunnalle lisätyötä. Esimerkiksi Kiuru nostaa hallituksen perustuslakivaliokunnan lausuntoihin tekemät, osittain päällekäiset vastineet, joita "satelee tasaista tahtia".

Pettymystä aiheuttavat myös hallituksen ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän vakuuttelut valiokunnan työrauhasta.

– Kauaa nämä vakuuttelut eivät olleet voimassa, Kiuru päättää päivityksensä.

Oppositio: Hitaus hallituksen syy

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajat tiedottivat perjantaina, ettei hallitus ole omasta sote-kiireestään huolimatta tuonut vieläkään eduskuntaan koko sotea.

Anneli Kiljunen (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Arja Juvonen (ps.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Veronica Rehn-Kivi (rkp) sanovat, että esityksestä puuttuu vielä kolmen vuoden valmistelunkin jälkeen yhä lukuisia kriittisiä kohtia, joita ennen on mahdotonta muodostaa kokonaiskuvaa uudistuksesta.

Oppositioedustajat sanovat myös, että valiokunnan työskentelyä on hidastanut ja vaikeuttanut merkittävästi se, etteivät hallituksen lupaamat selvitykset ja materiaalit ole vieläkään kasassa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman katsoo kantelun kielivän siitä, että keskusta on paniikissa gallup-lukujen takia.

– Sen sijaan, että keskustan kansanedustajat keskittyisivät tekemään huolellista lainsäädäntötyötä, he etsivät jälleen kerran syyllisiä muualta. Tätä samaa valitusvirttä on kuunneltu koko kevät ja kesä, Lindtman sanoo tiedotteessa.

Myös Lindtman sanoo hallituksen sotemallin viivästymisen johtuvan hallituksesta itsestään.

Samalla hän puolustaa Kiurun työskentelyä.

– Vaikka valiokunnan puheenjohtajana olisi ollut itse Suomi-Filmin Justiina, hallituksen aikataululla perustuslain vastainen malli ei olisi edennyt.

Lindtmanin mukaan valiokunta on tehnyt kahdessa kuukaudessa kahden vuoden työmäärän.

Myös perussuomalaisten kansanedustajat Leena Meri ja Arja Juvonen arvostelevat Kiurusta tehtyä kantelua.

– Syytökset ovat kohtuuttomia. Hallituspuolueiden edustajien tämänpäiväinen kirjelmöintinäytelmä oli raukkamaista, sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Juvonen sanoo tiedotteen mukaan.

Valiokunnalle työrauhaa vaativat Juvonen ja Meri kritisoivat, että hallitus ajaa sotea liian kiireesti läpi.

Juttua korjattu 6.7. klo 18.42: Korjattu Martti Taljan nimi.

Juttuun lisätty 6.7. klo 21.02 Antti Lindtmanin kommentit ja tieto siitä, ettei Kiurua ole tavoitettu.

Juttuun lisätty 6.7. klo 21.43: Leena Meren ja Arja Juvosen kommentit.

Juttuun lisätty 6.7. klo 22.17: Krista Kiurun kommentit Facebookista. Otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

Soten sabotoinnista syytetty Krista Kiuru: "Ainoa jarruttaja sote-uudistuksessa on hallitus"

Analyysi: Yllätys, yllätys – vaikka sotea on säädetty lähes 10 vuotta vuotta, uudistus ei ole menossa romukoppaa

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Suosittelemme sinulle