Hyppää sisältöön

Ihmettelitkö eilen illalla, kun Helsingissä ja Espoossa pamahti? Pumpattava vesi paukutteli maaperää yli kuuden kilometrin syvyydessä

Espoon Otaniemessä rakennetaan geotermistä lämpölaitosta. Yli kuuden kilometrin syvyydessä uomiaan etsivä veden virtaus aiheuttaa mikromaanjäristyksiä, joista syntyy ukkosen kaltaista pamahtelua.

St1 rakennustyömaan kyltit Espoossa. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Eilen illalla Helsingissä ja Espoossa moni hämmästyi yhtäkkistä ukkosenkaltaista pamausta kello 20:36.

Kyse ei kuitenkaan ollut ukkosesta, vaan ääni oli lähtöisin Espoon Otaniemeen rakenteilla olevasta geotermisestä lämpölaitoksesta.

Maan alle porattuun yli kuuden kilometrin syvyiseen kaivoon pumpataan tällä hetkellä vettä. Kun vesi etsii kaivosta uomaansa toiseen porattuun kaivoon maaperän läpi, se aiheuttaa pauketta.

Tarkoitus on, että vesi pääsee virtaamaan kaivojen välisissä halkeamissa ja lämpeää halkeamissa.

– Siellä kalliossa syvällä näiden kaivojen välillä on halkeamia, mitä me täytetään nyt vedellä. Pumpataan niihin siis vettä. Niiden halkeamien auetessa, ja veden virratessa sinne sisään, siitä lähtee tärähdysaalto, joka muuttuu ääneksi tullessaan maanpintaan, lämpölaitosta rakentavan St1:n Deep Heatin tuotantojohtaja Tero Saarno kertoo.

Kyse harmittomista mikromaanjäristyksistä

Saarnion mukaan vastaavia ääniä on tullut menneen viikonlopun aikana kolme tai neljä kertaa. Kaikki äänet ovat tulleet päiväsaikaan.

– Tämä [pamaus] tuli onneksi illalla. Iso osa ihmisistä ei ollut vielä nukkumassa. Harmittavaa on, jos ne äänet tulisi yöllä, Saarnio sanoo.

Tieteellisesti ilmiöstä käytetään Saarnion mukaan nimeä mikromaanjäristys. Eilisiltainen pamaus oli 1,9 magnitudin mikromaanjäristys.

– Mikro tarkoittaa, että ihminen ei voi sitä tuntea, vaan kuulee suotuisissa olosuhteissa.

Mikromaanjäristykset eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai vaurioita rakenteille.

Veden pumppausta on jäljellä vielä viikko. Sen jälkeen äänet lopuvat.

– Kun kallionhalkeamat on täytetty vedellä, kallio saavuttaa tasapainotilan, eikä ääniä enää tule.

Saarnion mukaan vedenvirtaus maan sisässä yli kuuden kilometrin syvyydessä aiheuttaa eroosiota vuosien saatossa, mutta kyse on millimetreistä.

– Se ei näy tänne maan päälle mitenkään. Eikä aiheuta mitään. Jalkojemme alla on ehtymätön uusiutuva energianlähde, Saarnio sanoo.

Suosittelemme sinulle