Turun saaristossa ammutaan tänä kesänä 50 merimetsoa tutkimustarkoituksessa. Tarkoituksena on selvittää, onko merimetsoilla yhteyttä silakoista muutama vuosi sitten löydettyihin loismatoihin.
Saaristomeren tutkimuskeskuksen asemanjohtaja Jari Hänninen Turun yliopistosta kertoo, että väkäkärsämatoihin kuuluvat loiset löytyivät silakoiden lisääntymistutkimuksen yhteydessä neljä vuotta sitten.
Selvisi, että silakat toimivat loisten väli-isäntänä. Pääisäntänä toimii muun muassa harmaahylje, jossa loiset myös lisääntyvät. Hylkeestä loiset päätyvät takaisin mereen ja taas silakoihin.
– Kirjallisuudesta Amerikasta löytyi viite, jossa todettiin, että loiset loisivat myös merimetsossa. Tämä asia pitää selvittää myös Saaristomerellä, Hänninen sanoo.
Kalojen käyttöarvo heikentyy
Loiset eivät tartu ihmiseen, eivätkä ole ihmiselle vaarallisia, mutta ne voivat vaikuttaa kielteisesti silakan maineeseen ruokakalana. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa syödään vuodessa noin neljä miljoonaa kiloa silakkaa. Se on määrältään kalastetuin ruokakalamme.
– Jos loisia on silakoissa jatkossa paljon, silakan käyttöarvo ravintona heikkenee, Jari Hänninen sanoo.
Turun yliopistossa selvitetään parhaillaan, kuinka suuressa osassa silakoita loisia on. Näytteitä haetaan koko Saaristomeren alueelta.
Pesimärauhaa ei häiritä
Merimetsojen osalta on tärkeä selvittää, toimivatko ne loisten isäntinä. Jari Hännisen mukaan tämä pystytään selvittämään 50 merimetsosta. Kalastajat ampuvat ne omilta pyydyksiltään, rauhoitetuille luodoille ei mennä.
Merimetsot pakastetaan ja tuodaan tutkittavaksi Turun yliopistoon. Ampuminen aloitetaan 15. heinäkuuta, ja jos kaikkia 50 lintua ei saada metsästettyä tämän kesän aikana, ampumista on lupa jatkaa vielä ensi kesänä.
– Tässä selvitetään myös sitä, voiko koko ilmiö olla merimetsojen aiheuttama, Hänninen sanoo.
Jari Hänninen muistuttaa, että he vain tutkivat. Jatkotoimet ovat päättäjien asia.
– Jos todetaan, että merimetsot toimivat loisten isäntinä, ja Airiston alue on Suomessa silakan tärkein lisääntymisalue, niin voidaan miettiä, että sopiiko siihen se, että merimetsot ja silakat olisivat samalla alueella.