Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vahingossa löydetty MM-kisatähti sai nuorena täystyrmäyksen lukemattomilta seuroilta, mutta vähätellystä ruipelosta kasvoikin jättiseurojen himoitsema pelaaja – Ranskan taskuraketti on nyt parrasvaloissa ja nauttii siitä

Lähes jokainen seura antoi pakit Antoine Griezmannille. Nyt hänen palveluksiaan janoavat kaikki – jopa Barcelona, joka hermostui pelaajan jahkailuun.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP
Matias Strozyk
Avaa Yle-sovelluksessa

Antoine Griezmannilla on monta kotimaata. Osin perhetaustansa vuoksi. Osin siksi, että kotimaassa häntä pidettiin pitkään ajanhukkana.

Maailmankansalainen on portugalilaistaustaisen perheen ranskalainen poika, joka kotiutui Espanjaan pelatessaan Baskimaan sydämessä ja on sittemmin tehnyt saksalaisesta sukunimestään kuuluisan.

MM-nurmella Griezmann kuitenkin tuottaa kunniaa nimenomaan synnyinmaalleen. Hän on yksi maailmanmestaruutta tavoittelevan Ranskan tärkeimmistä pelaajista.

Edesottamuksia seuraa pari joukkueellista asiantuntijoita - pääasiassa valmentajia ja kykyjenetsijöitä - jotka olisivat voineet päästä muovaamaan raakileesta timanttia. Sen sijaan he viittasivat häneen kintaalla, joskus jopa näkemättä häntä lainkaan.

Takana on epätodennäköiseltä näyttänyt nousu tähtipelaajaksi ja edessä todennäköisesti roppakaupalla lisää tehokkaita kausia.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Kesän odotetuin päätös

Camp Noun kupeessa lyötiin MM-kisojen alla nyrkkiä pöytään. Barcelonan seurajohto koki tulleensa nöyryytetyksi jo toisena peräkkäisenä kesänä.

Viime vuonna harmaita hiuksia aiheutti Neymar. Yhtenä hetkenä hän oli lähdössä, seuraavana jäämässä. Lopulta ennätyssiirto toteutui, kun PSG oli valmis maksamaan mitä tahansa. Barcelonan pomoja ärsytti se, miten he tuntuivat kuulevan käänteistä aina viimeisinä.

Tunnelmat olivat siis tavallistakin kireämmät, kun Atlético Madridin Griezmann lipesi katalonialaisjätin otteesta. Ja jälleen kerran ratkaisuja tehtäessä Barcelonan johto jäi pimentoon.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Griezmannin tapa hoitaa asia oli seuran kannalta piinaava. Hän nostatti toivoa, mutta sitten taas vaikutti epäröivän. Lopulta siirtosaagan ilmoitettiin päättyvän dramaattiseen tyyliin.

Espanjalainen tv-kanava esittäisi dokumentin, jossa Ranskan maajoukkuehyökkääjä paljastaisi ratkaisunsa koko kansalle. Se kantoi nimeä The Decision, eli päätös. Lehtitietojen mukaan dokumentista tehtiin kaksi versiota, joista yksi taustoittaisi hyökkääjän siirtoa, toinen jatkosopimusta.

Se oli juuri sellaista kansainvälistä huomiota, jota Griezmann on aina janonnut.

Seurajohdon kasvoja ryöpyteltiin taas märällä rätillä, kun Griezmann päätti jatkaa Atléticossa. Barcelonan pitkäaikainen avainpelaaja Gerard Pique joutui myrskyn silmään mainostaessaan veljensä tuottamaa dokumenttia sosiaalisen median kanavillaan. Puolustaja oli tuolloin jo Espanjan maajoukkueen mukana, mutta joutuisi Barcelonaan palatessaan pomojen kuulusteltavaksi.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Samalla seurat olivat tukkanuottasilla. Atlético raivostui jo viime syksynä neuvottelut aloittaneelle Barcelonalle, jonka se väitti rikkoneen joukkueen dynamiikkaa tavoitellessaan avainpelaajaa kesken tärkeiden ottelujen. Dokumentti paljasti Barcelonan toimista ehkä enemmän yksityiskohtia kuin seura olisi halunnut.

Griezmannin jahkailu sai yhden maailman suurimmista seuroista polvilleen. Häntä oltiin viemässä suurempiin ympyröihin jo viime kesänä, mutta päätti silloinkin jatkaa Madridissa. Hänen sopimuksessaan oli kahden sadan miljoonan euron ulosostopykälä, joka heinäkuun alussa putosi sataan miljoonaan euroon.

Viimeisten vuosien kulutushuuman jälkeen se ei edes tunnu kohtuuttomalta hinnalta maailmanluokan monikäyttöisestä hyökkääjästä.

Itsevarma Griezmann myös tiedostaa oman arvonsa. Toukokuussa hän sanoi ESPN:lle olevansa maailman kolmen parhaan pelaajan joukossa. Lausunto olisi hurja keneltä tahansa. Vielä hurjempi se on pelaajalta, joka ei juniorivuosinaan meinannut löytää pelipaikkaa mistään.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Pariisin ihme

Griezmannin kannalta kohtalokas käänne tapahtui vuonna 2005 Montpellierin osallistuessa ranskalaisjätti PSG:n järjestämään turnaukseen. Hyttysen kokoinen Griezmann oli seurassa testipelaajana.

Tilanne oli hänelle aivan liian tuttu. Vielä tutumpi oli sana "ei". Seura seuralta Griezmann jätti testijaksonsa taakseen kyyneleet silmissään, sillä kukaan ei halunnut uskoa piskuiseen pelaajaan.

Juuri turnauksen alla hänen olisi pitänyt vierailla Metzissä. Seura ei kuitenkaan lopulta halunnut edes nähdä häntä, koska totesi hänet aivan liian pieneksi. Aiemmin hän oli käynyt Auxerressa ja Sochaux'ssa, mutta paikkaa ei hellinnyt. Samoin kävi Saint-Étiennessä. Katkerin kokemus oli Lyon, Griezmannin kannattama seura.

Kaikkien vastaus oli sama. Kukaan ei halunnut käyttää aikaa, rahaa ja akatemiapaikkaa pelaajaan, jonka mahdollisuudet kasvaa onnistujaksi näyttivät niin vaatimattomilta.

Mitä hyötyä on silkasta taidosta, jos jää kaikkien vastapelaajien raatelemaksi?

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Lopulta tarvittiin vain sattumaa. Ranskalaiset eivät innostuneet, mutta espanjalaisen Real Sociedadin kykyjenetsijä jäi koukkuun. Eric Olhats ei ollut tullut turnaukseen etsimään pelaajia, saatika katsomaan Griezmannia, vaan oli juuri palannut Argentiinasta ja pistäytyi tapaamassa tuttujaan.

Kentältä hän bongasi Griezmannin, joka pelasi vain kymmenen minuuttia.

– Hän ei erottunut mitenkään ylivoimaisena. Fyysesti hän jäi täysin muiden pelaajien jalkoihin. Hänen tekniset taitonsa, pelinsä virtaus ja helppous kuitenkin vangitsivat katseen, Olhats sanoi LaInformacion.com-sivustolle.

Kotiinviemisiksi Griezmann sai puhelinnumeron. Pian Olhats vieraili perheen kotona sopimassa käytännönjärjestelyistä. Griezmannit asuivat Maconin pikkukaupungissa Ranskan itäosassa, kun taas Real Sociedadin koti oli aivan toisessa maassa.

14-vuotiaan pojan lähettäminen Espanjaan, varsinkin kaikkien aiempien takaiskujen jälkeen, oli ymmärrettävän vaikea ratkaisu.

– Kaikki sanoivat, että olin liian pieni. Kävin kokeella kahdeksassa seurassa, eikä mikään halunnut minua. Joskus se sattui, joskus taas ei. Halusin vain mahdollisuuden oppia ja tulla jalkapalloilijaksi, Griezmann kertoi myöhemmin Herald Sun -lehdelle.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Pikkupoikana ottelunjälkeisistä tv-haastatteluista kuvia piirtäneelle ja niiden antamista leikkineelle pelaajalle mahdollisuus tarkoitti päätöstä loputtomalle odotukselle. Ammattijalkapalloilijat olivat hänelle pakkomielle ja Griezmann oli jopa vaalentanut pitkät hiuksensa näyttääkseen enemmän Juventus-legenda Pavel Nedvediltä.

Kuuden seuraavan vuoden ajan hänen kotinsa oli Olhatsin luona aivan Espanjan rajan tuntumassa, jotta sopeutuminen ja koulunkäynti helpottuisivat. Tämä uskoi häneen käsittämättömän vahvasti. Nyt kykyjenetsijä näyttää nerolta.

– Antoinessa oli paljon kiehtovia ominaisuuksia, mutta en koskaan ajatellut hänen saavuttavan nykyistä tasoaan. Tarina on aivan uskomaton. Olen monesti kertonut hänelle, että hänen elämänsä on kuin suoraan elokuvasta. Mutta sellaisesta elokuvasta, jonka olisin jättänyt kesken liian epäuskottavana, Olhats sanoi Bleacher Reportille.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Haave parrasvaloista

14-vuotias Griezmann pääsi lähemmäs idolejaan kuin koskaan aiemmin. Ei vielä pelaamaan heitä vastaan, eikä todellakaan heidän kanssaan, mutta kentän laidalle pallopojaksi Sociedadin ja Real Madridin väliseen otteluun.

Yksi mies nurmella sai hänet pauloihinsa. Ranskan kaikkien aikojen legendoihin lukeutuva Zinedine Zidane pelasi viimeisiä vuosiaan Real Madridin supertähtilauman todellisena jalokivenä. Ottelun jälkeen Griezmann ei malttanut pysyä etäällä.

– Pyysin hänen pelipaitaansa, mutta hän oli jo vaihtanut paitoja toisen pelaajan kanssa. Hän näki miten pettynyt olin ja pyysi seuraamaan perässään, Griezmann paljasti omaelämäkerrassaan.

Stadionin uumeniin johtavassa tunnelissa Zidane antoi kehittyvälle maalintekijälle shortsinsa.

– En voinut uskoa sitä. Ne olivat aarteeni!

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Siirtonsa aikaan Griezmann ei puhunut sanaakaan espanjaa, josta on sittemmin muodostunut hänelle lähestulkoon ensisijainen kieli. Englantia hän ei juurikaan puhu vieläkään.

Hän jättäytyi harjoituksissa joukon viimeiseksi, koska ei ymmärtänyt valmentajien puheita ja selviytyisi helpoiten kopioimalla muita. Sociedadin akatemiassa hän kävi läpi kaikki portaat kunnes vuonna 2009 nousi edustusjoukkueeseen.

Hylkäyskierteestä oli siinä vaiheessa vain neljä vuotta, ja jälleen mukana oli tuuria.

Griezmann ei ollut ennättänyt vakiinnuttaa paikkaansa edes kolmosliigaa pelanneissa reserveissä, mutta kauden alla edustusjoukkueen loukkaantumiset pakottivat valmentaja Martin Lasarten tarjoamaan mahdollisuuden pelata harjoitusotteluissa.

– En epäröinyt lainkaan. Tätä on vaikea kuvailla, mutta tunsin hänestä samoin kuin aiemmin Luis Suárezista. He näkevät asiat toisin, ovat varmoja suunnastaan ja tavoitteistaan. Luisille se oli pääsy Barcelonaan, Antoinelle pääsy Ranskan maajoukkueeseen, Lasarte kertoi The Guardianille.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Luottamuksen jälleen palkinnut Griezmann oli harjoituskauden tehokkain maalintekijä, eikä enää palannut reserviin.

Hänen avullaan Real Sociedad nousi pääsarjaan, jossa se sittemmin on säilynyt. Kesällä 2010 Griezmann johdatti vielä Ranskan alle 19-vuotiaat EM-kotikisojen mestaruuteen. Se oli tärkeä tunnustus kotimaassaan usein hylätyksi tulleelle pelaajalle.

Hän rikkoi kymmenen liigamaalin rajan ensimmäisen kerran kaudella 2012-2013, jolloin Sociedad oli upeasti sarjan neljäs ja eteni Mestareiden liigaan. Vuotta myöhemmin hän oli 16 osumalla La Ligan paras maalintekijä Barcelonan, Real Madridin ja Atléticon ulkopuolelta, vaikka ei edes pelannut hyökkääjänä, vaan laiturina.

Siitä alkaen Griezmannin urakehitys on ollut rakettimaista nousua. Atlético osti hänet 30 miljoonalla eurolla ja valmentaja Diego Simeone teki hänestä nykyisen keskushyökkääjän, joka pystyy kuitenkin vaihtamaan vaivattomasti paikalta toiselle.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Griezmannista tuli Atléticon hyökkäämisen keskipiste. Nopeudellaan hän on kentällä usein ylivertainen, ainakin puolustuslinjaan verrattuna, ja jääkylmällä viimeistelytehokkuudellaan hyödyntää puolustusvoittoisesti pelanneen Atléticon tilanteet.

Hänen erikoisuutensa on vasen jalka, jolla Griezmann osuisi vaikka pullonkorkkiin kiitoradan päästä. Edelleenkään hän ei dominoi fysiikallaan, mutta harva 174-senttinen pelaaja on pääpelitilanteissa yhtä vahva.

Ennen Griezmannia Atléticossa totuttiin Diego Costan härkämäiseen pelaamiseen, mutta ranskalainen pystyi korvaamaan hänen maalimääränsä täydellisellä tavalla aivan toisenlaisella pelityylillä. Hän loistaa urheilullisuudellaan, vauhdillaan sekä vertaistaan hakevalla itsevarmuudella.

Vaistoillaan ja juoksuillaan Griezmann muistuttaa Lionel Messiä, toista kirppumaista hyökkääjää. Monesti hän myös pelaa samalla paikalla kärjen takana, kuten MM-kisoissa.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Henkiset ominaisuudet eivät yllätä, sillä Griezmann on toistuvasti sanonut ihailevansa parrasvaloja. Hän haluaa osaksi säihkettä ja huomion keskipisteeksi. Suurimmaksi esikuvakseen hän on nimennyt David Beckhamin, jolta hän on omaksunut pelinumeronsa sekä poikkeuksetta pitkähihaisen pelipaitansa.

– Salamavalot välkkyvät minne ikinä hän meneekin. Kaikkien huomio kiinnittyy häneen: hänen hiuksiinsa, hänen vaatteisiinsa, hänen läsnäoloonsa, Griezmann ihaili espanjalaislehti El Paisin haastattelussa.

Ranskan joukkueen hermokeskus

Zidanea säihkysilmin tuijottaneesta pojasta on nyt kasvanut yksi valituista. Yksi miljoonien ranskalaispoikien idoleista. Yksi yhdestätoista, jotka edustavat 65 miljoonaa muuta Marseljeesin soidessa.

Osa joukkuetta, jonka voidaan oikeasti uskoa toistavan Zidanen tähdittämän vuoden 1998 maailmanmestarijoukkueen saavutuksen.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Kylian Mbappé oli jalkapallomaailman ihasteltavana neljännesvälierien Argentiina-voitossa kiihdytettyään huimaan nopeuteen. Pienemmälle huomiolle jäi se, että Griezmannille mitattiin ottelussa täsmälleen sama 32,4 kilometrin tuntinopeus.

Hän pelaa näissä kisoissa hyökkääjä Olivier Giroud'n takana, keskikenttäparin Paul Pogba - N'Golo Kante edessä, laitoja hallitsevien Mbappén ja Blaise Matuidin välissä. Nimilista on huikea ja puolustavalle joukkueelle tuskallista luettavaa.

Samalla paikalla hän oli loistanut jo Atléticossa kaudella 2015-2016, kun Fernando Torres ja Mario Mandzukic ottivat paikan kärjestä. Kauden päätteeksi Simeone nimesi Griezmannin Euroopan kauden parhaaksi pelaajaksi. Keskikentän keskellä hyökkäämisen pikkujättiläinen pitelee käsissään nopeudensäädintä, joka määrittää joukkueen pelaamisen rytmiä ja suuntaa.

MM-kisoissa hän on parhaimmillaan pelannut käytännössä koko Ranskan rangaistusalueen ja vastustajan maalin välisellä alueella. Häntä ei haittaa luoda tilaa Mbappélle tai jäädä pelinrakentelijaksi, ja maalipaikassa hän on niin kliininen että lääketutkimuksetkin jäävät kakkoseksi.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Hän on maailmanluokkaa kaikilla jalkapallokentän alueilla, mikä on harvinaista herkkua niin joukkueelle ja valmentajalle kuin kannattajillekin. Kaksi vuotta sitten hän vei maalikuninkaana Ranskan EM-kisojen loppuotteluun, nyt 27-vuotias haluaa ottaa jälleen uusia askelia eteenpäin.

"Rakastan sitä, kun kaikki vaativat enemmän ja enemmän"

Griezmannin kokoiselle pelaajalle askeleet ovat useimmiten pientä tikkausta, mutta hänen historiansa huomioiden nyt edetään jo harppauksin. Moni arvioija on joutunut pyörtämään puheensa Griezmannin kivutessa ranskalaisen jalkapallon eturivin tähdeksi.

Sekään ei vielä riitä.

– Haluan istua samassa pöydässä Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin kanssa. Haluan nousta niin lähelle heidän tasoaan kuin vain pystyn, ja voittaa mestaruuksia. Tavoitteeni on olla aivan parhaiden joukossa, hän sanoi The Guardianille kaksi vuotta sitten.

Pienikokoisen ja kiltin näköisen pelaajan takana on johtaja, sekä pelillisesti että pukukopissa. Griezmannin pää on lapsuusvuosien epäilyjen ja takaiskujen kovettama. Vuonna 2016 hän oli peräjälkeen häviämässä sekä Mestareiden liigan että EM-kisojen loppuottelun, mutta ei antanut poikkeuksellisen pettymyksensä näkyä.

– Olin todella surullinen, mutta en itkenyt. Sanoin itselleni, että nyt on oltava päättäväinen ja pystyttävä rohkaisemaan sekä lohduttamaan muita. Halusin näyttää heille luonteeni vahvuuden, ja että pystyn kantamaan joukkuetta, Griezmann kertoi The Guardianille.

Antoine Griezmann
Kuva: AOP

Silti hänessä on yhä paljon viattomuutta. Hän pelasi vuosikaudet Paavo Pesusieni -kalsareissa, koska uskoi niiden tuovan hyvää onnea. Vuonna 2010 hän juhli maalia ahtautumalla joukkuetovereidensa kanssa kentän laidalle pysäköityyn mainosautoon. Hiljattain hänen tuuletuksissaan on toistunut supersuositun Fortnite-pelin inspiroima tanssi.

Huvitteleva puoli pääsee esiin silloin, kun huomaamatta kärkipelaajan takana tilaisuuttaan metsästävä Griezmann saa iskeä pallon maaliin.

– Rakastan sitä, kun kaikki vaativat minulta enemmän ja enemmän. Siinä on jotain samaa kuin pelatessa kadulla kavereiden kesken. Aina kun teen maalin, palaan pikkupojaksi. Maalin tuomaa onnellisuutta ei pysty selittämään, Griezmann kuvaili Uefan verkkosivujen mukaan.

Palloa autotallin seinään ohi maalivahdiksi joutuneen isosiskonsa täräytelleestä pikkupojasta on kasvanut hieman isompi mies, jota tavoittelevat kaikkein suurimmat seurat ja rahakkaimmat sponsorit. Isosisko on nyt agentti ja Griezmann hänen edustamansa supertähti, ja ranskalaisseurojen tyrmäämä unelma tuottaa alati lisää aihetta onneen.

Lue myös

Lue suositut ja kehutut jalkapallon MM-kisatähtien henkilökuvat! Suuria sankareita, koukuttavia konnia ja koskettavia kohtaloita yhteen koottuna

Kommentti: Ranskan suurin tähti teki järkyttävän itsekkään tempun vain hetki ennen MM-kisoja, mutta mestarisuosikin valmentaja kohtelee Antoine Griezmannia kuin pumpulia

Häpeällinen MM-farssi kummittelee yhä, eikä Ranskan valmentaminen sovi heikkohermoisille – Didier Deschamps ei kuitenkaan välitä tappouhkauksista, rasismisyytöksistä tai kapinoinnista

Pelätyn ja pahamaineisen pariisilaislähiön sankari kasvatettiin uudeksi Zidaneksi – maailman kallein teinitähti hylkäsi Real Madridin ja Chelsean tarjoukset, koska tiesi voivansa valita seuransa jättien joukosta

Suosittelemme sinulle