Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Pikajuoksijalupaus Purola uskoo ennätysvauhtiin MM-kotikisoissa – jättää 200 metriä väliin

Samuel Purola juoksee vain satasen ja viestin MM-kotikisoissa, mutta Riku Illukka urakoi kaikki kolme matkaa.

Samuel Purola
Samuel Purola. Kuva: AOP
Teemu Tammilehto
Avaa Yle-sovelluksessa

Samuel Purola pääsee kovaan seuraan Tampereella yleisurheilun nuorten MM-kisoissa, kun viivalla viereen astelevat oman ikäluokan maailman huiput. Purola ei ole aiemmin edes nähnyt Euroopan ulkopuolisia kilpailijoita, joten tiistaina Ratinassa on kovaa kyytiä luvassa.

– Nämä ovat ihan uutta minullekin, en ole ennen MM-kisoissa ollut. Pääsen juoksemaan ihan maailman parhaita vastaan, Purola sanoo Yle Urheilulle.

Purola on rikkonut molempien matkojensa kisarajat, mutta jättää MM-kisoissa 200 metriä juoksematta vähäisen nopeuskestävyysharjoittelun takia. Vastikään 18 vuotta täyttänyt pikajuoksulupaus on viime viikot pitänyt kisataukoa ja odottaakin innolla, miten hyvään kuntoon hän on itsensä saanut.

– Uskon, että kauden paras tullaan ainakin näkemään. Saa nähdä, miten pitkälle sitten pääsee.

Ennätysvauhtia olisi tultava, jos Purola mielii jatkaa alkueristä eteenpäin. Suomalainen on 10,44 ajallaan tämän kauden 20-vuotiaiden maailmantilastossa vasta 70. sijalla, joskaan läheskään kaikki edellä olevat eivät Tampereella mukana ole.

Riku Illukka
Riku Illukka. Kuva: SUL

Riku Illukka urakoi kaikki kolme matkaa

Purola on satasen lisäksi mukana myös pikaviestijoukkueessa, jossa nähdään myös Riku Illukka. Vantaan Salamien urheilija juoksee myös 200 metrillä, joka on hänen päämatkansa. Tavoitteena MM-tasolla on kaksi välieräpaikkaa ja viestissä finaalipaikka.

– Ennätykset pitäisi molemmissa tulla, niin riittäisi välieriin. Taso on todella kova, kun maailman parhaat juoksevat. Jos saan ehjän juoksun, niin ennätys voi tulla hyvinkin, Illukka sanoo Yle Urheilulle.

Illukan 200 metrin ennätys 21,31 syntyi kesäkuussa Genevessä, joten suunta on oikea. Vielä pitäisi kuitenkin pudottaa kymmenyksiä reilusti pois, sillä Illukka on omanikäistensä maailmantilastossa vasta 154:s. Satasella listasijoitus on 135:s.

Syyskuussa 19 vuotta täyttävä Illukka ei ole paistatellut otsikoissa yhtä taajaan kuin vuotta vanhempi Purola, mutta kaksikko kisaa Tampereella tasaväkistä vauhtia. Pitkään jalkapalloa harrastanut Illukka on keskittynyt yleisurheiluun viimeiset viisi vuotta ja unelma yleisurheilukentällä on selvä.

– Olympialaisiin olisi ihan kiva päästä, mutta pikajuoksussa suomalaiset eivät siellä usein ole.

Pikajuoksijoita haastattelivat Minna Perovuo ja Henriikka Hiilloskorpi.

Suora lähetys Yle Areenassa ja TV2:ssa tiistaina kello 8:50 alkaen. Miesten 100 metrin alkuerät on vuorossa kello 11:50.

Lue myös:

Seuraa näitä ulkomaalaisia huippuja nuorten MM-kisoissa Tampereella – Jamaikan nuori vauhtihirmu on Usain Boltia edellä kahdella matkalla

Huippuvireinen keihästoivo ja kahden lajin voimanpesä ovat Suomen suurimmat mitalitoivot yleisurheilun MM-kotikisoissa

Suosittelemme