Hyppää sisältöön

Finanssivalvonta määräsi 50 miljoonan euron sakot Afarakin pääomistajalle

Kroatialainen Danko Končar on salannut omistuksiaan suomalaisessa pörssiyhtiössä veroparatiisiyhtiöiden kautta. Afarakin suomalaiset osakkaat vaativat erityistilintarkastuksen tekemistä yhtiöön.

Danko Končar
Kroatialainen miljonääri Danko Končar on suomalaisen pörssiyhtiön Afarak Groupin suurin omistaja. Kuva: Afarak Group
Jyri Hänninen

Finanssivalvonta on määrännyt maksuun peräti 40 miljoonan euron suuruisen uhkasakon Afarakin kroatialaiselle suuromistajalle Danko Končarille.

Tämän lisäksi Finanssivalvonta velvoittaa Končarin maksamaan 10 miljoonan euron lisäerän.

Lisäerän taustalla on se, että Končar ei ole noudattanut määräaikaan mennessä Finanssivalvonnan kehoitusta. Finanssivalvonta määräsi helmikuussa 2018, että Danko Končarin on tehtävä julkinen ostotarjous kaikista Afarakin osakkeista.

Päätös on poikkeuksellinen suomalaisten pörssiyhtiöiden historiassa. Koskaan aikaisemmin Finanssivalvonta ei ole määrännyt vastaavia uhkasakkoja maksuun.

Salatut omistukset veroparatiisissa

Finanssivalvonnan mukaan Danko Končar on todellisuudessa hallinnoinut yhdessä lähipiirinsä kanssa yli 40 prosenttia Afarakin osakkeista.

Mikäli yksi osakas omistaa yli 30 prosenttia pörssiyhtiöstä, on hänen lain mukaan tehtävä julkinen ostotarjous yhtiön kaikkien osakkeiden ostamisesta.

Ylen MOT kertoi viime syksynä, että todellisuudessa Končar on hallinnoinut suoraan tai lähipiirinsä välityksellä enimmillään jopa 70 prosenttia yhtiön osakkeista.

Muut osakkaat eivät tätä tienneet. Končar on rakentanut lähipiirinsä kanssa salattujen veroparatiisiyhtiöiden ja bulvaani- eli sijaisomistajien verkoston.

MOT:n tiedot perustuivat muun muassa tietovuoto Paratiisin papereista peräisin oleviin asiakirjoihin

Danko Končarin uhkasakon maksuun laittamisesta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Afarakin tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Končar on valittanut Finanssivalvonnan päätöksestä hallinto-oikeuteen. Yhtiö toimii kaivosalalla.

Afarakin osakkaat vaativat erityistilintarkastusta

Afarakissa on käyty viime vuodet valtataistelua Danko Končarin ja suomalaisten osakkeenomistajien välillä.

Pienosakkeiden mielestä Afarakissa ei ole huomioitu kaikkien osakkeenomistajien etuja.

Končaria ovat arvostelleet näkyvästi etenkin Afarakin edeltäjän Ruukki Groupin perustajat Markku Kankaala ja Esa Huttunen sekä sijoittaja Kyösti Kakkonen.

Ylen tietojen mukaan pienosakkaat ovat jättäneet Etelä-Suomen aluehallintovirastolle hakemuksen, jossa pyydetään erityistilintarkastuksen määräämistä Afarakiin.

Poikkeuksellisen hakemuksen on allekirjoittanut kaksitoista Afarakin suomalaisomistajaa. Vaatimusta käsiteltiin myös Afarakin yhtiökokouksessa keväällä.

Lain mukaan viranomainen voi määrätä erityistilintarkastuksen, mikäli yli 10 prosentin osuuden yhtiöstä omistavat osakkaat sitä pyytävät perustelluista syistä.

Aluehallintovirasto ei ole tehnyt asiassa vielä päätöstä.

Helsingin telakka
Danko Končarin sijoitusyhtiö neuvottelee enemmistöosuuden hankkimisesta Helsingin telakasta. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kroatialainen liikemies havittelee Helsingin telakkaa

Danko Končar on ollut Afarakin eli entisen Ruukki Groupin pääomistaja vuodesta 2008 alkaen. Končar on syyteharkinnassa epäiltynä sisäpiiririkoksista.

Končarin sijoitusyhtiö Kermas neuvottelee enemmistöosuuden hankkimisesta Helsingin telakasta. Telakan omistaa Venäjän valtionyhtiö United Shipbuilding Corporation.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi kesäkuun lopussa, että kauppa voitaisiin toteuttaa ainakin osittain osakevaihdolla. Uutistoimiston mukaan Danko Končar luovuttaisi Afarakin osakkeita venäläisille.

Vastineena Danko Končar saisi 55 prosentin osuuden telakkayhtiöstä.

Helsingin telakan venäläinen emoyhtiö on Yhdysvaltain talouspakotteiden kohteena. Mikäli osakevaihto toteutuisi, tulisi suomalaisen pörssiyhtiön merkittäväksi omistajaksi siis pakotteiden kohteena oleva venäläinen yhtiö.

Yle ei ole tavoittanut Končaria, Helsingin telakan tai sen venäläisen emoyhtiön edustajia kommentoimaan kaupan etenemistä millään tavoin.

Suosittelemme sinulle