Hyppää sisältöön

Trumpin ja Putinin huipputapaaminen uhkaa myllätä Helsingin seudun liikenteen läpikotaisin – HSL varautuu suljettuihin teihin, järjestämään lisäkuljetuksia sekä siirtämään bussimatkustajia junaan kesken matkan

Huipputapaamiseen liittyvät liikenteen erityisjärjestelyt saattavat sulkea koko Mannerheimintien ja siirtää Suomenlinnan lautan laituria.

Jono Suomenlinnan lautalle 7.7.2018.
Huipputapaamisen aiheuttamat liikenteen mahdolliset poikkeusjärjestelyt uhkaavat ainakin Suomenlinnaan matkaavia. Kuva: Katriina Laine / Yle
Laura Koljonen,
Terhi Uusivaara

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin maanantaina 16.7. järjestettävä huipputapaaminen uhkaa sotkea pahasti Helsingin seudun liikenteen.

HSL:n päällikköpäivystäjä Petri Saari sanoo, että ei muista vastaavia järjestelyjä koko uraltaan.

Tapaamispäivänä epävarmimmat kulkuvälineet Helsingin keskustassa ovat bussi ja raitiovaunu.

Saari suosittelee käyttämään polkupyörää ja julkisista liikennevälineistä ensisijaisesti junaa tai metroa, jotka näillä näkymin kulkevat normaalisti.

Petri Saari, HSL, päällikköpäivystäjä
HSL:n päällikköpäivystäjä Petri Saari toivoo maanantaiksi 16.7. malttia helsinkiläisten matkantekoon. Kuva: Matti Hämäläinen / Yle

– Suosittelen myös varaamaan matkustamiseen aikaa. Ajantasaista tietoa matkustajat löytävät HSL:n verkkosivuilta sekä liikennevälineissä olevista näyttötauluista.

Mannerheimintie ehkä totaalisesti suljettu puolenpäivän aikoihin

Huipputapaamisen turvallisuudesta vastaava Helsingin poliisi ei ole vielä varmistanut virallista tapaamispaikkaa.

HSL kuitenkin varautuu siihen, että maanantaina puolilta päivin koko Mannerheimintie on suljettu bussi- ja raitiovaunuliikenteeltä.

– Bussit ja raitiovaunut eivät mahdollisesti liiku tuolloin koko Mannerheimintien pätkällä.

Saaren mukaan se tarkoittaisi käytännössä sitä, että raitiovaunut jouduttaisiin ajattamaan pois Mannerheimintieltä reitin varteen tai varikolle.

– Bussit ohjattaisiin Hakamäentietä pitkin Ilmalaan ja Ilmalassa matkustajat vaihtaisivat junaan.

Helsingistä pois päin kulkeva liikenne palaisi normaaliksi Ilmalassa, Hartwall Arenan kohdalla.

Tapaaminen presidentinlinnassa sulkisi Kauppatorin ja lähiympäristön

Presidenttien todennäköisimmäksi tapaamispaikaksi on väläytelty presidentinlinnaa.

Mikäli se vahvistuu, presidentinlinnan lähiympäristön liikenne katkaistaan.

– Jos tapaaminen on presidentinlinnassa, koko Mantan patsaan alue ja Kauppatori pitää tyhjentää. Se puolestaan heijastuu Kauppatorin alueen raitio- ja bussiliikenteeseen.

Järjestetäänkö risteilymatkustajille bussikuljetus?

Tapaamispaikan varmistuminen presidentinlinnaksi vaikuttaisi Katajanokalla asuvien 4 500 helsinkiläisen liikkumisen lisäksi Katajanokan terminaaliin saapuviin ja sieltä lähteviin Viking Linen risteilymatkustajiin.

– Pyrkisimme järjestämään heille bussikuljetuksia, mikäli pystyisimme suunnittelemaan jonkin järkevän reitin. Asia selviää loppuviikosta.

Kuljetetaanko Suomenlinnassa asuvat huoltolautalla Katajanokan päähän?

Suomenlinnan lautta saapuu Kauppatorille. Mutta jos tori suljetaan, lautta ei voi saapua normaaliin paikkaansa.

–Siinä tapauksessa liikenne Suomenlinnasta ohjataan huoltolautalla Katajanokan päähän. Tavoitteena olisi järjestää kuljetukset niin, että liikkumaan pääsisivat ensisijaisesti suomenlinnalaiset. Tämäkin varmistuu loppuviikosta.

Lue lisää:

Trumpin ja Putinin tapaaminen sotkee liikenteen ja monen helsinkiläisen arjen – Katso kartalta tapaamiseen liittyvät keskeiset paikat

Suosittelemme sinulle