Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Opiskelija, etsitkö asuntoa? Lue 40 vinkkiä vuokra-asunnon löytämiseen, näyttöihin, sopimukseen ja muuttamiseen

Älä väheksy lehti-ilmoituksia, ota vanhempi mukaan asuntoesittelyyn harkiten ja kuvaa asunto ennen muuttoa.

Nainen tarkastelee HOASin opiskelija-asunnon kaappeja.
HOASin opiskelija-asuntoja voi joutua jonottamaan, mutta ne ovat verrattain edullisia. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sonja Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuokra-asuntojen etsintä on opiskelijoilla kiivaimmillaan. Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola arvioi, että todistusvalinnan lisääntyminen yliopistoissa on siirtänyt asunnonhaun sesonkiaikaa aiempaa enemmän heinäkuulle. Yle kokosi vinkit asunnon etsimiseen, esittelyissä kiertämiseen, sopimuksen tekoon ja muuttamiseen.

Etsi asuntoa eri kanavia pitkin

1. HOAS, TOAS, POAS, KOAS, LOAS, PSOAS ja muut opiskelija-asuntosäätiöt tarjoavat hintaluokaltaan edullisia asuntoja, jotka ovat usein mainettaan parempia. Usein myös vuokravakuus on kohtuullinen, joten opiskelija ei heti menetä varojaan.

Isoissa kaupungeissa yksiöihin on usein vähintään vuoden jonot. Helsingin keskustassa ja ydinalueilla yksiötä voi joutua odottamaan jopa toista vuotta. Solu- ja kimppakämppiin pääsee huomattavasti nopeammin varsinkin, jos asuinalueesta on valmis tinkimään.

Opiskelijoiden keskuudessa elää yhä vahvasti käsitys siitä, että HOASilla täytyy asua ensin soluasunnossa voidakseen hakea yksiötä. Käytännöstä luovuttiin kuitenkin vuonna 2016, joten hakija voi heti jättää hakemuksen yksiöjonoon.

Kimppakämppää voi usein hakea myös yhdessä tutun kaverin kanssa. HOASin sivuilla on myös Kämppishaku, joka on sekoitus Tinderiä ja vaalikonetta. Jos siis kämppistä ei ole valmiina, voi sopivaa ehdokasta etsiä kämppishaun avulla.

2. Vinkki: Tarkasta opiskelija-asuntosäätiöiden sivuilta myös heti vapaat tai lähiaikoina vapautuvat asunnot.

3. Helsingin yliopistolla päätoimisesti opiskeleva voi hakea asuntoa HYY:ltä tai eri osakunnista. Huomioithan, että uusien opiskelijoiden asunnonhaku päättyy monella osakunnalla heinäkuussa! Lisätietoja täältä.

4. Kaupunkien vuokra-asunnot, Nuorisoasuntoliitto, Oranssi ja M2-kodit tarjoavat kohtuuhintaisia asuntoja, jonne voi kuitenkin joutua jonottamaan pidempään. Esimerkiksi Ilmarinen, Sato, VVO ja Lumo vuokraavat markkinahintaisia asuntoja, joita voi kuitenkin saada nopeammin.

5. Lehti-ilmoitus on vanhanaikainen, mutta toimiva tapa. Pieni ilmoitus maksaa yleensä muutaman kympin. Osa varsinkin iäkkäämmistä vuokranantajista etsii vuokralaisia lehti-ilmoituksen kautta ja seuraa myös vuokralaisten omia ilmoituksia. Kannattaa siis tutkia takasivujen pikkuilmoitukset huolella.

6. Vinkki: Kannattaa ottaa yhteyttä asunnoista itse, mutta jättää myös oma ilmoitus. Osa vuokranantajista etsii mieluummin suoraan ilmoitusten perusteella sopivan vuokralaisen kuin tekee yleisen ilmoituksen, jonka kautta saa kymmenittäin yhteydenottoja.

7. Netin hakusivustoihin, kuten Vuokraoveen, Oikotiehen, Toriin ja Vuokraturvaan kannattaa asettaa hakuvahti, jotta saat sähköpostiisi heti ilmoituksen uusista asunnoista. Hyvät asunnot menevät nopeasti, joten toimi nopeasti sopivan asunnon kohdalla. Facebookin vuokra-asuntoryhmiä kannattaa myös seurata, mutta varsinkin kesällä sinne satelee uusien opiskelijoiden ilmoituksia. Järkevintä on etsiä useamman palvelun kautta. Hyödynnä myös omat Facebook-kaverisi ja julkaise ilmoitus profiilissasi. Monet asunnot kiertävät nykyisen vuokralaisen tutuille.

8. Vinkki: Esimerkiksi Vuokraturvan sivuille voi rekisteröityä ja määritellä etsittävän asunnon ominaisuudet. Suosituimpia asuntoja ei laiteta ollenkaan julkisesti nettiin, vaan esittelyyn kutsutaan vain rekisteröityneitä hakijoita.

9. Monilla työpaikoilla on sisäinen intra, jonne voi myös jättää ilmoituksen asunnonhausta. Vaikka omilla vanhemmilla ei olisi sijoitusasuntoa, voi vanhempien työkavereilla tai heidän tutuillaan olla kavereissa asunnonomistajia.

10. Vinkki: Ensimmäistä omaa kotiaan etsivän kannattaa harkita alivuokraamista. Moni opiskelija lähtee syksyksi tai koko vuodeksi vaihto-opiskelemaan ulkomaille ja etsii alivuokralaista kalustettuun asuntoon. Huippuasunnon voi saada näin helposti, eikä omia kalusteita tarvitse heti hankkia.

Näin vakuutat asuntoesittelyssä

11. Osa järjestää yleisen esittelyn ja osa esittelee muutamalle henkilökohtaisesti. Jos vuokranantaja on jättänyt yhteystietonsa, voi jo ennen esittelyä ottaa yhteyttä ja esitellä itsensä. Vuokravälittäjille taas kesä on kiireistä, joten väkisin keksityt kysymykset eivät välttämättä auta eteenpäin.

12. Vanhat, mutta toimivat ohjeet: ole kuin menisit työhaastatteluun. Pukeudu asiallisesti, ole ajoissa paikalla ja niin edelleen. Ole kuitenkin mahdollisimman oma itsesi, sillä liiallinen mielistely näkyy usein läpi.

13. Vuokranvälitysfirmojen esittelyissä on valmis lomake, joka täytetään ja tulostetaan etukäteen tai täytetään paikan päällä. Voit myös tehdä oman hakemuksen, jossa kerrot itsestäsi hieman enemmän ja millaista asuntoa etsit. Muista liittää kuva. Vuokravälitysfirmojen tapauksessa täytä kuitenkin aina myös yhtiön oma lomake.

14. Kerro hakemuksessa tai ottaessasi yhteyttä vuokranantajaan kaikki olennaisin tieto: missä opiskelet, oletko töissä, kuinka pitkäksi aikaa etsit asuntoa, oletko savuton ja omistatko lemmikkejä. Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola kehottaa vakuuttamaan välittäjän ja vuokranantajan siitä, miksi juuri kyseinen asunto sopisi itselle. Esimerkiksi se, että asuinalue on tuttu tai asunto on sopivalla paikalla omaan opiskelupaikkaan nähden voi edistää asunnonsaantia. Vuokranantaja haluaa ensisijaisesti pitkäaikaisen vuokralaisen, joten tavoitteena on löytää vuokralainen, jolle kämppä on kaikin puolin sopiva.

15. Vinkki: Onko asunnosta jo pois muuttanut asukas tehnyt loppusiivouksen huonosti tai onko asunnossa pinttynyttä likaa? Huomauta asiasta kohteliaasti asuntoesittelyssä ja kerro, että tämä varmaan irtoaa tehoputsauksella. Voit näin osoittaa olevasi huolellinen ja siisti asukas.

16. Kerro, jos vanhempasi lupautuu vuokrasi takaajaksi. Jos siis et itse pysty maksamaan vuokraa, vanhempasi maksaa sen. Vuokraturvan Metsola toteaa, että takaajan avulla opiskelija voi jopa kiilata vakituisessa työsuhteessa olevan ohi.

17. Keskustele yleisessä esittelyssä aina vuokravälittäjän tai -antajan kanssa. Kysy jotain, osoita kiinnostuksesi. Millä tavalla juuri tämä asunto sopisi sinulle? Esittelyissä voi parhaimmillaan käydä kymmeniä ihmisiä, joten varmista, että välittäjä osaa yhdistää nimesi ja naamasi.

18. Ikuisuuskysymys nuorilla: vanhemmat mukaan asuntoesittelyyn vai ei? Vuokraturvan Metsola sanoo, että vanhemmat voi ottaa mukaan, jos he malttavat pysyä taka-alalla esittelyssä. Tärkeintä on, että nuori hoitaisi itse kysymykset ja esittelyn. Liian puhelias vanhempi 18-vuotiaan kanssa ei ole enää välttämättä plussaa. Vuokranantajia kiinnostaa tietää, että vaikka vanhemmat ovat tukena itsenäistymisessä, kykenee nuori huolehtimaan itse asunnosta.

Jos olet menossa katsomaan opiskelijan alivuokraamaa asuntoa tai huonetta kimppakämpässä, voi olla parempi mennä rohkeasti yksin. Varsinkin tulevat kämppiksesi haluat tutustua sinuun eivätkä äitiisi. Asunnosta voi näyttää innokkaille vanhemmille kuvia.

Selvitä nämä asiat ennen vuokraamista

19. Mitä remontteja asunnossa ja taloyhtiössä on tehty sekä mitä on tulossa? Jos tulossa on putki- eli LVI-remontti tai julkisivuremontti, kannattaa muuttamista harkita kaksi kertaa tai ainakin vaatia kohtuuhintaista vuokraa remontin ajalta. Myös ylimmässä kerroksessa asuvalle hissiremontti voi aiheuttaa hankaluuksia ja kattoremontti meteliä. Remonttien kestot ovat usein arvioituja, joten kolmen kuukauden työ voi huonolla tuurilla venyä useammalla kuukaudella.

20. Milloin talo on rakennettu? Vanha talo ei ole automaattisesti huono, sillä usein aidosti vanhat talot ovat paremmin rakennettuja kuin 1970–80-luvun talot.

21. Selvitä asunnon ulkopuolella olevat asiat: pesutupa, häkkikomero, pyörävarasto, taloyhtiön sauna, hissi. Hissittömän talon viidenteen kerrokseen muuttaminen voi myöhemmin kaduttaa.

22. Julkisen liikenteen yhteydet ja lähimmän kaupan sijainti. Opiskelijalle olennainen tieto on myös kotiinpääsy yöllä.

23. Vuokravakuuden suuruus. Yleensä kahden kuukauden vuokraa vastaava summa.

24. Vinkki: Vuokravakuus saa enimmillään olla kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Vakuuta vuokranantaja maksukyvystäsi kysymällä, oliko vuokravakuus kahden vai kolmen kuukauden vuokra. Yleensä se on kahden kuukauden, mutta osoitat, ettei vuokranantajan tarvitse huolestua maksuistasi.

25. Kuuluuko vuokraan vesi, sähkö ja nettiyhteys? Vesi on usein yhdelle ihmiselle noin 20 euroa kuussa., Lisäkuluja tuovat myös sähkö ja nettiyhteys. Huomioi, että nettiyhteyttä varten tarvitset modeemin tai wifi-reitittimen, joka maksaa lisää. Operaattoreilta kannattaa kysyä tarjouksia, joissa modeemin saisi kaupan päälle.

26. Millaisia asukkaita taloyhtiössä asuu? Kuuluuko asuntoon muiden asukkaiden ääniä? Näin osoitat myös arvostavasi rauhaa ja hiljaisuutta.

27. Mihin suuntaan ikkunat ovat? Herkkäunista voi myöhemmin häiritä, jos aamuaurinko paistaa ilman sälekaihtimia olevasta ikkunasta.

28. Onko vuokranantajalla tarkoitus vuokrata asunto pitkäksi aikaa? On hyvä selvittää, jos vuokranantaja suunnittelee muuttavansa itse asuntoon lähivuosina.

29. Millainen vuokrankorotusehto sopimukseen kirjataan? Yleisin vuokrankorotusehto on se, että vuokraa nostetaan lisäämällä kuluttajahintaindeksiin kaksi prosenttia, mutta joskus kirjataan jopa viisi prosenttia.

Vuokrasopimuskaavake.
Yleisimmin vuokrasopimukset tehdään ensin vuoden määräaikaisiksi, jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Asunnossa täytyy siis asua Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Vuokrasopimuksen tekeminen

30. Valmiin sopimuspohjan löytää helposti netistä.

31. Kimppakämpässä kannattaa tehdä kaikille oma vuokrasopimus tai valita yksi kämppiksistä päävuokralaiseksi, jonka kanssa muut tekevät alivuokraussopimuksen. Järjestely ei haittaa Kelan tukien saamista, kun kaikki maksavat saman verran tai vuokrien summa on yhteensä päävuokralaisen maksaman kokonaisvuokran suuruinen. Toisin sanoen päävuokralainen ei saa vuokratuloja.

32. Opiskelijan kannattaa sopia eräpäivä kuun ensimmäisen pankkipäivän jälkeen, jolloin opintoraha ja asumistuki ovat jo tilillä.

33. Tee asumistukihakemus tai hae asumistuen tarkistusta mahdollisimman pian vuokrasopimuksen tekemisen jälkeen.Hakemuksen käsittelyaika on noin kolme viikkoa. Vältät myöhemmin mahdollisen asumistuen takaisinperinnän, jos tarkistuksen käsittely venyy maksupäivän yli, mutta olet raksittanut, että Kela keskeyttää asumistuen maksamisen kunnes tarkistus on käsitelty. Näin kannattaa tehdä, jos tienaat aiemmin ilmoittamaasi enemmän tai uuden asuntosi vuokra on edullisempi kuin nykyisen. Tuki maksetaan takautuvasti, kun hakemus on käsitelty. Varsinkin syksyllä Kelassa on ruuhkaa.

Sopimus allekirjoitettu, muutto edessä

34. Hanki kotivakuutus laajalla vastuuvakuudella ennen vuokrasopimuksen alkua. Vuokranantajat vaativat usein nähdä vakuutustodistuksen, jonka saamiseen voi mennä yhtiöstä riippuen pari päivää tai viikko.

35. Voit maksaa vuokravakuuden vuokranantajan osoittamalle tilille tai tehdä omaan pankkiisi vuokravakuustili. Kyseessä on erillinen tili, jonka varat kuitenkin sidotaan panttaussopimuksella vuokravakuudeksi. Et voi käyttää niitä ennen kuin vuokranantajasi on allekirjoituksellaan vahvistanut, että vuokrasopimus on päättynyt. Vuokranantaja voi nostaa osan tai kaikki varat, jos laiminlyöt vuokrasopimuksessa olevia velvoitteita. Vuokravakuustili on turvallinen tapa maksaa vuokravakuus, koska näin varmistut, että saat rahasi takaisin. Tarkista tarkemmat ohjeet omalta pankiltasi.

36. Tee sähkösopimus ja kilpailuta se säännöllisesti. Sähkösopimuksen voi yleensä tehdä käytön mukaan tai kiinteällä kuukausihinnalla. Pienessä asunnossa yksin asuva opiskelija, jolla ei esimerkiksi ole saunaa, voi olla edullisinta valita käytön mukaan määräytyvä sopimus. Vertailua eri yhtiöiden hinnoista voi tehdä netin vertailusivustoilla helposti.

37. Tarkista opiskelija-alennukset esimerkiksi sähkölle, kalusteille ja pakettiautoille.

38. Vuokraa pakettiauto tai peräkärry ajoissa.Muutama muukin on yleensä muuttoaikeissa kuun vaihteessa ja erityisesti syksyisin.

39. Käy katsomassa asuntoa ennen muuttamista, jos vanhalle vuokralaiselle sopii. Näin selvität helposti, mitä kalusteita asuntoon mahtuu tai haluaisiko vanha asukas myydä asunnossa olevia kalusteita.

40. Ota kuvat kämpästä, kun muutat sekä kirjaa viat ja puutteet. Näin voit myöhemmin todistaa asunnon kunnon poismuuttaessasi.

Juttua varten on haastateltu Helsingin opiskelija-asuntosäätiö HOASin toimitusjohtajaa Matti Tarhiota ja Vuorkaturvan toimitusjohtajaa Timo Metsolaa. Asumistukia koskevat tiedot on tarkistettu Kelan asiantuntijoilta.

Suosittelemme sinulle