Hyppää sisältöön

Suomalaistutkijat löysivät uuden keinon tunnistaa vaaniva sydäninfarkti – avainasemassa kolesterolia kuljettavien hiukkasten laatu

Pohjoismainen ruokavalio voi auttaa taistelussa "pahaa kolesterolia" kuljettavia huonolaatuisia LDL-hiukkasia vastaan, kertovat tutkijat.

Naisen röngtenkuva jossa näkyy sydänsairauden merkkejä
Kuva: AOP
Johanna Latvala

Tutkijat ovat löytäneet mittarin, jonka avulla ihmisten taipumusta sairastua sydäntauteihin voidaan selvittää aiempaa henkilökohtaisemmin. Näin ollen tutkimus auttaisi myös ennaltaehkäisemään sydäntauteja, kertovat dosentti Katariina Öörni ja tutkija Maija Ruuth Wihurin tutkimuslaitoksesta ja Helsingin yliopistosta.

Jo aiemmin on tiedetty, että "pahaa kolesterolia" kuljettavat LDL-hiukkaset aiheuttavat sydäntauteja: tautien riski kasvaa LDL-hiukkasten määrän kasvaessa. Nyt tutkijat ovat selvittäneet, että määrän lisäksi hiukkasten laatu vaikuttaa sydäntauteihin.

Wihurin tutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) havaittiin, että osalla ihmisistä LDL-hiukkaset tarrautuvat herkästi toisiinsa eli ne ovat aggregoitumisherkkiä.

– Aggregoituminen tarkoittaa, että kun hiukkasen pintaa muokataan, niistä tulee tarrautuvaisia ja ne muodostavat isoja kolesterolia täynnä olevia ryppäitä. Ryppäät voivat aiheuttaa valtimon seinämässä paikallisen tulehduksen ja kolesterolin kertymistä plakkiin, Öörni kertoo.

Huomasimme, että kasvisöljyjen käyttö kovien rasvojen sijaan paransi LDL-hiukkasten laatua.

Tutkija Maija Ruuth

Öörnin mukaan tutkimuksessa havaittiin, että hiukkaset kasautuivat helpommin ihmisillä, joilla on todettu sepelvaltimotauti.

– Mielenkiintoista on se, että kaikista aggregoitumisherkimmät partikkelit löytyivät ihmisiltä, jotka kuolivat myöhemmin sydäninfarktiin.

LDL-hiukkasten kuljettamaa kolesterolia sanotaan pahaksi, koska LDL-hiukkaset kuljettavat sitä valtimoiden seinämiin, minne se voi jumittua. Paikoilleen jämähtänyt kolesteroli aiheuttaa muun muassa sepelvaltimotautia ja voi sitä kautta aiheuttaa vuosikymmenten saatossa sydäninfarktin.

Pohjoismainen ruokavalio auttaa

Ruuthin mukaan tutkimuksessa ilmeni, että pohjoismainen ruokavalio paransi LDL-hiukkasten laatua.

– Huomasimme, että kasvisöljyjen käyttö kovien rasvojen sijaan paransi LDL-hiukkasten laatua. Runsas sokerin käyttö taas heikensi hiukkasten laatua. Kolesterolia alentava lääke oli toinen keino parantaa LDL-hiukkasten laatua.

Öörni ja Ruuth suosittelevat kaikkia vaihtamaan kovat rasvat pehmeisiin rasvoihin.

– Kaikki voisivat varsin hyvin miettiä ruokavalion laatua. Eihän siitä ole mitään haittaa kenellekään, että käyttää paljon kasvioljyä ja välttelee sokerin käyttöä, Öörni sanoo.

Toivoisimme, että tämän menetelmän avulla voisimme saada lisää tarkkuutta sydäntautiriskiarvioon.

Dosentti Katariina Öörni

Kansainvälisen tutkimusryhmän kehittämä LDL-hiukkasten laatumittari ei ole vielä yleisessä käytössä. Mittaria testataan vielä suuremmalla ihmisjoukolla, mutta tulosten vahvistuessa sitä tarjotaan todennäköisesti julkiseen terveydenhuoltoon.

– Toivoisimme, että tämän menetelmän avulla voisimme saada lisää tarkkuutta sydäntautiriskiarvioon. Löytäisimme ne ihmiset, jotka tarvitsevat erityisen voimakkaasti esimerkiksi ruokavaliomuutosta, kolesterolia alentavaa lääkitystä tai jotain muuta interventiota. Eli tämä voisi parantaa henkilökohtaista riskiarviota, Öörni kertoo.

Wihurin tutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijoiden johtaman kansainvälinen tutkimus on kestänyt usean vuoden ajan. Tutkimukseen on osallistunut yhteistyökumppaneita myös Kuopiosta ja Turusta. Kansainvälistä yhteistyötä on tehty sekä ruotsalaisten että yhdysvaltalaisten tutkijoiden kanssa.

Lue lisää:

Kovan rasvan terveyshaitat ovat entistä selvemmät: "Jokaisen tulisi viimeistään aikuisiässä tietää kolesterolinsa"

Irlantilaistutkimus: Juuston suurkulutus ei lihota eikä nosta veren kolesterolitasoa

Uusi lääke voi mullistaa kolesteroliongelmien hoidon – yksi pistos riittäisi puoleksi vuodeksi

Suosittelemme sinulle