Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yli 10 mielenosoitusta ilmoitettu huippukokouksen yhteyteen – Perussuomalaiset nuoret toivottavat Trumpin tervetulleeksi

Mielenosoituksia järjestävät esimerkiksi kokoomusnuoret ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Ihmisiä osoittamassa mieltään Senaatintorilla.
Sunnuntaina Helsingin Senaatintorilla järjestetään Helsinki Calling -mielenosoitus ihmisoikeuksien puolesta. Kuva on otettu Senaatintorilla järjestetystä rasismin ja fasismin vastaisesta mielenosoituksesta syyskuussa 2016. Kuva: Kimmo Brandt / AOP
Sanni Harmanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sunnuntaina Helsingissä alkaa mielenosoitusten sarja, jonka aikana sekä vastustetaan että kannatetaan Yhdysvaltojen ja Venäjän politiikkaa.

Helsingin poliisille on ilmoitettu perjantaiaamuun mennessä 11 eri mielenosoitusta sunnuntaille ja maanantaille. Maanantaina Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat kaupungissa.

Isoimmaksi mielenilmaukseksi on etukäteen arvioitu sunnuntaista Helsinki Calling -mielenosoitusta. Reilut 10 000 ihmistä on Facebookissa ilmaissut osallistuvansa mielenosoitukseen tai olevansa siitä kiinnostunut.

Vaikka Facebook-ilmoittautumisten määrä ei aina vastaa tapahtumien toteutuvia osallistujalukuja, on mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Abdirahim "Husu" Hussein toiveikas. Hän uskoo, että paikalle voisi saapua enimmillään jopa 15 000 ihmistä.

– Tapahtuman viestinä ei ole vastustaa Putinia tai Trumpia, vaan enemmänkin puolustaa ihmisoikeuksia, sananvapautta, lehdistönvapautta ja demokratiaa, Hussein kertoi Radio 1:n Ykkösaamu-ohjelman haastattelussa torstaina.

Hussein toimii Helsingin kaupunginvaltuustossa SDP:n edustajana, mutta mielenosoitus on hänen mukaansa puoluepoliittisesti sitoutumaton. Mielenosoitus kokoontuu sunnuntaina Kaisaniemen kentällä ja marssii sieltä Senaatintorille.

"Trumpin politiikka miellyttää jäsenistöämme"

Puoluesidonnaiset järjestötkään eivät jää hiljaisiksi.

Perussuomalaiset nuoret järjestää sunnuntaina Welcome Trump -kannatusmielenosoituksen Narinkkatorilla ja maanantaina kokoomusnuoret kerääntyy vielä varmistamattomaan paikkaan protestoimaan Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaa ja Venäjän Krimin valtausta vastaan. Vasemmistonuoret osallistuvat Helsinki Calling -mielenosoitukseen teemanaan sodan ja fasismin vastustaminen.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö haluaa varapuheenjohtaja Liina Iston mukaan osoittaa tukea nimenomaan Trumpille, ei niinkään Putinille. Syyksi hän nimeää jäsenten toiveen.

– Esimerkiksi Trumpin maahanmuuttopolitiikka on aika kriittistä ja jäsenistöämme miellyttävää, kun taas Putinin maahanmuuttopolitiikassa ei ehkä ole samaa nyanssia, Isto kuvaili Ykkösaamussa.

Dialogin toivotaan jatkuvan

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos pohti, että Suomelle voi olla kokouksen isännöimisestä paitsi hyötyä, myös haittaa. Helsinki saa kansainvälistä näkyvyyttä, mutta riskinä voi olla Suomen leimautuminen puolueettomaksi maaperäksi.

– Sitä me emme ole. Olemme vuonna 1995 tehneet vahvan sitoumuksen kuulua Euroopan unioniin ja valinneet puolemme myös turvallisuuspolitiikassa. Toivon, että tämä asia pysyy selkeänä siitä huolimatta, että Suomessa järjestetään kokous, jossa niin sanotusti liennytetään valtioiden välejä, Vuornos sanoi.

Hussein, Isto ja Vuornos toivovat kaikki, että Putin ja Trump jatkavat yhteisiä keskustelujaan myös Helsingin-tapaamisen jälkeen.

Uutista korjattu 13.7.2018 klo 13.38: Korjattu kuvatekstiin Helsinki Calling -mielenosoituksen oikea päivä. Mielenosoitus järjestetään sunnuntaina, ei maanantaina.

Uutista päivitetty ja korjattu 13.7.2018 klo 9.42: Welcome Trump -mielenosoituksen viikonpäivä korjattu myös tekstiin: mielenosoitus järjestetään sunnuntaina, ei maanantaina. Lisäksi tekstiin lisätty tieto vasemmistonuorten osallistumisesta Helsinki Calling -mielenosoitukseen sekä tarkennettu, että kokoomusnuorten mielenosoitus pidetään maanantaina. Faktalaatikon listaa mielenosoituksista on päivitetty ja mielenosoitusten kokonaismäärä on muutettu 10:stä 11:een.

Uutista korjattu 12.7.2018 klo 16.25: Welcome Trump -tukimielenosoituksen päivämäärä ja järjestäjätaho korjattu faktalaatikosta. Mielenilmauksen järjestää perussuomalaiset nuoret, ei perussuomalaiset, kuten faktalaatikossa kerrottiin aiemmin.

Lue lisää:

Yleisö hermostui huippukokouksen aikana järjestettävän Helsinki Calling -mielenosoituksen järjestäjille: "Kertokaa nyt edes siirron oikea syy"

Maailmanjohtajien huipputapaamisen aikainen mielenosoitus Helsinki Calling siirtyy sunnuntaille – taustalla sekaannus aikatauluista

Putinin ja Trumpin tapaamispäivälle ilmoitettu jo neljä mielenosoitusta Helsinkiin

Suosittelemme