Hyppää sisältöön

Trumpin puheet Nato-kokouksessa hämmästyttävät kansanedustajia – Ulkoasiainvaliokunnan Salolainen: Eurooppa on kahden tulen välissä

Paavo Arhinmäki arvioi aamu-tv:n haastattelussa, että Trumpin puheet on enemmän suunnattu kotiyleisölle kuin kokouksessa olleille johtajille.

Nato-kokous kansanedustajien puntarissa
Nato-kokous kansanedustajien puntarissa

Ulkoasiainvaliokunnan kansanedustajia hämmästyttävät Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheet eilen alkaneessa Naton huippukokouksessa Brysselissä.

Trump arvosteli muun muassa Saksaa, ja sanoi että se on Venäjän energiapolitiikan vanki Itämeren kaasuputken takia.

Lisäksi Trump antoi kokouksen alla ymmärtää, että hän vaatisi Nato-mailta aiempaa suurempaa osuutta Naton puolustusmenoihin. Mitään virallista esitystä Naton jäsenmaiden puolustusmenojen osuuden kasvattamisesta Trump ei kuitenkaan eilen Brysselissä esittänyt.

Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) sanoi torstaina Ylen aamu-tv:ssä, että Eurooppa on nyt kahden tulen välissä.

– No onhan tämä tietysti aika erikoista, että Natossa ja Euroopassa joudutaan jännittämään, että mitä sieltä Trumpin tuutista kulloinkin tulee. Kun tähän asti on jännitetty, että mitkä ovat Venäjän reaktiot ylipäätään tänne EU:n suuntaan. Eurooppa on nyt tavallaan kahden tulituksen välissä.

Saksan kova arvostelu ihmetyttää

Salolainen huomautti, että Trumpin taholta tulee kauppapoliittisia syytöksiä, turvallisuuspoliittisia ja siihen liittyviä rahoitussyytöksiä. Hän piti myös erikoisena, että Trump hyökkäsi niin voimakkaasti Saksan liittokansleria Angela Merkeliä vastaan.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi, että Donald Trumpin lausunnot jälleen kerran eivät ihan kestäneet tarkempaa tarkastelua energiapolitiikan osalta. Suomessa on Arhinmäen mukaan totuttu ajattelemaan, että Euroopan ja Venäjän taloudellinen kytkeminen yhteen olisi pikemminkin positiivinen asia ja että olisi yhteisiä tavoitteita sen suhteen.

– Mutta kyllä vaikuttaa, että Trumpin puheet on enemmän kotiyleisölle suunnattuja kuin ehkä kokoustaville johtajille.

Arhinmäki pitää huolestuttavana puheita Naton puolustusmenojen korottamisesta ja hän sanoi, että turvallisuuspolitiikassa ollaan ajautumassa asevarustelukierteeseen, jossa Nato ja Yhdysvallat nokittelevat toisiaan vuoron perään.

Ulkoasiainvaliokunnan varajäsen Maarit Feldt-Ranta (SDP) yhtyi huoleen epävakauden lisääntymisestä kansainvälisessä ilmapiirissä viime aikoina.

– Suomen kannalta se vahvistaa johtopäätöstä, joka aikaisemmin on tehty. Meidän intressissä on kyetä hoitamaan asiamme mahdollisimman pitkälle itse. Ei meidän turvallisuus voi olla sen varassa, kuka milloinkin on Yhdysvaltain presidentti tai miten hän suhtautuu Natoon tai Euroopan unioniin.

Feldt-Ranta painotti Suomen omaa uskottavaa puolustusta, yhteistyötä Pohjoismaiden - erityisesti Ruotsin kanssa - ja lisääntyvää yhteistyötä Euroopan unionin kanssa.

–Suomella on selkeä oma politiikka, jota myös presidentti Niinistö hyvin paalutti eilen Brysselissä.

Lue myös:

Niinistö: Brysselin Nato-illallinen ennakoi onnistunutta Putinin ja Trumpin tapaamista Helsingissä

Yle seurasi hetki hetkeltä Nato-kokousta – Trump haluaa tuplata puolustusmenotavoitteen

Suosittelemme sinulle