Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Nick Cave, James Blunt ja Alanis Morrissette tähdittävät Pori Jazzia – Enemmänkin jazzia voisi olla, sanoo muusikko Teppo Mäkynen

Suomen kesässä järjestetään lukuisia jazztapahtumia. Suosituksi ovat nousseet Helsingin Lonnan saaressa pidettävät We Jazz -illat.

Teppo Mäkynen trio 3TM
Kuva: Henri Vainio-Hynnilä / Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisö kuuntelee jazzia keskittyneesti ja yllättävän hiljaa. Ihmiset syövät burgereita ja siemailevat viilentäviä juomia.

Helsingin Lonnan saari on pieni, mutta paikalle on saapunut kymmenittäin, jollei muutama sata ihmistä kuuntelemaan jazzia. We Jazz -kollektiivi järjestää keskikesän aikana useamman konsertin keskiviikkoisin. Paikalla esiintyy suomalaisen eturivin jazzmuusikoita, jotka levyttävät We Jazz -levymerkille.

Toinen kerta on hyvän säänsä takia niin suosittu, että ihmisien kuljettamiseen on kutsuttu lisälauttoja.

Teppo Mäkynen trio 3TM
Helsingin Lonnan saaressa järjestettävät We Jazz -tapahtumat ovat olleet erittäin suosittuja. Kuva: Henri Vainio-Hynnilä / Yle

Illan esiintyjänä on muusikko Teppo Mäkysen trio 3TM, joka palkittiin alkuvuodesta Jazz-Emmalla. Kokoonpanolla on ollut keikkoja harvakseltaan, mutta tämä kesäkeikka saa hymyn Mäkysen huulille.

– Jazzille on hyvinkin tilausta nykyisin. Varsinkin tämä idea pitää keikkoja täällä Lonnan saarella. Tänään on kaikki kohdallaan.

Mäkyselle riittää keikkoja pitkin kesää, sillä hän soittaa eri kokoonpanoissa kuten Timo Lassyn, Jukka Eskolan ja italialaisen Nicola Conten bändeissä. Hänen mukaansa Suomen kesässä riittää paljon eri tapahtumia jazzmusiikin ystäville.

– Soitan tänä kesänä vielä Pori Jazzeilla ja Raahen Rantajatsit on hieno pieni festari, missä on päässyt monta kertaa soittamaan. Tällä bändillä pääsee soittamaan vielä Flow Festivalille. Siistiä että sielläkin on jazzmusiikkia.

Teppo Mäkynen
– Jazzissa on useasti vähän syvempää sanottavaa. Se ei ole niin helposti pureskeltavaa. Sitä me ihmiset tarvitsemme tänä päivänä, että jaksettaisiin vähän keskittyä ja opetella uusia asioita, sanoo jazzmuusikko Teppo Mäkynen. Kuva: Henri Vainio-Hynnilä / Yle

Teppo Mäkynen aloitti uransa jazzin parissa jo 1990-luvun puolivälissä. Muusikon mukaan kehitys on ollut vuosien varrella vain positiivista ja viime vuodet ovat olleet jazzille suotuisia. Ihmiset kuuntelevat enemmän jazzia.

– Totta kai välillä näkee sitä, että osa jazzkansasta alkaa olla vanhaa, missä ei ole sinällään mitään vikaa. Toivon, että nuoresta polvesta nousee vielä tyyppejä, jotka kiinnostuvat siitä musasta.

Mäkysen mukaan jazzmusiikki on hyvä vastine nykypäivän kertakäyttökulttuurille.

– Siinä on useasti vähän syvempää sanottavaa. Se ei ole niin helposti pureskeltavaa. Sitä me ihmiset tarvitsemme tänä päivänä, että jaksettaisiin vähän keskittyä ja opetella uusia asioita.

"Pori Jazz muuttunut vuosien varrella"

Vajaa kymmenen vuotta sitten Teppo Mäkynen toimi parin vuoden ajan Pori Jazzin taiteellisessa johtoryhmässä. Hän vastasi kotimaisten artistein kattauksesta.

Se oli muusikolle hyvä kokemus nähdä alaa toiselta puolelta, mutta hän koki, että annettavaa on enemmän esiintyjänä.

Mäkysen mukaan Pori Jazz on muuttunut paljon hänen uransa aikana.

– Se on iso festivaali, jonka pitää etsiä erilaisia suuntia, jotta iso koneisto pyörii. Totta kai mä jazzmuusikkona toivoisin, että siellä olisi enemmän jazzmusaa ja sen merkitys olisi suurempi sille festivaalille.

Teppo Mäkynen trio 3TM
3TM-trion muodostavat Jussi Kannaste (vas), Antti Lötjönen ja Teppo Mäkynen. Kuva: Henri Vainio-Hynnilä / Yle

Pori Jazzin ohjelmistossa on usein vetonauloina popmuusikoita, joten jazzin merkityksen vähenemisestä tulee vahva mielikuva. Tänä vuonna pääesiintyjiksi on kiinnitetty Nick Cave & the Bad Seeds, James Blunt ja Alanis Morrissette. Kiinnostavia muusikoita kaikki, mutta aika kaukana jazzista.

Festivaali uudistuu jälleen, kun perinteinen Porin keskustassa järjestetty jazzkatu siirtyy tänä vuonna historiaan ja tilalle tulee ilmainen jazzpuisto Kirjurinluodolle, missä koko festivaali tapahtuu.

Mäkysen mielestä Pori Jazzia voi silti edelleenkin kutsua jazzfestivaaliksi.

– Tärkeää on se, että tuollainen festivaali on ja sinne saapuu hyviä ulkomaisia jazzesiintyjiä. Kaikille on tilausta. Aina on tietysti valitettavaakin, mutta etsitään mieluummin niitä positiivisia asioita.

Teppo Mäkynen sanoo, että moni puritaanimpi saattaa kokea, että hänenkään musiikkinsa ei ole jazzia. Muusikko on kevään aikana tehnyt kokeiluja elektronisen musiikin parissa.

– Oma bändini 3TM on itselle poikkeuksellinen projekti, sillä aion tehdä uuden levyn tämän kanssa. Tämä ei jää pelkäksi yhden levyn ihmeeksi. Mulla on ollut kevään aikana ollut aikaa tehdä kaikenlaisia kokeiluita. Olen tehnyt paljon kaikenlaista elektroonista musaa. On ollut hyvä luova kausi käynnissä.

Suosittelemme