Hyppää sisältöön

Muodolla, ei koolla, vaikuttaisi olevan merkitystä – australialaistutkijat mittailivat hiirten siittimiä

Tutkijoiden mukaan paksumpi elin saattaa stimuloida naaraan sukuelimiä muita tehokkaammin.

Hiiristä on tullut vitsaus Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioissa Australian itäosissa. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Urosten joukossa kasvavat hiiret näyttäisivät kehittävän paksumman siittimen kuin naaraiden joukossa kasvavat, ilmenee Länsi-Australian yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Proceedings of the Royal Society (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ilmiölle ei ole löydetty selkeää syytä, mutta sen arvellaan liittyvän sukupuoliviettiin. Tutkija Gonçalo Andrén mukaan paksu siitin saattaa stimuloida naaraan sukuelimiä muunlaisia voimakkaammin.

Ihmisistä poiketen hiirillä on siitinluu, joka pitää elimen jäykkänä.

Tutkimuksessa nuoret uroshiiret jaettiin kahteen eri ryhmään. Ensimmäisessä hiiret saivat kasvaa ikäistensä uroshiirten keskuudessa. Toisessa niillä oli ympärillään naaraita. Kun jyrsijät saavuttivat sukukypsyyyden, mittasivat tutkijat elinten kokoa ja muotoa.

Tulos oli, että urosten seurassa kasvaneilla siitinluu oli paksumpi kuin vertailuryhmän yksilöillä.

Kyse naaraan tyydyttämisestä?

Tutkimuksen johtopäätökset tukevat ajatusta, että siittimen muodolla, ei koolla, on merkitystä naaraiden valitessa lisääntymiskumppania, André sanoo.

Naaraat laittavat kenties etusijalle yksilön, joka parhaiten kykenee stimuloimaan niitä parittelun aikana, hän sanoo. Voimakkaampi stimulaatio voi johtaa myös muutoksen naaraan seksikäyttäytymisessä. Jatkossa se saattaa valita kumppaninsa aiempien kokemustensa perusteella.

Tutkijat korostavat, että toistaiseksi kyse on vain hypoteesista, jonka varmistaminen vaatii lisää tutkimuksia.

André lisää, ettei tuloksia voi soveltaa ihmisiin, koska miesten sukuelinten rakenne on erilainen. Muinaisilla kädellisillä, joista ihminenkin polveutuu, oli siitinluu, mutta se katosi ihmisen evoluution varrella. Esimerkiksi simpansseilla ja gorilloilla sellainen vielä on.

Andrén mukaan tutkimus on ensimmäistä kertaa osoittanut, että sosiaalisella ympäristöllä voi olla vaikutusta urosten sukuelinten muotoon. Aiemmin samankaltainen ilmiö on havaittu ainoastaan ankoilla.

Aiheesta myös phys.org-sivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle