Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Leveelahti heitti MM-hopeaa! - Saga Andersson pettyi seiväsfinaalissa

Helena Leveelahti on saavuttanut kiekonheitossa hopeaa yleisurheilun nuorten MM-kisoissa Tampereella.

Helena Leveelahti.
Kuva: Kalle Parkkinen/Lehtikuva
Yle–STT,
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Helena Leveelahti ei kuulunut ennakkoon kiekon tilastotuloksilla MM-mitalisuosikkeihin, mutta venyi hurjasti kotiyleisön edessä torstaina.

Leveelahden tällä kauden Kokemäellä heitetty ennätys 55,02 koheni MM-finaalin toisella heittokierroksella peräti lukemiin 56,80, joka on alle 20-vuotiaiden SE-tulos ja hänen oma ennätyksensä.

– Osasin odottaa pitkää heittoa, mutta en ihan noin pitkää. Kun kiekko laskeutui, olin aivan fiiliksissä. Heittona se tuntui helpolta, olen supertyytyväinen, Virtain Urheilijoiden 18-vuotias heittäjä iloitsi.

Leveelahden huippuvenymisellä ylittyi lisäksi selvästi aikuisten 56 metrin Berliinin EM-raja.

– Uskomatonta, ihan älytöntä! Tästä tuli nyt niin paljon motivaatiota tulevaisuuteen. Yleisö oli tosi hyvin mukana kisassa. Ei voi olla tämän parempaa tunnetta kuin tässä hetkessä oleminen, makusteli Leveelahti Ylen haastettelussa Suomen lippu hartioilla.

Leveelahden valmentaja Anssi Mäkinen kehui aiheestakin suojattiaan.

– Helena on itsenäinen urheilija, joka on kasvanut henkisesti todella paljon viime vuosina. On urheilijana sellainen, joka haluaa voittaa. Omaa sellaiset edellytykset mitä kiekonheitossa menestymiseen tarvitaan, Mäkinen sanoi.

Maailmanmestaruus meni Moldovan Alexandra Emilianoville, joka sai kiekkonsa lentämään 57,89:aan.

Saga Andersson ei pystynyt venymään

Mitalitoivein nuorten naisten MM-seiväsfinaaliin torstaina lähtenyt Saga Andersson joutui pettymään Tampereella. Hänen hyvin lähtenyt seiväskilpailu päättyi kyyneliin.

Illan suomalaistoivo avasi mainiosti ja ylitti korkeudet 400 ja 410 ensimmäisillään. Lopputulokseksi jäänyt 420 meni Anderssonilta yli toisella, lupaavan ja ilmavalla ylityksellä.

Lopulta korkeus 425 oli liian kova Saga Anderssonille, jonka kaikki kolme yritystä tästä korkeudesta meni teknillisesti poskelleen. Viikon päästä Anderssonilla on onneksi hyvä sauma kirkastaa yleisurheilukausi Kalevan Kisoissa.

Lehikoinen ja Mattila kohensivat menoa välierissä

Viivi Lehikoisen ja Nea Mattilan taival 400 metrin aitajuoksussa päättyi välieriin.

Lehikoinen juoksi kauden parhaalla ajallaan 57,70 yhdeksänneksi, ja Mattila oli 13:s ennätyksellään 58,26. Molemmat karsiutuivat nuorten MM-kisojen loppukilpailusta, Lehikoinen vain kahden sekunnin sadasosan erolla.

– En pystynyt juoksemaan 15 askeleella välejä rennosti. Siihen meni energiaa, ja se kostautui lopussa. En pystynyt taistelemaan enää sijoituksista, erässään kolmanneksi juossut Lehikoinen harmitteli STT:lle.

Mattila juoksi viime kesänä ajan 59,99. Tältä kesältä hänellä on viisi starttia ja ennätys on kohentunut joka kerta yhtä juoksua lukuun ottamatta.

– Näyttää, että minulla on edelleen vara parantaa, kun ennätys tulee näin nopeasti alas, Mattila iloitsi

Francis satasen välierissä 20:s

Pikajuoksija Sara Francis oli 100 metrin välierien aikavertailussa 20:s ajallaan 11,87. Hän tavoitteli kisoissa ennätystään 11,75, jonka hän teki juhannuksena Mannheimissa.

– Kompuroin vähän lähdössä, eikä tullut kovin rentoa juoksua.

Pajasmaa iloitsi tasaisuudesta ja korkeushypyn onnistumisesta

Sanni Pajasmaa hymyili seitsenottelun avauspäivän jälkeen iloisena, sillä neljä ensimmäistä lajia sujuivat mukavan tasaisesti. Omia ennätyksiä tuli korkeudessa (165) ja 200 metrillä (25,34). Aidoissa hän juoksi 14,49 ja kuulassa työnsi 12,67. Pisteitä hän keräsi 3267, mikä vei sijalle 17.

– Erityisen tyytyväinen olen korkeuteen, siinä on ollut tosi paljon haasteita. Kakkoseenkin olen tyytyväinen, nyt juoksin ihan nollassa melkein saman kuin viimeksi juoksin 3,8 metriä sekunnissa olleessa tuulessa. Se kertoo hyvää. Onnistuin kuulassakin parantamaan, enkkasarjassa se oli tosi huono (12,11), Pajasmaa myhäili.

Suosittelemme