Hyppää sisältöön

Lintujen pesintä onnistui vuosien tauon jälkeen: moni pikkulintu ehti pesiä kahdesti

Lämmin alkukesä on kirittänyt lintujen pesintää. Hyönteisravintoa on riittänyt, ja tasainen sää on innostanut ainakin peipot ja tiaiset tekemään toisetkin poikaset.

Poikaset odottavat nokka auki ruokaa pesässään
Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Iina Kluukeri

Lämmin kesä on suosinut lintujen pesintää ainakin Keski-Pohjanmaalla. Pesintäsaldo on todella hyvä monen vuoden tauon jälkeen. Lisäksi moni laji on saanut kaksi poikuetta, kertoo Marko Pohjoismäki Keski-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

– Toisen poikueen ovat tehneet muun muassa tiaiset, uunilinnut, peipot ja mustarastaat. Poikueet ovat myös suurempia viime vuosiin verrattuna. Esimerkiksi vesi- ja kanalinnut ovat saaneet jopa viidestä kymmeneen poikasta, Pohjoismäki myhäilee.

Hyönteisravintoa on tänä kesänä riittänyt. Sää on pysynyt läpi kesän tasaisen hyvänä, mikä on parantanut pesinnän onnistumista.

– Vaikka varhaisilla pesijöillä oli hyönteisiä tavallista vähemmän toukokuun alkupuolella, niin tilanne onneksi korjaantui nopeasti kuun lopulla.

Suuret harvinaisuudet eivät ole tänä kesänä Keski-Pohjanmaalla pesineet, mutta melko vähälukuiset nokkavarpuset saivat poikasia ainakin Pietarsaaren seudulla.

Nyt pesintä on jo loppusuoralla ja osalla syysmuuttokin on alkanut. Kesäkuun alussa lähtivät jo ensimmäiset kahlaajat. Elokuussa alkaa hyönteissyöjien muutto.

Suosittelemme sinulle