Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Loukkaantumishuolet viivästyttivät Suomen EM-joukkueen julkistusta – Valakarin kohtalon sinetöivät kesäkuun loukkaantuminen ja pelipaikka: "Hänestä tulee suomalainen huippupelaaja"

Alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen pudotti Onni Valakarin EM-ryhmästä, sillä nuorukainen ei ole kuntoutunut täysin kesäkuisesta loukkaantumisestaan.

Juha Malinen
Kuva: AOP
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Poikien jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen kuvaili viime metrien EM-joukkuevalintoja todella vaikeiksi. Valmistavan leirin 23 pelaajasta putosi pois vielä kolme.

Putoajien joukossa oli muun muassa TPS:ssä Veikkausliigaa pelaava Onni Valakari.

Valakari on tehnyt kesän kolmessa valmistavassa ottelussa kaksi maalia. Paremmassa maalivauhdissa on ollut vain keskikenttäpelaaja Eetu Vertainen, joka viimeisteli otteluissa kolme maalia.

Kesällä Valakari on kärsinyt nilkkavammasta. Nuorukainen loukkaantui kesäkuun puolivälissä liigaottelussa FC Lahtea vastaan.

Onni Valakari
Onni Valakari Kuva: AOP

Valakari sanoi itse viime viikolla Palloliiton haastattelussa, ettei nilkassa enää ole tuntemuksia.

Malisen mukaan loukkaantuminen kuitenkin painoi vaakakupissa valintoja tehdessä. Päävalmentajan mukaan Valakari ei ole vielä täysin kuntoutunut kesäkuun vammasta.

Toinen vaikuttava tekijä oli se, että Valakari on selvästi kymppipaikan pelaaja. Malinen halusi joukkueeseen pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan useammalla paikalla, sillä EM-kisoihin saa nimetä vain 18 kenttäpelaajaa. Tämän vuoksi Saku Ylätupa meni valinnassa Valakarin edelle.

– Onnin urasta ei pidä olla millään tavalla huolestunut. Hän on tehnyt kaiken tosissaan. Uskon, että kun hän saa kroppaansa hieman terävyyttä ja nopeutta, hänestä tulee suomalainen huippupelaaja. Mutta nyt valittiin pelaajia tulevalle kahdelle viikolle, Malinen kommentoi Yle Urheilulle.

1999-ikäluokan hehkutettu laituri Serge Atakayi jäi myös ilman kutsua EM-kisoihin. Atakayi oli kesäkuun maajoukkueleirillä mukana, muttei enää viimeisessä valmistavassa tilaisuudessa.

Malisen mukaan kilpailu laitapelaajan paikalle on kovaa, minkä vuoksi Atakayi ei mahtunut tällä kertaa suunnitelmiin.

Loukkaantumishuolet venyttivät valintoja

Suomen joukkue piti alun perin julkaista jo viime maanantaina, mutta loukkaantumiset ja keskustelut Brentfordin kanssa Marcus Forssista venyttivät valintoja.

Marcus Forss.
Marcus Forss. Kuva: AOP

Joukkueeseen valitun toppari Ville Tikkasen käsi murtui viimeisessä valmistavassa ottelussa Turkkia vastaan. Malinen sanoo, että valmennusryhmä halusi katsoa rauhassa Tikkasen ja muutaman loukkaantumisista kuntoutuvan pelaajan tilannetta.

Virallinen kokoonpano pitää ilmoittaa sunnuntai-iltana, vuorokautta ennen avausottelua, joten joukkueeseen voi tulla vielä muutoksia, jos loukkaantumiset sitä vaativat.

– Käsimurtumat saattavat joskus viedä viikkoja, joskus ne menevät huomaamatta ohi. Riippuu paljon pelaajan asenteesta ja itseluottamuksesta sekä siitä, miten lääkintä ja fysio pystyvät hoitamaan suojan siihen. Toivottavasti Tikkasen vamma unohtuu, Malinen sanoo.

Kokonaisuudessaan Malinen on hyvin tyytyväinen joukkueen valmistavaan leiriin ja kenraaliharjoitukseen Turkkia vastaan.

Malisen mukaan koossa on kohtuullisen taitava ryhmä, jolla on mahdollisuudet yllättää EM-kotikisoissa.

–Meidän pitää pystyä löytämään pelistä ne asiat, joissa olemme vahvoja. Uskon, että pystymme häiritsemään vastustajan peliä hyvin ja tekemään suunnanvaihdokset selvästi. Tiedämme, mitä haemme niistä. Erikoistilanteita olemme pystyneet harjoittelemaan yhdessä.

Päävalmentaja kertoo, että maanantainen avaus on hyvin pitkälti sama, kuin millä Suomi lähti kenraaliotteluunsa. Tuolloin avauksessa pelasivat maalissa Rasmus Leislahti, puolustuksessa Valtteri Vesiaho, Ville Tikkanen, Teemu Jäntti ja Miko Virtanen sekä hyökkäyksessä ja keskikentällä Abukar Mohamed, Timo Stavitski, Saku Ylätupa, Albion Ademi, Eetu Vertainen ja Jaakko Oksanen.

Suomi kohtaa EM-lopputurnauksen avausottelussaan Italian ensi maanantaina 16. heinäkuuta kello 20.

Lue myös:

Valakari putosi alle 19-vuotiaiden kotikisojen EM-joukkueesta – tässä koko joukkue

Paha takaisku Minihuuhkajille – seura estää Suomen avainpelaajan osallistumisen EM-kotikisoihin

Malisella aihetta hymyyn - Minihuuhkajien EM-kenraali sujui voitokkaasti

Minihuuhkajat hamuaa MM-kisapaikkaa – "Se on realistinen tavoite"

Suosittelemme sinulle