Hyppää sisältöön

”Annamme valmiudet, mutta ei täällä ihmisestä täydellistä tehdä” – Poliisien koulutuksessa opetetaan, miten erottaa oikea väärästä

Mitä poliisi voi tehdä jos työtoveri toimii väärin? Miten tunnistaa eettisesti ongelmallinen tilanne? Poliisiammattikorkeakoulussa etiikkaa opetetaan käytännön esimerkein.

Opiskelijoita poliisiammattikorkeakoulussa.
Poliisiammattikorkeakoulussa opetukseen kuuluu muun muassa voimankäytön koulutusta. Kuva: YLE
Lauri Miikkulainen

Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijat seuraavat tarkasti sitä, miten poliisit esiintyvät mediassa. Kun poliisia epäillään väärin toimimisesta, välittyy se heti opiskelijoiden keskuuteen.

– Opiskelijat ovat hyvin tiedostavia. Kaikki mikä näkyy julkisuudessa, herättää väistämättä keskustelua, toteaa psykologi toimiva Jari Hyyti, joka opettaa Poliisiammattikorkeakoulussa etiikkaa.

Julkisuudessa paljon huomiota herättäneitä tapauksia ovat olleet esimerkiksi korkea-arvoisten poliisien saamat virkarikossyytteet tai Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikosjuttu, joka on jälleen saanut uusia käänteitä.

– Epäilyjä tai millään tavalla kesken olevia juttuja ei käsitellä opetuksessa. Kun paljon huomiota saaneisiin juttuihin tulee ratkaisuja, niin niitä saatetaan sen jälkeen käyttää esimerkkeinä, Hyyti kertoo.

Ei vain lakipykäliä, vaan pohdintaa niiden soveltamisesta

Poliisiksi aikovat opiskelevat Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella työnsä perusteita puolitoista vuotta ennen kuin suuntaavat käytännön työharjoitteluun.

Koulustus opettaa paitsi lakipykäliä, myös sitä, miten työssä toimitaan eettisesti oikein.

Erillistä etiikan opetusta löytyy silti koulutusohjelmasta vain vähän.

Poliisin ammattietiikka -nimikkeellä opiskelijoille pidetään opintojen alkupuolella viisi tuntia luentoja ja neljän tunnin seminaari aiheesta.

Käytännön tilanteet sitten koettelevat sitä eettistä särmää.

Jari Hyyti

Oppilaille esitellään muun muassa vanhoja oikeustapauksia ja pyydetään myös ratkaisemaan esimerkkitilanteita.

– Paljon keskustelua herää esimerkiksi tilanteesta, jossa huoltamo tahtoo tarjota poliisille ruuasta alennusta verraten heitä vaikka rekkakuskeihin, Hyyti kertoo.

– Oppilaat ovat hyvin tietoisia mahdollisista eturistiriidoista ja ymmärtävät, että poliisi on virkamiehenä erityisasemassa, hän jatkaa.

Poliisiammattikorkeakoulu ulkoa.
Poliisiammattikorkeakoulu sijaitsee Tampereella. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Poliisiammattikorkeakoulussa operatiivisten valmiuksien osaamisalueen päällikkönä toimiva Lauri Haapaniemi muistuttaa, ettei erillinen etiikan tunti kuintenkaan anna koko kuvaa koulutuksesta.

– Kyse on paljolti arvopohjasta ja arvojen noudattamisessa kaikessa toiminnassa. Sinänsä etiikan opetus siis läpäisee koko koulutuksen, hän kertoo.

– Olemme ammattikorkeakoulu ja toimintamme on hyvin käytännönläheistä. Etiikkaa tuodaan ennemmin esille jatkuvasti hyvien toimintamallien opettamisen ja käytännön harjoitteiden kautta.

Työyhteisön vastuu korostuu

– Oppilaat ovat täällä meillä puolitoista vuotta ennen kuin lähtevät yli 40 viikon mittaiseen harjoitteluun. Opiskelijat ovat silloin väistämättä alttiita vaikutuksille, Lauri Haapaniemi sanoo.

Työharjoittelussa poliisiopiskelijat toimivat nuorempina konstaapeleina ohjaajiensa opastamina.

Lakien ja teorian opetuksesta siirrytään nopeasti käytännön tilanteisiin.

– Meidän näkökulma on vahvasti siinä, että opetetaan perustyökalujenkäyttöä ja toimintaa ohjaavia sääntöjä. Mutta tavat, joita siellä työpaikalla on, totta kai vaikuttavat.

Valtuuksien soveltaminen ratkaisee suurelta osin luottaako kansalainen poliisiin.

Petri Alkiora

Työyhteisön vastuuta korostaa myös Poliisiammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Petri Alkiora.

– Me täällä annamme ammattiin valmiudet, mutta ei täällä ihmisestä täydellistä tehdä, hän naurahtaa.

– Oppilaat itse haluavat oppia ja omaksua oikeat toimintamallit. Opetus painottuu perustoimivaltuuksien sisäistämiseen ja soveltamiseen. Tämä valtuuksien soveltaminen ratkaisee suurelta osin, luottaako esimerkiksi kansalainen poliisiin, Alkiora jatkaa.

Hänen mukaansa esimerkkien pohdinta opiskeluvaiheessa kantaa vain tiettyyn pisteeseen asti. Käytännön työssä asiat eivät aina ole niin selkeitä. Samalla linjalla on psykologi Jari Hyyti.

– Toki hankala tilanne on helpompaa tunnistaa ja ratkaista koulutuksessa kuin arjessa. Käytännön tilanteet sitten koettelevat eettistä särmää, Hyyti toteaa.

Suosittelemme sinulle