Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Veteen ja kahviin tottuneet huippukokousreportterit ällistyneitä: Helsingissä tarjolla mansikkaa ja sauna – "Tämä on hyvin poikkeuksellista"

Huippukokouksissa tehdään usein kellon ympäri töitä, joten Suomeen saapuneet toimittajat arvostavat toimivaa ruokahuoltoa ja pientä luksusta.

Washington Postin Moskovan-toimiston päällikkö Anton Troianovski ja Washington Postin turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Greg Miller Finlandia-talolla.
Washington Postin Moskovan-toimiston päällikkö Anton Troianovski ja Washington Postin turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Greg Miller. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Trumpin ja Putinin huippukokousta Helsinkiin seuraamaan saapuneet toimittajat kiittelevät vuolaasti tapahtumaisännän, Suomen ulkoministeriön, järjestelyjä.

Mediakeskuksena toimivassa Finlandia-talossa on tarjolla työskentelytilojen lisäksi ruokaa, juomaa ja rohkeimmille oikea suomalainen sauna vilvoitteluterasseineen.

Edes ruoka ja juoma eivät ole itsestäänselvyys huipputapaamisissa pitkää päivää puurtaville toimittajille ja kuvaajille.

Washington Postin Anton Troianovski ja Greg Miller nauttivat mansikoista ja herneistä Finlandia-talolla juuri ennen jalkapallon MM-kisojen finaaliottelun alkua.

– Nämä ovat aivan uskomattoman maukkaita, Miller kehuu, ja Troianovski nyökyttelee vieressä.

– He ovat tehneet erinomaista työtä tähän asti. Kaikki rullaa erittäin sujuvasti. Tapaamiseen akkreditoituminen, työskentelytilat, kaupungissa liikkuminen, kaikki on ollut hyvin helppoa, turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Greg Miller kertoo.

Journalisteja katsomassa jalkapallon MM-loppuottelua Finlandiatalon lehdistökeskuksessa.
Journalisteja katsomassa jalkapallon MM-loppuottelua Finlandiatalon lehdistökeskuksessa. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Washington Postin Moskovan-toimiston päällikkö Anton Troianovski vertaa Helsingin tapahtumajärjestelyjä Pietarin G20-kokoukseen vuonna 2013.

– Täällä tuntuu olevan samantasoiset laadukkaat järjestelyt ja palvelut kuin Pietarissa oli tuolloin. Juomaa ja ruokaa on tarjolla avokätisesti. Heillä oli tosin paljon enemmän valmisteluaikaa ja mukana oli enemmän maailman johtajia ja mediaa, Troianovski sanoo.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisesta Helsingissä ilmoitettiin kaksi ja puoli viikkoa sitten.

"Tämä on hyvin poikkeuksellista"

Myös Saksan yleisradioyhtiö ARD:lle työskentelevän Hillery Gallaschin mukaan tapahtuma on ollut hyvin organisoitu: kaiken löytää helposti ja liikkuminen paikasta toiseen toimii.

– Tämä on sellaista skandinaavista, oikein mukavaa. Kaikki on kauniisti järjestetty. Kestää oikein hyvin vertailun suurten kokousten kanssa, joissa olen ollut, tv-tuottaja Gallasch sanoo.

Washington Postin Miller ja ARD:n Gallasch ovat kiertäneet kansainvälisen politiikan huippukokouksia ja -tapaamisia.

Gallasch oli Singaporessa, kun Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat tapasivat. Hän on myös raportoinut talousmahtien G-7- ja G-20-kokouksista.

Miller ja Gallasch kertovat, että toimittajille on yleensä tarjolla työskentelytiloissa lähinnä vettä ja kahvia. Huippukokouksissa tehdään usein töitä kellon ympäri, joten välillä on syötäväkin jotain.

– Tämä on hyvin poikkeuksellista. Nytkin on tarjolla mansikoita ja herneitä. Täytyy ottaa näitä lisää, Gallasch kehuu.

Tärkeintä, että yhteydet toimivat ja työntekijät auttavat

Saunan terassilla istuvat saksalaisten laatulehtien Moskovan-kirjeenvaihtajat kuvailevat järjestelyjä erittäin ammattitaitoisiksi.

– Henkilökunta on valmis auttamaan. Ruokaakin on tarjolla, mihin en ole tottunut, ja se oli vielä maukasta, Frankfurter Allgemeine Zeitungin toimittaja Friedrich Schmidt listaa.

Schmidt kertoo, että esimerkiksi Minskin tapaamisessa helmikuussa 2015 ruoka loppui kesken, ja sitä ei saanut mistään lisää. Valko-Venäjällä allekirjoitettiin tuolloin Itä-Ukrainan sodan Minsk II-tulitaukosopimus.

Merikonttiin rakennettu sauna Finlandia-talon pihalla.
Merikonttiin rakennettu sauna Finlandia-talon pihalla. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Vaikka Schmidt arvostaa tarjoiltavaa ruokaa, hänestä on lopulta tärkeintä, että netti- ja kuvayhteydet toimivat ja työntekijät auttavat.

Myös Die Zeitin toimittaja Alice Bota arvostaa erityisesti sitä, että hän on saanut ongelmiinsa apua nopeasti.

– Varsinkin kun teillä on ollut lyhyt valmistautumisaika, niin kaikki on sujunut hyvin tähän asti.

Kumpikaan ei innostu kokeilemaan Finlandia-talon edessä olevaa saunaa.

– En usko, on liian kuuma. Menisin mielummin uimaan, Schmidt toteaa.

Suosittelemme sinulle