Hyppää sisältöön

Kommentti: MM-finaaleita haukutaan tylsiksi, mutta tämä oli kaikkea muuta – suurin jännitys jäi silti puuttumaan, koska Ranska oli turnauksen selvästi paras joukkue

Jotta Venäjän MM-turnauksen finaalista olisi tullut klassikko, Kroatian olisi täytynyt nousta vähintään maalin päähän, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Kroatian Domagoj Vidalla riitti kiirettä Ranskan Kylian Mbappén kanssa. Kuva: AOP

Huhhuh, mikä MM-finaali! Kuusi maalia, VAR-tuomio, oma maali ja karmea maalivahdin virhe. Jalkapallon MM-loppuotteluita on monesti haukuttu tylsiksi, mutta sitä Ranskan ja Kroatian välinen ottelu ei todellakaan ollut.

Ennakkoarvioissa kukaan ei osannut odottaa tällaista ilotulitusta. Ranska tunnettiin Venäjän turnauksessa ennen kaikkea vahvasti puolustavana vastaiskujoukkueena. Kroatia oli aloittanut pudotuspeliottelunsa yleensä varovaisesti.

Kaksi edellistä MM-finaalia oli päättynyt varsinaisella peliajalla 0–0, mikä ei varsinaisesti nostanut odotuksia tämänkään pelin suhteen.

Alkuminuutit mentiin odotetun käsikirjoituksen mukaan. Kroatia piti palloa ja Ranska puolusti maltillisesti. Runsaan vartin pelin jälkeen tullut avausmaali muutti ottelun luonteen. Kroatia tuli nopeasti tasoihin, jonka jälkeen Ranska meni jälleen johtoon rangaistuspotkusta.

Tauolle mentiin Ranskan 2–1-johdossa, mikä oli siihen nähden erikoista, ettei Ranskalla ollut ollut yhtään kunnollista maalipaikkaa.

Toisella jaksolla Kroatia sortui hätäilyyn, joka oli ollut joukkueen perisynti aikaisemminkin Venäjän turnauksessa. Paul Pogba ja Kylian Mbappé rankaisivat Kroatian puolustuksen virheistä ja runsaan tunnin jälkeen Ranska johti jo 4–1. Siinä vaiheessa moni oli valmis jo jakamaan maailmanmestaruuden.

Ranskan maalivahdin Hugo Llorisin virhe antoi kuitenkin vielä pienen toivonkipinän Kroatialaisille, kun Mario Mandzukic kävi tuikkaamassa pallon verkkoon.

Jotta Venäjän MM-turnauksen finaalista olisi tullut klassikko, Kroatian olisi täytynyt nousta vähintään maalin päähän. Nyt finaali oli "vain" viihdyttävä, mitä ei parista edellisestä loppuottelusta voi sanoa.

Kutkuttava loppuhetkien jännitys jäi puuttumaan, koska Ranska oli turnauksen selvästi paras joukkue. Ranska osasi puolustaa ja pimentää vastustajan suurimmat tähdet, mutta voitti myös maalintekokilpailut, kun sellaisiin oli pakko lähteä.

Lue myös:

Ranska on jalkapallon maailmanmestari! Les Bleusin hyökkäysvoima tyrmäsi Kroatian huimassa maali-iloittelussa

Nämä sankarit palauttivat jalkapallon suurmaan maailmanmestariksi 20 vuoden jälkeen – superteini tähditti maailman kalleimmista pelaajista koostuvaa Ranskaa

Suosittelemme sinulle