Hyppää sisältöön

Jalkajousella ammutaan rauhoitettuja lintuja – tappavan aseen voi hankkia kuka vain halpamarketista

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori poistaisi jalkajouset kokonaan kauppojen hyllyiltä.

Valkoposkihanhen selästä poistettiin nuoli, joka oli seitsemän sentin syvyydessä. Kuva: Arto Puikkonen

Ihmisen ilkeyksissään ampuma nuoli koituu toisinaan rauhoitettujen lintujen kohtaloksi. Viimeisin tapaus on kesäkuulta Lahden seudulta Vesijärveltä, jossa lintu jäi henkiin. Kajaanselän saarista löytyi selkään ammuttu valkoposkihanhi kesken pesintäpuuhien.

Hanhen onneksi paikalle rengastusreissullaan sattuneet lintuharrastajat huomasivat selästä törröttävän nuolen. Ampumiseen oli käytetty varsi- eli jalkajousta.

– Poistimme valkoposkihanhen selästä 16 sentin nuolen. Se oli seitsemän sentin syvyydessä, kertoo lahtelainen lintuharrastaja Arto Puikkonen.

Kyhmyjoutsenta ammuttiin jalkajousella Vesijärvellä tammikuussa 2017. Sitä oli ammuttu 30-senttisellä nuolella. Tekijöitä ei ole saatu kummassakaan tapauksessa kiinni. Ampuja on syyllistynyt luonnonsuojelulain, metsästyslain ja järjestyslain rikkomiseen.

Korvaussummat ovat rauhoitettujen lintujen ampumistapauksissa yleensä olleet vähintäänkin useita satoja euroa.

Nuolesta haavoittunutta kyhmyjoutsenta hoidettiin Heinolan lintutarhassa. Kuva: Olli Vuori

Jalkajouset käyvät kaupaksi erityisesti kesällä

Heinolan lintutarhalle tuodaan hoidettavaksi loukkaantuneita lintuja ympäri Suomen. Hoitaja Olli Vuori ei ymmärrä, miksi halpakaupoista saa ostettua niin helposti jalkajousia.

– Kuka vain voi ostaa niitä. Jalkajousella voidaan vahingoittaa lintujen lisäksi vaikka naapurin kissaa tai koiraa. Jos nuoli osuu ihmisen kasvoihin, saattaa silmä puhjeta.

Vuori muistuttaa, että jos emolintu vahingoittuu tai kuolee, samalla saattaa kuolla koko pesue. Myös uistimet ja siimat voivat koitua siivekkäiden kohtaloksi.

Valkoposkihanhen selästä poistettu nuoli oli 16 senttimetriä. Kuva: Arto Puikkonen

Jalkajousia myy tasaiseen tahtiin esimerkiksi J. Kärkkäinen Oy.

– Kesä on jalkajousten myyntisesonkia, koska ihmisillä on aikaa harrastaa, kertoo tuotepäällikkö Petri Kumpula.

Kumpula pitää lintujen vahingoittamista valitettavana, mutta muistuttaa, että kyseessä on näissä tapauksissa jalkajousten väärinkäytös.

– Paketissa ja käyttöohjeissa kerrotaan, ettei jousta saa käyttää metsästystarkoituksiin. Myös myyjämme tietävät tämän. Toisaalta myydäänhän keittiöveitsiäkin, eikä mahdollista puukotusta pidetä veitsen myyjän vikana.

Ruutukaappauksessa nähtävillä myynnissä olevia varsijousia. Kuva: Yle

Jalkajousella ei saa metsästää

Varsi- eli jalkajousten käyttäminen metsästyksessä on Suomessa kielletty. Taustalla kiellolle on EU:n luontodirektiivi, jota unionin jäsenmaat noudattavat vaihtelevasti. Kieltoa vauhditti myös niin sanottu Mika Murasen tapaus vuonna 1994. Hän tappoi tuolloin kaksi ihmistä jalkajousella.

Jousimetsästästäjät korostavat, että jalkajousia ei saa käyttää metsästykseen.

– Jalkajousella saa ampua vain tauluun. On tärkeää, että myyjät muistuttavat ostajaa asiasta erikseen, toteaa Suomen Jousimetsästäjäin Liiton (siirryt toiseen palveluun) koulutusvastaava Ari Kontiainen.

Jalkajousia saa kaupan hyllyltä helposti, koska ne katsotaan harrastukseen tarkoitetuiksi kuluttajatuotteiksi.

Riistaeläimen ampumiseen saa käyttää vain sellaista jousiasetta (siirryt toiseen palveluun), jonka jännittämiseen tarvittava voima on vähintään 180 newtonia (N) eli noin 41 paunaa (lbs). Tuolloinkin on luonnollisesti oltava suoritettuna metsästyskortti, maksettuna riistanhoitomaksu sekä lupa metsästää sallittuja eläinlajeja kyseisellä alueella virallisena metsästysaikana.

Jalkajousella voidaan vahingoittaa lintujen lisäksi vaikka naapurin kissaa tai koiraa.

Olli Vuori

Metsästyksessä sallittuja jousityyppejä ovat pitkäjousi, vastakaarijousi ja taljajousi.

Sallittua jousiasetta saa käyttää vain villikanin, metsäjäniksen, rusakon, oravan, euroopanmajavan, kanadanmajavan, piisamin, rämemajavan, tarhatun naalin, ketun, supikoiran, pesukarhun, mäyrän, kärpän, hillerin, näädän, minkin, metsäkauriin, kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, valkohäntäpeuran, metsäpeuran, muflonin ja villisian sekä riistaeläimiin kuuluvien lintujen samoin kuin rauhoittamattomien eläinten ampumiseen.

Metsäkaurista, kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa, muflonia tai villisikaa jousella metsästettäessä ampujana saa toimia ainoastaan se, joka on suorittanut metsästyslain 21 §:ssä tarkoitetun ampumakokeen, muistutetaan Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lue lisää:

Joutsennaaraiden yhteiselo katkesi toisen katoamiseen – katso kuinka leski koputtelee laivan ikkunaa

Lahdessa nuolen vatsaan saanut joutsen toipuu: "Onneksi nuoli oli sileäpintainen eikä metsästysnuoli"

Joutsenen kaula kivuliaasti mutkalla – sähkölinjaan törmäävä lintu joko loukkaantuu tai kärventyy kuoliaaksi

Suosittelemme sinulle