Hyppää sisältöön

Poliitikot parveilevat nyt SuomiAreenassa, mutta kaikkia kansanedustajia ei Porissa nähdä: "Yksi maan kuplautuneimmista festivaaleista"

Moni pirkanmaalainen kansanedustaja haluaa puhua politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista myös keskellä kesää.

Vihreiden tilaisuus SuomiAreenassa Porissa
Puolueet pitävät omia tilaisuuksiaan SuomiAreenassa. Tässä on menossa vihreiden järjestämä keskustelu. Kuva: Heli Mansikka / Yle
Heli Mansikka

Porissa alkoi maanantaina yhteiskunnallisten keskustelujen täyttämä SuomiAreena-tapahtuma. MTV3:n järjestämä keskustelutapahtuma on saanut 13 vuodessa vankan jalansijan poliitikkojen, tutkijoiden ja yhteiskunnallisten vaikuttajien kesäkalenterissa.

Jo maanantaina SuomiAreenassa helteiselle esiintymislavalle nousivat vihreiden Olli-Poika Parviainen ja demarien Sanna Marin. Molemmat esiintyivät puolueidensa omissa tapahtumissa.

Sanna Marin ja Olli-Poika Parviainen ottavat yhteiskuvaa.
SuomiAreenan tuoksinassa ehtii ottaa myös kuvia sosiaaliseen mediaan. Tässä yhteiskuvaa ottavat Sanna Marin (sd.) ja Olli-Poika Parviainen (vihr.) Kuva: Heli Mansikka / Yle

Marin ja Parviainen arvostavat mahdollisuutta keskustella rauhassa politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista myös keskellä kesää.

– Joka vuosi on ollut hyviä keskusteluja ja tapaa todella paljon ihmisiä. Kyllä täällä politiikkaa pääsee paukuttamaan, Parvianen sanoo.

– Näissä oppii myös itse aika paljon. Tarkoitus kai on, että ei ole itse koko aikaa äänessä vaan myös kuuntelee, mitä muut puhuvat.

Sanna Marin oli maanantaina paikalla koko perheen voimin. Hän pääsi puhumaan itselleen tutuista asioista, vanhempainvapaasta ja perhepolitiikasta.

– Torstaina osallistun keskusteluun yritysvastuusta. SuomiAreena tarjoaa mahdollisuuksia perehtyä niihinkin aiheisiin, joista ei juuri nyt tarpeeksi puhuta.

Sanna Marin lapsi sylissään
Sanna Marinin (sd.) puolivuotias tytär Emma on jo politiikan konkari, sillä hän on ollut SuomiAreenan lisäksi eduskunnassa ja vappumarssillakin. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Puheiden lisäksi SuomiAreenassa tunnutaan myös tekevän politiikkaa. Etujärjestöt ovat liikkeellä ja asettuvat mieluusti sanalle poliitikkojen kanssa.

– Lobbarit haluavat puhua seuraavasta hallitusohjelmasta ja positiivinen signaali on, että ne haluavat puhua siitä meille, nauraa Olli-Poika Parvianen.

Turvallisuus tämän vuoden teemana

Tiistaina Porissa äänessä ovat pirkanmaalaisista kansanedustajista mm. kristillisten Sari Tanus ja kokoomuksen Arto Satonen. Sofia Vikman (kok.) oli Porissa jo maanantaina ja kertoi osallistuvansa mielellään keskusteluihin aiheista, jotka ovat keskeisiä kansanedustajan arjessa.

– Turvallisuus on tänä vuonna SuomiAreenan teema ja paljon esillä myös työssäni eduskunnassa. Odotan erityisesti hyviä keskusteluja myös sivistyksestä ja koulutuksesta sekä suomalaisen työn tulevaisuudesta.

Vikman on Porissa kolme päivää. Tiistaina hän on panelistina turvallisuutta ja maanpuolustusta koskevassa keskustelussa sekä puolueiden yhdessä järjestämässä tasa-arvopaneelissa keskiviikkona.

– Keskustelujen lisäksi SuomiAreena on hyvä paikka tavata ihmisiä ja verkostoitua.

Sofia Vikman Porin torilla SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa
SuomiAreena on houkuttanut Porin torille väkeä. Sofia Vikman (kok.) arvostaa tapahtumaa, sillä siellä on helppo verkostoitua. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Sami Savio aikoo olla kansalaisten tavattavissa Perussuomalaisten puoluepäivillä torstaina. Hän arvioi, että SuomiAreenalla on oma merkityksensä varsin suurena kesätapahtumana.

– Se nostaa merkittäviä teemoja yhteiskunnalliseen keskusteluun kesälläkin, Savio sanoo.

Sinisten Tiina Elovaara matkustaa Poriin loppuviikosta pariksi päiväksi.

– SuomiAreena on yhteiskunnallisen keskustelun keskipiste, jossa on hyödyllistä käydä jos se suinkin sopii kalenteriin, Elovaara sanoo.

Aikaa mieluummin perheelle, moottoripyöräilyyn ja lukemiseen

Kaikkia pirkanmaalaisia kansanedustajia ei Porissa nähdä. Anna Kontula ei aio osallistua SuomiAreenaan tänä vuonna, vaikka sanookin, että se on tärkeä päättäjien kohtaamisen ja verkostoitumisen paikka.

– Samalla se on myös yksi maan kuplautuneimmista festivaaleista – ja tämä kupla on pitkälti sama, jossa työskentelen säännöllisesti. Porissa ei juuri tapaa uusia ihmisiä ja ajatuksia, Kontula arvioi.

– Minusta on tärkeää käyttää istuntotaukoja myös lukemiseen, kirjoittamiseen ja pirkanmaalaisten ihmisten tapaamiseen – kaikki asioita, joille eduskuntatyön puitteissa jää liian vähän aikaa.

Lämpömittari näyttää 35 astetta
Porin kauppatorin lämpömittari näytti helteistä lukemaa maanantaina iltapäivällä. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Myös vihreiden Satu Hassi sanoo, että ei osallistu tapahtumaan, vaan säästää aikansa perheelle.

Kokoomuksen Pauli Kiuru arvioi, että SuomiAreena on "jotenkin ylihypetetty", ja että hän käy mieluummin pienissä kesätapahtumissa Pirkanmaalla.

– Vierastan tällaisia massatapahtumia, joita markkinoidaan tärkeinä keskusteluareenoina ja näyttäytymistä pidetään lähes velvollisuutena, Kiuru sanoo.

Arto Pirttilahti (kesk.) puolestaan aikoo SuomiAreenan aikaan lomailla kotimaassa.

– Olen lomamatkalla moottoripyörällä jossain päin Keski-Suomea, Pirttilahti viestittää hymiön kera.

Suosittelemme sinulle