Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ylen kysely: Iso osa suomalaisista haluaa kieltää myytävät muovikassit kokonaan – nuoret eri mieltä

Yli tuhat kansalaista vastasi Taloustutkimuksen tutkimukseen muovikassien maksullisuudesta. Erityisesti yli 50-vuotiaat haluaisivat kieltää muovikassien myynnin kokonaan.

Muovikasseja pinossa
Kyselyn mukaan 40 prosenttia naisista ja 33 miehistä haluaa kieltää myytävät muovikassit kokonaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreen kyselyn mukaan yli kolmannes suomalaisista (37%) haluaisi kieltää kauppojen kassoilla myytävät muovikassit kokonaan. Tulos selviää Taloustutkimuksen Ylelle tekemästä kyselystä yli tuhannelle kansalaiselle.

Kyselyssä tiedusteltiin vastaajalta, kuinka paljon hän olisi valmis maksamaan ruokakaupan muovikassista jatkossa. Nyt hinta on keskimäärin 0,2 euroa pussilta ja sitä pitää sopivana 30 prosenttia vastaajista. Puolen euron hintaa kannattaa joka viides vastaaja ja kahden euron hinta saa pienimmän kannatuksen (8 %).

Sopiva hinta muovikassille - grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yhtenä vastausvaihtoehtona ollut muovikassimyynnin täyskielto saa selvästi eniten kannatusta (37%). Naisvastaajista tätä mieltä on 40 prosenttia ja miesvastaajista 33 prosenttia.

Isot puolue-erot

Ikäryhmittäin katsottuna myyntikieltoa kannattavat yleisimmin 50-79 -vuotiaat (42%). Vähiten sitä haluavat nuoret, 15-24-vuotiaat (28 %). Nuorten keskuudessa eniten kannatusta kerää muovikassien nykyhinta (36%).

Ammateista totaalikiellon kannalla ovat jyrkimmin toimihenkilöt ( 48%) ja vähiten maanviljelijät (16%). Myös työttömistä lähes puolet (48%) haluaa pistää muovipussit täyskieltoon.

Puoluekannoittain myyntikiellon puolella ovat selvimmin kristillisdemokraatit (55%), vihreät (46%) ja demarit (46%) ja vähiten siniset (25%) ja keskustalaiset (30%).

Kassitehtailija vastustaa

Amerplast valmistaa Tampereen tehtaallaan pääosan Suomen muovikasseista, lähes 200 miljoonaa kappaletta vuodessa. Pussitehtailijalta ei heru ymmärrystä täyskiellolle.

– Emme tietenkään kannata kieltoa. Tutkimuksissa on todettu, että kierrätysmuovista tehty kiertotalouskassi on ilmastovaikutuksiltaan paljon parempi vaihtoehto kuin paperi- tai biohajoava kassi Suomessa. Joten tällainen päätös olisi totaalisesti väärin ympäristöä ja ilmastoa kohden, sanoo tuotekehitys- ja myyntijohtaja Ari-Pekka Pietilä Amerplastilta.

Ari-Pekka Pietilä
Amerplastin Ari-Pekka Pietilä vastustaa muovikassien täyskieltoa. Kuva: Amerplast Ltd.

Pietilä muistuttaa, että ruokakauppaan menevistä kasseista noin 85 prosenttia on valmistettu kierrätysmuovista.

– Se on todella iso ja merkittävä osuus ja kasvaa. Lähestymme koko ajan sitä, että meillä ei ole ollenkaan uutta neitseellistä muovia käytössä, Pietilä huomauttaa.

Pietilän mukaan kieltoa parempi ratkaisu olisikin keskittyä kierrättämään kaikki muovit.

– Keskitytään siihen, että saamme kaikista muovituotteista materiaalit talteen ja luodaan niistä uusia tuotteita. Fossiilisten materiaalien käyttö vähenee ja parantaa sitä kautta ympäristöä.

Kauppa nihkeänä

Eikä kauppakaan syty kieltolinjalle, vaan korostaa eri vaihtoehtojen merkitystä.

– Vaihtoehtojen tarjoaminen on fiksu ratkaisu. Tärkeää on myös saada kokonaiskuva siitä, mitkä ovat ympäristövaikutukset kokonaisuutena eri kassivaihtoehdoissa, korostaa ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi S-ryhmästä.

Sari Ristaniemi
Sari Ristaniemi ei pidä kierrätysmuovista valmistettua muovikassia ympäristövaikutuksiltaan huonona vaihtoehtona. Kuva: Antti Haanpää / Yle

– Merkitystä on myös sillä, miten asiakkaat jatkokäyttävät kotonaan kasseja. Esimerkiksi muovikassit päätyvät usein roskapussiksi tai samaa kassia käytetään useasti ostoksien kotiintuomiseen. Kierrätysmuovia sisältävä muovikassi ei olekaan ympäristövaikutuksiltaan huono vaihtoehto, Ristaniemi sanoo.

Tavoite: 40 kassia vuodessa

Muovijätteen kertymistä pyritään vähentämään EU-laajuisesti. Suomessa ympäristöministeriö ja Kaupan liitto allekirjoittivat vajaat kaksi vuotta sitten ns. muovikassisopimuksen , jolla pyritään vähentämään muovikassien ja -pussien käyttöä kaupoissa. Sopimus onkin nipistänyt nopeasti muovikassien menekkiä.

– Selvästi näkyy, että muovikassien kulutus vähenee. Selkeässä menekkikasvussa ovat kestokassit ja myös bio-ostoskassit ovat nousussa, sanoo Ristaniemi.

Nainen kantaa kahta muovikassia.
Suomessa on otettu tavoitteeksi vähentää muovikassien kulutus 40:een vuodessa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Muovikassisopimuksen taustalla on EU-direktiivi, jolla pyritään vähentämään muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja kulutetaan enintään 40 kappaletta suomalaista kohden vuodessa.

Taloustutkimus toteutti mielipidekyselyn juhannuksen alla. Kyselyn virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn kysymys oli sanatarkasti seuraava:

EU-komissio kaavailee muoviveroa muovijätteen vähentämiseksi. Ruokakaupan muovikassi maksaa tällä hetkellä noin 20 senttiä. Kuinka paljon olisit valmis maksamaan siitä jatkossa?

- Olisin valmis maksamaan siitä 50 senttiä kappaleelta

- Olisin valmis maksamaan siitä kaksi euroa kappaleelta

- Nykyhinta on mielestäni sopiva

- Kauppojen kassoilla myytävät muovipussit pitäisi mielestäni kieltää kokonaan.

Lue myös:

Kuuluuko jogurttipurkki muovinkeräykseen? Muovien lajittelu yleistyy, mutta kaikille ei ole selvää, mikä kelpaa keräykseen

Mitä muovijätteelle tapahtuu? – "Kuluttajamuovia ei ole koskaan viety ulkomaille"

Pumpulipuikot, muovihaarukat ja pillit historiaan – EU:n komissio aikoo kieltää kertakäyttömuovit

EU haluaa kasvavan muovivuorensa kuriin markkinoiden avulla – eurooppalainen muovivero harkintaan

Näin suomalaisyritykset pelastavat maailman meriä muovilta: kelmujen gore-tex ja 5 muuta innovaatiota

Suosittelemme sinulle