Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kolmiodraamaa kulisseissa, rikkoutuneita soittimia ja vaikeita kappaleita – Näitä asioita et tiennyt Kuhmon kamarimusiikista

Kuhmon kamarimusiikin lehdistöpäällikkö Juhani Koivisto tekee parhaillaan historiikkia tapahtumasta, joka täyttää ensi kesänä 50 vuotta. Yli kaksiviikkoisen festivaalin historiaan mahtuu paljon kömmähdyksiä ja suuria tunteita. Koivisto paljasti niistä pari.

Oona Mynttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Kuhmon kamarimusiikissa kaksin kerroin kolmiodraamaa

Kamarimusiikkiin mahtuu draamaa myös nuottien ulkopuolella. Juhani Koivisto kertoo historiikissa monimutkaisesta parisuhdedraamasta, mutta ei paljasta nimiä tai vuosilukuja. Maailmankuulu viulisti rakastui Kuhmossa siellä soittavaan alttoviulistiin. Rakkaus sai myös vastakaikua. Ongelmalliseksi tilanteen teki se, että miesviulistilla oli jo vaimo, joka esiintyi Kuhmossa pianistina. Soppaa hämmentämään ilmestyi vielä miespianisti, joka rakastui alttoviulistiin.

Näin nähtiin, kuinka kaksi miestä oli saman alttoviulistin perässä ja kaksi naista saman viulistin perässä. Festivaalin järjestäjät tiesivät tilanteen, joka pidettiin salassa yleisöltä. Se saattoi kuitenkin aistia jotain, kun pianistivaimo paiskasi esityksen jälkeen pianon kannen kiinni ja poistui paikalta kumartamatta. Seuraavana vuonna pianisti ja viulisti olivat eronneet. Viulisti kiersi maailmaa alttoviulistin kanssa.

Kolme miestä istuu katsomossa ja keskimmäinen heistä soittaa jousisoitinta.
Moni taiteilija on tutustunut puolisoonsa Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla. Kuva: Juuso Westerlund

2

Melkein liian vaikea kantaesitys

Yhtenä vuotena Kuhmossa oli tarkoitus kuulla nuoren säveltäjän Veli-Matti Puumalan jousikvartetin kantaesitys. Puumala oli suuressa nosteessa ja jo etukäteen tiedettiin, että kyseessä on hieno kappale. Nuotit oli lähetetty hyvissä ajoin ulkomaiselle jousikvartetille, jonka oli tarkoitus soittaa kappale. Kaksi päivää ennen esitystä jousikvartetti saapui Kuhmoon. Yhtye kertoi, ettei opi kappaletta: se on heille liian vaikea. Esitystä oli odotettu kovasti, joten vaihtoehtona ei ollut sen poistaminen ohjelmistosta.

Samaan aikaan Kuhmossa oli esiintymässä suomalainen Uusi Helsinki -kvartetti. Nuotit näytettiin heille. Kvartetti ei epäröinyt, vaan alkoi harjoitella kappaletta ja lopulta oppikin sen kahdessa päivässä. Lopputulos oli uskomaton. Se on Koiviston mielestä yksi hienoimpia kantaesityksiä, joita Kuhmossa on kuultu.

Metsässä soittaa neljä ihmistä jousisoittimia.
Kuhmon erikoisuus on, että toisilleen tuntemattomat taiteilijat pistetään soittamaan yhdessä. Kuva: Juuso Westerlund

3

Oleg Kaganin kuolema

Juhani Koiviston mielestä tunnetasolla mieleenpainuvin oli vuosi 1990. Yleisön rakastama neuvostoliittolainen viulisti Oleg Kagan kuoli juuri ennen festivaalien alkua. Kuolema aiheutti valtavasti peruutuksi ja muutoksia, sillä Kagan ja hänen vaimonsa Natalia Gutman olivat Kuhmon kamarimusiikin keskeisimpiä taiteilijoita. Ohjelmamuutosten lisäksi kuolema varjosti festivaalin tunnelmaa.

Festivaali päätti lopuksi järjestää ylimääräisen muistokonsertin, jossa soitettiin Tšaikovskin pianotrio. Sitä on myös kutsuttu lisänimellä Suuren taiteilijan muistolle. Tunnelma muistokonsertissa oli voimakas. Juhani Koivisto epäilee, ettei kukaan paikalla ollut voi unohtaa sitä. Sivunkääntäjä itki avoimesti ja yleisö kyynelehti. Muistokonsertissa soittanut viulisti Pavel Vernikov kertoo, että soittaminen oli ollut hyvin vaikeaa. Konsertti oli kuitenkin suurenmoinen.

Mies seisoo ulkona. Takana on puupöytiä ja järvimaisema.
Juhani Koivisto on koonnut kamarimusiikin historian yksiin kansiin. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

4

Stradivariuksen kaula katkesi

Suurimpia tragedioita Kuhmossa ovat olleet soittimien hajoamiset. Juhani Koivisto muistaa, kuinka viulisti Peter Kopper poistui esityksen jälkeen pimeältä lavalta ja kompastui portaissa koko yleisön edessä. Kopper kaatui viulunsa päälle ja Stradivariuksen kaula katkesi. Myöhemmin illalla kamarimusiikkifestivaalien perustaja Seppo Kimanen löysi Kopperin nojaamasta puuhun pää painuksissa. Kimanen oli kysynyt taiteilijalta, miten voisi auttaa tätä. Kopper oli tokaissut tarvitsevansa pullon konjakkia. Myöhemmin viulu saatiin korjattua. Kamarimusiikki sai seuraavana vuonna postikortin Kopperilta, jossa hän kertoi kiertävänsä jo maailmaa viulun kanssa.

Viime vuonna sattui outo tapaus, kun Zoran Marković saapui Kuhmoon, mutta hänen kontrabassonsa oli kadonnut. Sitä yritettiin jäljittää. Ihmettelemistä riitti, sillä tuntuu mahdottomalta, että kontrabasson kokoinen soitin voisi kadota lentomatkalla. Lopulta soitin löytyi ja saapui paikalle puoli tuntia ennen ensimmäistä harjoitusta.

Eri maiden lipuilla koristeltu soitinkotelo.
Kahteen viikkoon mahtuu paljon ikimuistoisia hetkiä. Kuva: Juuso Westerlund

5

Taiteilijat ja yleisö rennosti yhdessä, mutta tiukka aikataulu pysyy

Kuhmon kamarimusiikkiin kuuluvat harjoitusten ja esitysten lisäksi iltanuotiot, salakamari ja saunaillat. Saunaillat ovat vain taiteilijoille tarkoitettuja, mutta muuten yleisö pääsee tapaamaan ja viettämään aikaa muusikkojen kanssa. Hienostelematon ilmapiiri näkyy myös siinä, että taiteilijat kulkevat rennoissa vaatteissa, kuten shortseissa.

Vaikka vapaa-aika on leppoisaa, harjoitusaikataulut ovat tiukkoja. Suomalaiset ovat usein tottuneet tarkkoihin kellonaikoihin, mutta ulkomaiset taiteilijat ovat välillä olleet hämillään, kun harjoitteluaikataulussa saattaa lukea tasan 13.52. Minuutin tarkka aikataulu kuitenkin tarvitaan, sillä muuten yli 70 konsertin tapahtumaa olisi vaikea saada toimimaan.

Paljon ihmisiä istumassa iltaa puisilla pitkillä penkeillä.
Salakamarissa yleisö pääsee juttelemaan taiteilijoiden kanssa. Kuva: Stefan Bremer

Suosittelemme